Linkuri accesibilitate

„Ne mîndrim cu Ştefan cel Mare, dar cînd vin momente importante uităm şi aplecăm capul.”


Ștefan cel Mare portret de epocă
Ștefan cel Mare portret de epocă

Reportaj de la ceremoniile de la Chișinău ce au marcat aniversarea morții domnitorului Ștefan cel Mare.


În R. Moldova este comemorat astăzi domnitorul Ştefan cel Mare, de la moartea căruia se împlinesc 506 ani, figură care este revendicată de toate forţele politice care s-au aflat la putere de la proclamarea independenţei. Cu toate acestea, actuala Alianţă de la guvernare şi opoziţia comunistă, care îl consideră pe Ştefan cel Mare precursorul statalităţii moldoveneşti, au depus flori la monumentul domnitorului la ore diferite. Lucia Diaconu:

Ceremoniile organizate de Guvern şi Ministerul Culturii în memoria domnitorului Ştefan cel Mare au început cu depuneri de flori la monumentul din centrul capitalei, unde s-au adunat şi cîteva zeci de oameni simpli.
Vlad Filat și M. Ghimpu depun flori la monumentul domnitorului
Membrii Alianţei n-au ţinut discursuri la microfoane, cum se aştepta, ci s-au recules în mijlocul mulţimii.

Ministerul Culturii şi Uniunea Scriitorilor au organizat în acest an un recital literar-muzical chiar lîngă monumentul domnitorului. Oamenii de rînd cu care am stat de vorbă însă păreau mai mult preocupaţi de starea actuală a lucrurilor, decît de trecutul glorios al Moldovei sub Ştefan cel Mare.

Program muzical pentru popor



Andrei Golban de 67 de ani mi-a mărturisit că a venit cu gîndul să-i mustre pe liderii Alianţei pentru comportamentul său: „Poporul vrea unirea între cetăţeni şi Guvern”.

Pe pensionarul Mihai Dodu l-am cunoscut la fel de copleşit de situaţia politică a ţării: „Numai că nu putem noi să fim liniştiţi în ziua de azi cu ocazia asta că armata, aceea bolşevică care stă în Transnistria, acele maşini care ne-au dus pe noi în Siberia, stă în cetatea lui Ştefan rachete, armament... Şi-aş vrea să mă adresez şi către comunişti şi către toate partidele să fie oleacă oameni mai cu scaun la cap, pentru că ei dacă or să facă ce trebuie poporul o să-i înţeleagă, dacă o să meargă unul la dreapta şi altul la stînga, n-o să hotărîm nimic.

Nea Gheorghe, alt participant la eveniment, a venit să-l cinstească pe domnitor sub impresia calităţilor de patriot ale voievodului.
Gheorghe Vulpe: „El a fost aşa o persoană, aşa un om pentru ţară, nu ca cum acuma sînt de ăştia care să-şi umple buzunarele. Şi dă doamne să fie bine, eu gîndesc, doresc ca să trăim şi noi pe pămîntul nostru oleacă mai binişor.”


Doi lideri și o aniversare
Rugat de ziarişti să comenteze semnificaţiile acestei zile, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a adus vorba despre demnitate, făcînd aluzie la situaţia de după declararea zilei de 28 iunie zi a ocupaţiei sovietice: „Ne mîndrim cu Eminescu, ne mîndrim cu Ştefan cel Mare, cu Mihai Viteazul, dar cînd vin momente importante uităm şi aplecăm capul.”

Deşi unanimi în ideea de-al comemora pe domnitor, comuniştii, care îl consideră pe Ştefan cel Mare un precursor al statalităţii moldoveneşti pe care o promovează, au decis să depună florile la monumentul voievodului din centrul capitalei cu o oră înaintea ceremoniilor organizate de Guvern. Ştefan cel Mare a fost comemorat dintotdeauna în Moldova, după proclamarea independenţei. Liderii politici de toate orientările au revendicat figura voievodului fiecare găsind în ea un promotor al valorilor pe care le împărtăşesc.
Florile Moldovei Unite
Previous Next

XS
SM
MD
LG