Majoritatea parlamentară a votat astăzi pentru stabilirea unei alocaţii sociale de 130 de lei pe lună, care va fi plătită persoanelor cu venituri mici în perioada rece a anului. Alocaţia este cuprinsă într-o rectificare a bugetului pentru acest an. Guvernul a explicat că a obţinut venituri bugetare suplimentare care îi vor permite să plătească această alocaţie pentru cinci luni cât durează sezonul de încălzire. Lucia Diaconu:
Balanţa bugetului s-a dovedit a fi alta decît cea prognozată din cauza evoluţiei peste aşteptări a economiei naţionale. Potrivit Ministrului Finanţelor PIB-ul a crescut în primul trimestru al acestui an cu 4,7 la sută, în consecinţă a devenit posibilă majorarea cheltuielilor bugetare şi reducerea deficitului bugetar de la 7 la 5,4%.
Veaceslav Negruţă prognozează venituri suplimentare la buget de peste 295 milioane de lei, în contul majorării mai multor tipuri de încasări: „Principalii beneficiari vor fi concetăţenii noştri care au de încasat şi următoarele două luni – noiembrie, decembrie – pentru compensarea de la majorarea tarifelor, cite 130 pentru 5 luni de iarnă, şi un alt pachet important este ajutorul social”.
Judecînd după estimările ministrului Negruţă, se aşteaptă mai mulţi bani la buget ce urmează să provină de la impozitul pe venit plătit pentru activităţi de întreprinzător, din taxa pe valoare adăugată pentru mărfurile importate şi din accizele la băuturi alcoolice, tutun şi obiecte de lux. Veaceslav Negruţă a grupat aceste venituri într-un compartiment cu un titlu generic taxe pe vicii. În fine, această acumulare peste aşteptări a veniturilor la buget se datorează, potrivit ministrului, dar şi altor politicieni din guvenrare, politicii fiscale „corecte”.
Astfel a calificat-o şi Preşedintele comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă: „Nu am mers pe majorări de TVA sau alte impozite care s-au întîmplat în alte ţări. Am mers doar pe obiecte de lux şi pe aşa-numitele obiecte de viciu şi, se vede foarte clar, încasările bugetare corespund cu ceea ce s-a planificat. Un lucru pe care mulţi îl trec cu vederea şi care nu se observă e administrarea fiscală. Poţi spune că administrarea e bună sau proastă, dar un lucru e cert: ponderea veniturilor fiscale în bugetul de stat, în PIB, s-a majorat cu 1,6 puncte procentuale. Presiunea fiscală mică pe care am efectuat-o s-a reflectat şi gestionarea mai corectă de administrare fiscală dă roade”.
Ministrul Negruţă a recunoscut că totuşi 30 de milioane de lei din veniturile apărute peste aşteptări vor fi alocate pentru alegerile din toamnă. Adică ce-i în mînă, nu-i minciună, pentru că asistenţa promisă de europeni pentru organizarea referendumlui, apoi celor două scrutine, este încă pe drum.