Preţuri mari la cărţi, dar până şi intransigenţa de contabil se topeşte atunci când trebuie să împărtăşeşti bucuria lecturii cu copiii. Este cazul doamnei Stela Ţapu intervievată la Librăria din Cartier de colega noastră Lucia Diaconu.
Stela Ţapu: „Mai mult pentru copii cumpăr. Am vrut să aleg nişte poveşti, pentru că ei vor mereu ceva nou, ceva interesant, altfel de poveşti, altfel de imagini...”
Europa Liberă: „Aţi spus că trebuie mereu să le cumperi ceva nou ca să le susţii interesul ...”
Stela Ţapu: „Chiar se cheltuie un buget destul de mare pentru cărţi. Cînd eram eu mică nu erau atîtea cărţi, era altfel, iar acum sînt şi cărţile frumoase, imaginile, aceeaşi poveste o poţi vedea la mai multe edituri, cu diferite imagini, şi pe copii îi interesează cum a fost acolo, de ce a fost ilustrată o carte într-un fel, iar alta în alt fel. Cu toate că e aceeaşi poveste. Sînt cărţi interesante care îi învaţă cum se leagă şireturile, cum să coloreze, cum să modeleze. Alături de mama ei fac totul şi mie îmi place cînd le văd aşa de curioase şi mă întreabă ce le-am adus. Şi facem împreună seara cînd ele vin de la grădiniţă. ”
Europa Liberă: „Vă cer ele cărţi sau dumneavoastră încercaţi să le cultivaţi de mici dragostea pentru carte?”
Stela Ţapu: „Ele cer ceva care să le impresioneze. Vreau să le cultiv şi lor predilecţia pentru frumos, pentru carte. Şi chiar în minutele libere, sîmbătă şi duminică, luăm toate cărţile şi ne jucăm de-a librăria. E un lucru frumos care poate să-l impresioneze pe copil şi e ceva de viitor”.
Europa Liberă: „Credeţi că prin carte poate fi formată personalitatea unui copil?”
Stela Ţapu: „Prin carte aflăm cum trebuie să fie modelul perfect, modelul de educaţie. Noi vedeam asta şi la ceilalţi din jur, dar fiecare are laturile sale mai bune şi mai rele, dar prin carte noi vedem cum trebuie el să fie. Şi cunoaştem mai multe. Da, există şi informaţia oferită de Internet, dar e altfel. E una să priveşti un film şi alta să citeşti o carte. Sînt cu totul alte emoţii. Cartea o citeşti cînd vrei, în orice moment vrei, şi o poţi reciti. Şi filmul îl poţi privi pe discuri, dar nu e aceeaşi. Cu cartea e mai educativ parcă, mai frumos şi mai profund”.