Linkuri accesibilitate

Noi conduceri la posturile publice de radio și televiziune din România


Televiziunea publică va fi condusă de Alexandru Lăzescu, un intelectual cu simpatii de dreapta, în vreme ce în fruntea radioului public a fost ales un apropiat al socialistilor.

Parlamentarii romani s-au opus constant modificarii legii de functionare a posturilor publice de radio si televiziune, astfel incit noile consilii de administratie vor fi la fel de vulnerabile ca cele precedente. Principala lor vulnerabilitate este data de faptul ca partidele si presedintele sint cei care-i numesc pe membrii consiliilor de administratie care conduc posturile publice de radio si televiziune. Pina nu demult, de pilda, in fruntea televiziunii romane se afla un fost deputat socialist. Istoria s-a repetat mereu in ultimii 20 de ani, fiindca partidele au stiut de la bun inceput ca se pot folosi de aceste canale mediatice in propriul folos.

Presedintele Traian Basescu a refuzat in ultimii patru ani sa-si numeasca reprezentanti in fruntea televiziunii si radioului, mizind pe faptul ca parlamentarii de dreapta vor schimba legea intr-o formula care sa excluda politizarea. De naivitatea sa au profitat insa liberalii si socialistii, care ulterior s-au opus modificarii legii. Totusi democrat-liberalii, aflati la putere in Romania,au contiunuat aceasta traditie, numind-o in consiliu de administratie al TVR pe sefa biroului lor de presa, in vreme ce in fruntea radioului public a fost ales un apropiat al socialistilor. Televiziunea publica va fi insa condusa de Alexandru Lazescu, un intelectual cu simpatii de dreapta, care cunoaste bine functionarea TVR, fiindca a mai fost prezent patru ani in consiliul de administratie al acestei institutii.

Alegerea conducerilor posturilor publice de radio si televiziune din Romania inainte de modificarea legii este un esec al actualului partid de guvernamint. Cele doua institutii mass-media au fost reformate in etape, dar niciodata pina la capat dupa un plan bine pus la punct. Selectarea personalului mai degraba dupa simpatii politice sau de interes, decit dupa criterii profesioniste a dus in ultimii cinci ani la scaderea dramatica a audientei la TVR, care nu mai face fata concurentei cu televiziunile private fie ele de stiri sau de divertisment. Radioul pubic, pe de alta parte a ramas lider de piata, dar a pierdut mult din publicul urban si a sacrificat programele politice si de analiza, cu o precautie exagerata: pentru ca nimeni sa nu mai acuze politizarea.
XS
SM
MD
LG