Linkuri accesibilitate

11.07 - Chișinău: Poziția comuniștilor față de modificarea Constituției


Vladimir Voronin și Vladimir Putin
Vladimir Voronin și Vladimir Putin

Intre motivele pentru care comuniştii şi-au dat votul în favoarea unei republici parlamentare, Vladimir Voronin a menţionat, în primul rând, împuternicirile suplimentare pe care le va obţine Guvernul, printre care dreptul de a adopta hotărâri cu caracter de lege.


11 iulie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Poziția comuniștilor față de modificarea Constituției.

Dan Ionescu: Marţi, liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a făcut unele precizări în legătură cu poziţia partidului său faţă de modificarea Constituţiei în favoarea regimului parlamentar de guvernare. Detalii de la Radu Benea.

Liderul comunist Vladimir Voronin şi-a început conferinţa de presă cu o întrebare retorică, repetată de câteva ori: „Ce va urma de acum înainte?”, adică după instituirea sitstemului parlamentar de guvernare. În opinia lui Voronin, evoluţia situaţiei social-politice în viitorul apropiat va depinde în mare măsură de comportamentul actualului şef al statutului, Petru Lucinschi. Liderul comunist a ţinut să accentueze, că a avut mereu o consideraţie deosebită faţă de Petru Lucinschi ca om politic şi ca apărător al valorilor democratice şi deaceea nu ar vrea să se dezamăjească tocmai acum.

„Există un Lucinschi, pe care îl apreciez mult, însă există şi un Lucinschi format de anturajul său. Nu ştiu care dintre aceştea doi va învinge”, a spus Voronin. Liderul comunist a afirmat, fără a face precizări, că în prezent cel mai mult interesate de destabilizarea situaţiei ar fi persoanele din anturajul preşedintelui. El l-a îndemnat pe Petru Lucinschi să manifeste o voinţă politică fermă şi să nu se lase influenţat de anturajul său.

Voronin a îndemnat şi grupurile parlamentare să se abţină de la confruntări pe perioada ce va urma, pentru că în noua situaţie politică multe vor depinde şi de unitatea, de care vor da dovadă deputaţii. Referindu-se la motivele, pentru care comuniştii şi-au dat votul în favoarea unei republici parlamentare, Vladimir Voronin a menţionat, în primul rând, împuternicirile suplimentare pe care le va obţine Guvernul, printre care dreptul de a adopta hotărâri cu caracter de lege. Însă, Voronin a ţinut să sublinieze, că formaţiunea sa nu se va limita doar la acestea, ci va solicita şi alte prerogative pentru puterea executivă.

Întrebat, dacă în cazul unei eventuale remanieri guvernamentale, ar accepta funcţia de prim-ministru, liderul Partidului Comuniştilor a evitat să dea un răspuns afirmativ. „Nu pot să spun ce candidatură ar putea înainta formaţiunea noastră”, a spus Voronin, dar a accentuat, că acum este important să fie păstrat echilibrul existent şi să nu se admită o criză guvernamentală.

Vladimir Voronin: „Eu cred, că acum la noi, în faţa noastră stă o sarcină foarte serioasă şi importantă: ca să păstrăm acest echilibru şi configuraţia acestui Guvern. Pentru că, într-adevăr, cum a fost pusă întrebarea aici de Dumneavoastră, că unele modificări în Guvern poate să aibă loc, mă rog, viaţa-i viaţă, viaţa trece, viaţa merge, probleme apar şi fel de fel de variante. Dar, în linii generale, nu. Şi nu e cazul ca înainte de toamnă şi înainte de iarnă să începem noi remanierile astea cu Guvernul ş.a.m.d. Noi deja ne-am convins, că asta nu prea multe dă. Referitor la Voronin, eu am foarte mult de lucru în fracţiune, şi în partid. Vreţi să scăpaţi de mine cu aşa soluţie? – ne vom mai gândi.”

Un alt motiv, pentru care comuniştii au votat pentru o republică parlamentară, potrivit lui Vladimir Voronin, este că prin aceasta s-au pus capăt confruntărilor dintre Preşedinţie, Parlament şi Guvern, confruntări care au adâncit pe parcursul ultimlor 10 ani criza economică şi socială. Prin alegerea preşedintelui de către Parlament, spune Voronin, alegătorii au fost scutiţi de povara unor alegeri prezidenţiale, dar şi de lupta, care s-a dus mereu între şeful statului şi deputaţi. De asemenea, spune Voronin, cu aceasta, se pare, vor lua sfârşit şi speculaţiile adepţilor republicii prezidenţiale, pentru care orice acutizare a crizei economice şi sociale servea drept argument în favoarea lor. Liderul comuniştilor a ţinut să sublinieze şi faptul, că votul exprimat de Parlament pe 5 iulie a fost, nu în ultimul rând, împotriva instaurării unui regim autoritar, dictatorial. Un exemplu elocvent în acest sens servesc republicile cu sistem prezidenţial de guvernare din cadrul Comunităţii Statelor Independente, a mai declarat liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă
*
Dan Ionescu: La polul opus faţă de aceste declaraţii, se situează aceea făcută astăzi de preşedintele mişcării social-politice „Plai Natal”, Vladimir Babii. Potrivit lui Babii: „Prin modificarea Constituţiei, parlamentarii au demonstrat o dată în plus, că interesele personale sunt mai presus de cele ale Republicii. Ei au reuşit să se absolve astfel de orice responsabilitate pentru soluţionarea problemelor social-economice ale societăţii”. La conferinţa de presă de astăzi, mişcarea „Plai Natal” a lansat un apel către toate forţele politice extraparlamentare şi organizaţiile obşteşti, ca să nu admită ceea ce ea a denumit drept „monopolizarea puterii de stat de către Parlament”. Liderii mişcării au mai afirmat, că o schimbare a sistemului de guvernare necesită consultarea întregii populaţii a ţării, prin intermediul unui referendum republican.
XS
SM
MD
LG