Linkuri accesibilitate

Congresul Autorităților Locale consideră confuz noul Cod al Educației


Anatol Gremalschi (IPP): „Mai întîi ar fi trebuit dezbătută concepţia. Ce facem cu învăţămîntul? Îl centralizăm sau îl descentralizăm?”


Deşi termenul de o lună pentru dezbaterile noului Cod al Educaţiei a expirat, mai mulţi primari şi asociaţii obşteşti locale reprezentaţi de Congresul Autorităţilor Locale (CALM) au prezentat azi un aviz Ministerului Educaţiei în care spun că ar exista mai multe discordanţe între noul proiect şi legile despre autoritatea locală. Primarii consideră şi că proiectul este confuz şi nu răspunde la întrebarea a cui competenţă rămîne educaţia: a autorităţilor centrale sau a celor locale. O dezbatere pe această temă a fost organizată de IDIS Viitorul.

În situaţia în care aproximativ 90% din bugetele locale se cheltuie pentru educaţie, primarii consideră că ar trebui să participe şi ei la luarea unor decizii privind administrarea şcolilor. Deşi noul proiect de cod prevede că instituţiile de învăţămînt general se subordonează APL, toate competenţele legate de numirea directorilor şi gestionarea procesului de educaţie aparţin Ministerului, spune Viorel Furdui, directorul executiv al CALM.

Viorel Furdui: „Pe de o parte, autorităţile centrale stabilesc salarii, normative, standarde de calitate etc., dar asigurarea, plata şi responsabilitatea pentru aceste aspecte ale funcţionării instituţiilor de învăţămînt revine administraţiei publice locale”.

În condiţiile în care primăriile abia dacă mai leagă tei de curmei, cum spun mai toţi primarii, autorităţile locale devin tot mai neputincioase. Colac peste pupăză, noul proiect de cod al educaţiei ignoră incapacitatea financiară a APL, atribuindu-i competenţe noi fără să se îngrijească de sursele de finanţare.

Viorel Furdui: „Autorităţile publice locale trebuie, pentru tinerii specialişti, să achite 30 mii de lei , iar dacă nu au aceste sume, trebuie să acorde compensaţii, dacă nu au compensaţii – locuinţe, cărbune, lemne etc. Însă pe nimeni nu interesează sursa de finanţare. Interesant este modul de formulare a acestui articol, la început se menţionează în treacăt despre faptul că asta ţine de competenţa administraţiei publice locale, dar în continuare nu e clar cine răspunde de acoperirea acestei obligaţii”.

După părerea reprezentantului CALM ar exista două alternative: fie se descentralizează educaţia şi sub aspect administrativ, adică li se dau autorităţilor locale pîrghii administrative, fie acest domeniu revine în exclusivitate statului.

Viceministra Educaţiei Loreta Handrabura lasă să se înţeleagă că autorităţile locale n-ar avea totuşi expertiza şi competenţele necesare pentru responsabilităţile pe care le revendică.

Loreta Handrabura
Loreta Handrabura: „Noi nu vrem să centralizăm. Ministerul trebuie fireşte să fie instituţia de resort care să coordoneze la nivel de politici. Da, poate la nivel de responsabilităţi teritoriale trebuie de văzut unde se mai poate. Pînă în 2003 ţineţi minte că consiliile raionale erau acelea care numeau şefii de direcţii. Ce-am avut? Criteriul politic este în detrimentul calităţii şi expertizei profesionale, a celor care vor dirigui o instituţie fie de nivel preuniversitar de toate trei nivele, primar, chiar şi cel preşcolar, gimnaziu sau liceu”.

Argumentele viceministrei nu i se par însă convingătoare preşedintelui consiliului raional Ştefan-Vodă, Valeriu Beril care presupune că mulţi directori de şcoli ar putea fi fi numiţi mai curînd în baza criteriului apartenenţei de partid. La părerea sa ar exista un argument mai puternic pentru delegarea competenţei de a numi directorii sau a stabili statele de personal în şcoli autorităţilor publice locale.

Valeriu Beril: „Spuneţi, vă rog, cum se numeşte funcţionarul care gestionează sau conduce un corp didactic dintr-o instituţie a unei localităţi – director sau manager? Şi dacă e manager, care este problema dumnealui şi cu ce ar trebui să se ocupe?”

Anatol Gremalschi, fost ministru al educaţiei şi coordonator de programe la IPP, consideră că autorităţile au forţat elaborarea proiectului de cod.

Anatol Gremalschi: „Mai întîi ar trebui de discutat concepţia. Ce facem cu învăţămîntul? Îl centralizăm sau îl descentralizăm? Care e rolul actorilor sociali?”

Noul Cod al Educaţiei, discutat în presă, urmează a fi analizat şi în cadrul apriopiatului congres al cadrelor didactice.
Previous Next

XS
SM
MD
LG