Dan Alexe și Liliana Barbăroșie despre sezonul vacanțelor și al călătoriilor...
Cu riscul de a-şi rata vacanţa din cauza timpului nefavorabil, cei mai mulţi dintre moldovenii care s-au obişnuit cu litoralul turcesc sau bulgaresc preferă să plece la mare în mai şi septembrie, adică atunci cînd preţurile oferite de operatori sunt cu cîteva sute de euro mai mici faţă de cele din miez de sezon estival.
Aşa se face că în plină criză financiară, anul trecut statisticile în loc să înregistreze o scădere a numărului de turişti, au surprins chiar o creştere a acestuia în medie cu 10 procente. Este vorba despre Turcia şi Bulgaria ca ţinte predilecte, mai întîi pentru că nu există dificultăţi la perfectarea vizelor, apreciază Sebastian Botnari, preşedintele Asociaţiei Naţionale a agenţiilor de turism, dar şi graţie sistemului de alimentaţie „all inclusive” care odată probat a devenit extrem de popular printre moldoveni. „Aşa suntem noi – odată ce dai at un ban să mănînci cît poţi şi niciodată să nu duci lipsă de nimic.”
Există însă o destinaţie despre care înainte de criză mulţi dintre moldoveni puteau doar să viseze. Este vorba despre Grecia, devenită în această vară, aşa cum am aflat de la Sebastian Botnari, tot mai frecvent întrebată. Rămaşi fără clienţii tradiţionali speriaţi de criză, operatorii greci au pus la bătaie cele mai bune oferte la cele mai joase preţuri de pînă acum. Moldovenii nu au ezitat să se folosească de această sansă.
Evident, cei mai mulţi dintre cetăţenii moldoveni practică totuşi ceea ce specialiştii numesc „turismul neorganizat”. Doar că din cauza vizelor şi costurilor care s-au umflat de la an la an, litoralul românesc a dispărut din lista ţintelor acestui gen de turism. A rămas Ucraina. În goana după o vacanţă cît mai ieftină, mulţi dintre moldoveni chiar cred sincer că odihna fără bilet pe litoralul ucrainean este cea mai bună cale de a economisi.
Valentina Ducescu este una dintre ei: „Aleg Ucraina pentru că doar într-acolo poţi merge cu mîncare de acasă şi să pregăteşti acolo. N-am mai auzit în altă parte să poţi face asta. Am văzut persoane care îşi aduc de-acasă aragaz, butelie de gaz şi saci de cartofi, ardei, altele şi fac borş chiar acolo pe plajă. Este foarte nostim.”
Autocarul în loc de avion este o altă modalitate de a economisi în vacanţă la care recurg cetăţenii moldoveni, chiar şi cei ce merg la sute de km. în Bulgaria, Crimeea sau Grecia. Nu-i sperie nici zăpuşeala inerentă, nici orele lungi petrecute în vame.
Din nou Sebastian Botnari, preşedintele Asociaţiei Naţionale a agenţiilor de turism: „Mult se merge cu autocarul către Bulgaria şi Grecia. Este o economie substanţială. Pentru că dacă Chişinău – Burgas, Bulgaria ar costa 160 de euro tur-retur, atunci cu autocarul costă 60-70. Se economisesc 100 de euro pe cap de locuitor”.
Cu toate posibilităţile care există pentru ieftinirea vacanţelor, piaţa turistică a intrat în ceea ce s-ar numi stagnare, iar majoritatea moldovenilor dornici de odihnă şi-au luat o pauză pînă la toamnă, cînd speră să poată obţine un bilet pe litoralul turcesc sau bulgăresc cu o reducere de pînă la 25 la sută faţă de costurile de acum.