Linkuri accesibilitate

Betonul Alianței nu mai e beton demult


Analiști politici răspund la întrebarea: de ce partidele de la putere au insistat să restabilească dreptul la un bloc electoral ?


Liderii Alianţei pentru Integrarea Europeană spun că nu au hotărât deocamdată dacă vor participa cu liste comune la alegerile parlamentare anticipate de la toamnă, dar au sugerat că la cele prezidenţiale, în caz că se revine la alegerea şefului statului prin vot popular, vor avea candidaţi proprii cel puţin trei partide din alianţă. Vasile Botnaru a discutat cu câţiva analişti politici despre strategiile de campanie ale coaliţiei de guvernare:

Dacă tot nu au de gînd să facă uz de dreptul de a forma un bloc electoral, simetric cu actuala alianţă de guvernămînt, de ce partidele de la putere au insistat să restabilească acest drept în Codul electoral? Această întrebare le-am adresat-o cîtorva analişti care sînt de părere că Alinaţa nu neapărat s-a preocupat de propriul confort, aşa cum îi incriminează opoziţia comunistă.

Analistul Nicolae Negru de la Jurnal TV este de părere că partidele de la puterte au avut grijă întîi de toate ca normele electorale să corespundă rigorilor democratice.

Nicolae Negru
Nicolae Negru: „Cred că au făcut-o ca să avem un Cod electoral mai democratic. De altfel, şi Comisia de la Veneţia le-a cerut acest lucru”.

Nicolae Negru nu exclude însă că unele componente ale Alianţei vor fi tentate să participe la blocuri electorale, gîndindu-se în special la Alianţa Moldova Noastră.

Şi expertul independent Valeriu Reniţă consideră că formaţiunea lui Serafim Urechean mai curînd că va prefera un vehicol mai sigur, după ce sondajele o situează în zona de risc.

Valeriu Reniţă: „Probabil s-au făcut pentru alte partide mai puţin importante care pot merge în bloc şi Alianţa de acum pentru Integrare (Europeană) contează pe alianţe postelectorale mai largi, dacă va fi nevoie.”

Valeriu Vasilică, directorul Agenţiei Inforprim-neo, este de părere că de această dată politicienii nu au fost totuşi meschini.

Valeriu Vasilică
Valeriu Vasilică: „Se pare că pînă la urmă au fost sinceri cînd au înlăturat o nedreptate. Blocurile pot exista, trebuie să existe, indiferent dacă politicienii de la guvernarea de astăzi au de gînd sau nu au de gînd să se unească într-un bloc”.

Dar cît de mult ar putea afecta alianţa prezidenţialele cu candidaţi separaţi de la cel puţin două din componentele arcului de guvernare?

Iată cum răspunde Valeriu Reniţă:

Valeriu Reniță
Valeriu Reniţă: „Nu cred că şubrezeşte acum Alianţa sau nu într-un mod evident. Era clar că cei doi sint ambii figuri politice cu pondere şi vor merge separat. Toţi vor merge separat în principiu, poate în afară de Urechean, nu ştiu”.

Şi Valeriu Vasilică este de părere că există suficiente indicii că partidele de la guvernare vor merge pe cont propriu la prezidenţiale.

Valeriu Vasilică: „Nu ne putem aştepta că vor înainta un singur candidat. Înţelegerea lor este, a fost valabilă pentru actuala componenţă a Alianţei. Or, lucrurile se pot schimba parţial, total. După alegeri ar putea dispare unii, ar putea veni alţii. Unii ar putea lua mai multe voturi, aţii – mai puţine. Şi lucrurile se vor decide, se vor discuta deja în noua alianţă.”

Iată şi pronosticul lui Nicolae Negru:

Nicolae Negru: „Desigur că betonul Alianţei nu mai este beton demult, poate chiar nici de la început nu a fost beton şi lucrul acesta s-a văzut. Dar dacă ei vor face aşa cum au declarat, vor încheia un pact de neagresiune, un fel de reguli de comportament în timpul campanei electorale, lucrurile acestea pot fi evitate. Este în interesul fiecărui partid să meargă cu un candidat propriu. Mă refer la partidele mai mari, desigur, la PLDM, la PD. Nu ştiu cît este de convenabil lucrul acesta pentru AMN fiindcă ratingul lui SerafimUrechean este în scădere”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG