La Chişinău s-a deschis astăzi un forum internaţional dedicat investitorilor străini. În prima zi a acestei reuniuni s-a discutat despre climatul investiţional din RM. Autorităţile moldovene, dar şi donatorii şi organizaţii internaţionale precum Banca Mondială şi FMI s-au arătat optimiste în ce priveşte dezvoltarea economică a ţării şi i-au îndemnat pe investitorii străini veniţi la Chişinău să privească cu mai multă încredere spre RM.
Optimismul autorităţilor moldovene în ce priveşte atractivitatea ţării se sprijină pe creşterea economică de 4,7% înregistrată în primul trimestru al acestui an, confirmată acum o lună şi de misiunea FMI aflată la Chişinău.
„Ţara noastră a depăşit criza economică şi se află într-un proces de relansare economică” – a spus premierul moldovean Vlad Filat.
Cu toate acestea, autorităţile de la Chişinău recunosc că creşterea economică are loc pe fondul declinului investiţiilor, ceea ce diminuează certitudinea unei creşteri ireversibile. În 2009 investiţiile străine au scăzut dramatic fără să dea semne de revigorare, iar puţinele investiţii care s-au făcut au vizat sectoarele neproductive ale economiei, după cum a constatat Ministrul Economiei Valeriu Lazăr. Totuşi investitorii străini ar avea toate motivele să privească cu mai multă încredere înspre RM, consideră ministrul.
Valeriu Lazăr: „Este o deschidere enormă din partea autorităţilor, din partea factorilor politici, guvernamentali, pentru investiţiile străine directe. RM are regim de comerţ facilitar, adică acces, regim fără taxe, pe o piaţă de circa 800 de milioane de locuitori. RM pe termen mediu, dacă nu pe termen lung, are avantaje cu costurile operaţionale şi de ce nu şi costurile cu manopera. RM are deja pregătite şi îmbunătăţeşte şi pune în aplicare mai multe instrumente de atragere a investiţiilor străine directe: zone economice libere, parcuri industriale etc”.
Donatorii RM cred însă că cele mai motivante pentru oamenii de afaceri din străinătate rămîn avantajele care reies din relaţiile RM cu organizaţiile internaţionale. Wolfgang Behrendt, şeful secţiei politice şi economice din delegaţia UE în RM, pune accentul pe perspectivele pe care le oferă RM prin negocierea posibilă a unui acord aprofundat de comerţ liber cu UE.
Important în acest context, spune Wolfgang Behrendt, e că acest acord va include şi un mecanism de soluţionare a litigiilor. Asta ar însemna un grad de securitate mai mare pentru investitorii străini în Moldova.
Managerul de ţară al Băncii Mondiale Melanie Marlett a apreciat voinţa politică a guvernului moldovean şi l-a felicitat pe premierul Vlad Filat pentru faptul că RM s-a plasat pe locul zece în rîndul ţărilor cele mai reformatoare, potrivit unui raport despre climatul de afaceri. Melanie Marlett n-a ezitat însă să facă şi unele recomandări.
Managerul de ţară al BM crede că RM trebuie să se mişte cu mai multă voinţă de la sistemul birocratic spre unul cu faţa spre oamenii de afaceri şi a mai adăugat că accesul la credite rămîne încă o problemă pentru investitori.
Şi reprezentantul FMI la Chişinău Tokhir Mirzoev a constatat cîteva restanţe pe agenda reformelor, deşi a apreciat drept pozitive evoluţiile economiei moldoveneşti.
Tokhir Mirzoev a reconfirmat previziunile FMI referitoare la relansarea economiei RM şi a precizat că inflaţia va rămîne sub cota de 10%, aşa cum era prevăzut. Dar în acelaşi timp a reamintit despre necesitatea continuării reformelor, în special a celei fiscal-bugetare, şi despre nevoia de a schimba accentul de pe cheltuielile curente pe cele în infrastructură.
Tot astăzi a fost deschisă şi o expoziţie a proiectelor investiţionale. Investitorii străini au fost invitaţi să facă cunoştinţă în primul rînd cu zonele economice libere din Moldova şi cu parcurile industriale de pe teritoriul ţării. Forumul se va încheia la 25 iunie.