Linkuri accesibilitate

Antipatii, presiuni, dar nu consecințe catastrofale


Echipament militar rusesc retras din Transnistria în 2003
Echipament militar rusesc retras din Transnistria în 2003

Opiniile a trei experți, Petru Bogatu, Alexandru Barbov și Vsevolod Ciornei despre presiunile și pîrghiile Moscovei în confruntarea pe tema Zilei ocupației sovietice.


Dinspre Moscova se aud îndemnuri la boicotarea produselor moldoveneşti, vinurile din Moldova au reînceput să fie considerate prea acre si neconforme cu standardele pieţei ruseşti iar unii moldoveni sună la ambasada Federaţiei Ruse speriaţi că Moscova ar putea sa impune vize moldovenilor. Ambasada Rusiei a precizat, potrivit ziarului Panorama de azi ca nu se pune aceasta problema... Aşadar prezentul este legat de trecut... si se pare şi de viitor. Cum văd trei editorialişti evoluţia relaţiilor dintre Moldova si Federaţia Rusa, a aflat Vasile Botnaru:

Vremuri grele prognozează analistul Petru Bogatu şi jurnalistul de televiziune Alexandru Barbov, dar nu apocaliptice, nuanţează editorialistul Vsevolod Ciornei de la revista Săptămâna. Pentru Bogatu consideră, că Rusia oricum şi-ar fi dat arama pe faţă, adică atitudinea negativă faţă de coaliţia de guvernare din Republica Moldova.

Petru Bogatu
: „A fost doar un pretext. Dar sigur, că lucrurile acuma s-au complicat, pentru că poziţia Chişinăului, într-un fel, crează Moscovei probleme în negocierile, despre care scrie presa occidentală. Se poartă în secret între Statele Unite şi Rusia asupra controlului armamentelor, se poartă şi alte negocieri. Şi, probabil, că nu era momentul potrivit, din punctul de vedere al ruşilor. Zic, este şi o antipatie a Moscovei faţă de coaliţia de guvernământ de la Chişinău.”

Europa Liberă: Ce posibilităţi are Alianţa să contracareze această antipatie prin mijloace eficiente?


Analistul Petru Bogatu
Petru Bogatu
: „Cursul, poziţia adoptată de Guvernul Filat şi diplomaţia moldovenească de până acum, de a nu înrăi, ca să zic aşa, Moscova, a fost corect. pentru că mai mult nu se putea face. Se pot sau nu atenua lucrurile? Cred că da, dar oricum rămân la ideea, că cel puţin în viitorul apropiat vom avea probleme pe diverse planuri, inclusiv pe cele economice.”

Europa Liberă: Vsevolod Ciornei este de părere, că Rusia nu are o muniţie specială pentru Moldova şi acest lucru ar putea fi norocul Chişinăului.

Vsevolod Ciornei: „Rusia are acum o poziţie pragmatică faţă de toate statele, care o înconjoară. Şi chiar dacă uneori adoptă o retorică patriotică, care-i protejează orgoliul, până la urmă relaţiile se menţin în marja unui pragmatism care le convine tututor părţilor.
Vsevolod Ciornei (Săptămâna)


Pârghiile ale lor noştri ar fi negocierile miniştrilor pe sectoarele de care sunt responsabili, la nivelul Executivului, evitându-se pe cât se poate atingerea acestor teme delicate. De altfel, au mai păţit-o şi alţii mai înainte cu declaraţiile, cu demolările sau mutările monumentelor, dar până la urmă nu s-a întâmplat nimic catastrofal în relaţiile lor cu Rusia.”

Europa Liberă: Alexandru Barbov crede, că vom fi martorii unui déjà vu.


Alexandru Barbov
: „Cred, că se va repeta situaţia din 2005-2006. Aceste pârghii deja au fost folosite o dată şi la timpul său au arătat eficienţa. Aici am în vedere percepţia factorilor de decizie din partea Federaţiei Ruse. Nu exclud posibilitatea implicării şi a Gazprom-ului în această presiune. Şi, mai ales, după ce au fost făcute declaraţii şi la nivelul OSCE, cred că va urma - de ce nu? - şi posibilitatea discutării acestui..., cel puţin Federaţia Rusă va încerca să includă această situaţie din Republica Moldova la o şedinţă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.”

Europa Liberă: Chişinăul are posibilităţi, are pârghii ca să contracareze această presiune?


Alexandru Barbov
Alexandru Barbov
: „Eu nu prea le văd. Noi suntem dependenţi foarte mult din punct de vedere economic. Şi mai ales vinificatorii autohtoni, care deja au trecut o dată prin această interzicere şi unii, pur şi simplu, au dat faliment. Cred, chiar viceversa, autorităţile noastre vor fi supuse unei presiuni din interiorul ţării, pentru că businessul va pierde foarte mulţi bani.”

Europa Liberă: Ţinta adevărată a acestor presiuni este chiar acest Decret? Sau un anumit grup de alegători, care trebuie să acţioneze într-un anumit fel? Ce credeţi?

Alexandru Barbov: „Părerea mea este, că totuşi este vorba despre a doua variantă. Se va încerca să fie influenţat un anumit grup de alegători. Probabil, se va mai încerca o presiune asupra alegătorilor indecişi, ca să voteze mai mult partidele de centru, de centru-stânga, care au relaţii mai bune cu Federaţia Rusă. Şi pe acest fundal eu nu exclud posibilitatea că se va înrăutăţi şi perspectiva problemei transnistrene, pentru că după schimbarea puterii în Ucraina, pe frontul acesta, Federaţia Rusă poate să acţioneze mult mai dur.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG