Social-democraţii din Moldova în frunte cu Victor Şelin propun înfiinţarea unui sindicat al şomerilor, pe motiv că sindicatele care deja există neglijează această categorie tot mai numeroasă. Liderii sindicali spun însă că şi persoanele care temporar nu lucrează pot adera la organizaţia sindicală de ramură şi consideră iniţiativa PSD lipsită de sens.
Victor Şelin, liderul PSD din Moldova, spune că asocierea într-un sindicat a celor neangajaţi le-ar aduce acestora mai multe beneficii. Un contract colectiv cu guvernul, de felul celui pe care-l au sindicatele, ar deschide pentru şomeri posibilitatea de a participa la luarea de decizii, dar şi accesul la banii pe care-i primeşte statul din străinătate, consideră Şelin.
Victor Şelin: „Granturile obţinute peste hotare, adică banii care nu trebuie rambursaţi, ar trebui direcţionaţi spre aceste fonduri, spre fondul de recalificare a şomerilor. Dacă omul a predat anterior literatura rusă, şi astăzi de ea nu e nevoie, atunci statul e responsabil de recalificarea acestui om, de obţinerea de către el a unei profesii cerute de economie”.
Liderul psd-ist spune că legea despre sindicate ar oferi şomerilor posibilitatea de a-şi constitui propriul sindicat, care să le apere interesele aşijderi celui pe care-l au salariaţii. Iniţiativa este contestată de fruntaşii sindicatelor naţionale, pe motiv că viitoarea organizaţie ar fi una avortonă deoarece este înjghebată la comandă şi pe de-asupra ar contraveni legilor de constituire a sindicatelor.
Sergiu Bernevec, preşedintele sindicatelor din agricultură: „Un sindicat nu poate fi creat de sus în jos, el este nedemocratic”.
Alt argument al sindicaliştilor este lipsa relaţiilor de muncă care stau la baza unei organizaţii sindicale. Din nou Sergiu Bernevec: “Codul Muncii prevede clar cum pot avea loc negocierile. Principalele părţi în negocieri sînt patronatul şi sindicatele. Guvernul poate negocia doar la nivel naţional, în sistemul tripartit: patronat, sindicate şi guvern. Cum poate o organizaţie obştească, nu pot s-o numesc sindicat, să ceară de la guvern negocieri şi încă semnarea unui contract? În cazul dat nu există subiectul discuţiei şi nu există părţile în dialog. De la cine să se revendice?”
Pe lîngă toate, sindicalistul spune că nici n-ar exista nevoia unei asemenea organizaţii. Iată cum îşi argumentează ipoteza Sergiu Bernevec: „O persoană neangajată, sau şomeră, poate să aibă calitatea de membru la unul din sindicatele ramurale. Potrivit ultimului loc de muncă. Acest drept e garantat de lege”.
Date oficiale arată însă că efectivul sindicatelor s-ar fi micşorat cu 40 la sută în ultimii ani. Cum popularitatea acestei organizaţii este în descreştere, am întrebat oameni simpli din capitală dacă iniţiativa PSD-ului li se pare de bun augur.
“În orice caz este o speranţă oarecare. Pe timpul sovieticilor sindicatele erau. Plăteam cotizaţii. Am fost membru. Erau foi, era odihnă, era lecuire.”
“Dacă or lua măsuri cu toate asta, poate o să ajungă la ceva”
“Sindicatele nu dau nici un ajutor. Darămite să mai ajute şomerii.”
“Eu aş crede că mult ar ajuta oamenii fără lucru să se angajeze la lucru.”
“Nu ştiu dacă în genere avem sindicate. E foarte slabă organizaţia asta”.
Mai mulţi experţi cu care am stat de vorbă sînt de părere că mişcarea sindicală din Moldova îşi pierde aderenţa şi din cauză că este una anemică, fără posibilităţile de altă dată de a-şi recompense membrii. Una peste alta, nici platitorii de cotizaţii nu-şi cunosc îndeajuns drepturile ce apar în urma asocierii.