In momentul in care a inceput criza in Grecia si cand a devenit limpede ca aceasta tara nu va supravietui fara ca celelalte sa plateasca din buzunar pentru a o salva, unul din principalele motive de scandal pentru nordici si occidentali in general a fost varsta prea coborata a iesirii la pensie in Grecia: “Pentru ce, intreba retoric presa populara germana, sa platim noi pentru ca grecii sa iasa la pensie la 60 de ani, in vreme ce noi muncim pana la 65 de ani”? Ba chiar, mai mult: incepand din 2027, varsta iesirii la pensie va fi, pentru germani, de 67 de ani.
Indignarea parea poate justificata, insa in realitate nu toti grecii ies la pensie la 60 de ani, ci doar femeile. Varsta iesirii la pensie a barbatilor in Grecia e tot de 65 de ani, ca si in Germania. Acest raport de 60 de ani pentru femei – 65 pentru barbati se intalneste in multe tari europene: in afara de Grecia - in Italia, Austria, Polonia si Marea Britanie. Indignarea germanilor nu isi alesese asadar bine tinta, sau atunci ea ar trebui sa fie dirijata impotriva tuturor tarilor care fac distinctie intre barbati si femei atunci cand vine vorba despre iesirea la pensie.
In tabara cealalta se afla tarile care considera ca toata lumea trebuie tratata in mod egal, indiferent de sex. Astfel, in Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg, Suedia, Spania si Portugalia, varsta pensiei e de 65 de ani pentru toata lumea. Nici macar nu puteam spune ca e vorba de o mentalitate nordica, data fiind prezenta Spaniei si Portugaliei in acest pluton.
In realitate, daca putem spune ca exista un scandal undeva este cand privim spre Romania si Bulgaria. In aceste doua tari, barbatii ies la pensie la 63 de ani, iar femeile la 58 ! Romancele se retrag asadar la 58 de ani, in vreme ce majoritatea femeilor occidentale la 65, iar in Germania, in urmatoarea generatie, ele vor munci pana la 67, adica aproape cu 10 ani mai mult.
In sfarsit, sa mai spunem ca nu toate categoriile socio-profesionale sunt tratate la fel, chiar si in occident. Astfel, in Franta un militar poate iesi la pensie, daca doreste, dupa numai 15 ani de serviciu. Un domeniu in care, de asemenea, nu se face distinctie intre barbati si femei.