Linkuri accesibilitate

București: socotelile din guvern nu se potrivesc cu cele din Curtea Constituțională


Demonstrație sindicală în fața Palatului Cotroceni
Demonstrație sindicală în fața Palatului Cotroceni

Decizia CC de a interzice reducerea pensiilor schimbă ecuația economică a României și fragilizează poziția cabinetului Boc


Guvernul Roman se gindeste la cresterea taxelor si impozitelor, dupa ce Curtea Constitutionala a decis astazi ca pensile nu pot fi taiate. Premierul Emil Boc a declarant imediat dupa hotarirea Curtii ca Romania ramine descoperita cu 1,3 la suta din Produsul Intern Brut, calculat anul acesta la 120 de miliarde de euro.

Decizia Curtii Constitutionale schimba atit ecuatia economica a Romaniei, cit si cea politica, pentru ca principalul partid de guvernamint si-a asumat la indemnul preseditelui Traian Basescu masuri extrem de nepopulare pastrindu-si in parlament o majoritate din ce in ce mai fragila. Mai multi reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei au facut declaratii din care rezulta ca de-abia din acest moment criza se va agrava cu adevarat. In Romania exista 5,7 milioane de pensionari si sub 5 milioane de angajati, de aceea multi economisti spun ca scaderea pensiilor era o modalitate sigura de refacere a echilibrului bugetar pe termen scurt. O solutie avansata deja de Eugen Radulescu, director la Banca Nationala, este reducerea numarului bugetarilor cu 400-500 de mii, dintr-un total de un milion si jumatate.

Pe de alta parte, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii centrale, considera ca marirea taxelor nu rezolva lucrurile, fiindca niciodata in ultimii 20 de ani bugetul de stat al Romaniei nu a reusit sa atraga mai mult de 32 la suta din PIB la capitolul venituri. Altfel spus marirea taxelor a fost mereu dublata de ingeniozitatea romanilor de a gasi metode noi de ascundere a veniturilor si deci de crestere a evaziunii fiscale.

Guvernul roman cauta la aceasta ora solutii prin care sa gaseasca noi surse de venit, in conditiile in care Fondul Monetar International decide in sedinta de luni daca va mai acorda Romaniei ultima transa de imprumut de 850 de milioane de euro, dintr-un imprumut total de 12 miliarde. Specialistii vorbesc atit despre cresterea taxei pe valoarea adaugata de la 19 la 24 la suta, cit si despre marirea impozitului unic de 16 la suta. In paralel tehnocratii se gindesc si la posibilitatea unor privatizari, care sa alimenteze bugetul de stat, fie ca este vorba de vinzarea unor pachete de actiuni din intreprinderi unde statul este majoritar, fie chiar de vinzarea unor societati din domeniul strategic.

Romania are nevoie urgenta de lichiditati pentru a supravietui, dar si pentru a satisfice conditiile Fondului Monetar International, care a cerut reducerea deficitului bugetar, de la 7,1 la suta din Produsul Intern Brut, cit a fost anul trecut, la 6,8.
XS
SM
MD
LG