Linkuri accesibilitate

„Sîntem în situaţia ca oamenii să-şi primească cheile de la case pînă în perioada rece”


Premierul Vlad Filat
Premierul Vlad Filat

Premierul Vlad Filat: „Pentru a asigura transparenţă maximă în procesul de distribuire a ajutoarelor umanitare, implicăm activ reprezentanţii comunităţilor locale și ai societăţii civile”.



Europa Liberă: „Dle prim-ministru, ce trebuia de făcut ca să fie evitate inundaţiile de aşa proporţii? Cine nu a acţionat – serviciile de stat sau autorităţile locale? ”

Vlad Filat: „Eu cred că este prematur să vorbim despre responsabilitatea cuiva anume. E evident că lucrările care ar fi fost necesare pentru a asigura cu deplinătate aceste baraje şi diguri n-au fost efectuate şi aceasta nu este rezultatul activităţii unui an. Pe parcursul a 19 ani de zile, dacă e să vorbim cu cifre exacte, practic n-au fost acţiuni complexe de întărire a digurilor pe perimetrul rîurilor Prut şi Nistru. Însă trebuie să spunem că şi situaţia pe care o avem în acest an este una în premieră pentru noi vizavi de numărul de viituri şi perioada de timp cît au durat aceste viituri care au dus la cedarea digului de la Nemţeni. Vreau să menţionez că e în curs de derulare o anchetă care urmează să stabilească dacă există şi factorul uman responsabil de această situaţie.”

Europa Liberă: „S-a constatat că au fost deturnate fonduri la inundaţiile din 2008. Ce garanţii oferă acum guvernul şi sînt garanţiile pe care le oferiţi suficiente? Omul vrea să ştie că cel care va deturna fonduri va fi tras la răspundere. Există o atare instituţie?”

Vlad Filat: „Există o normă legală care prevede sancţiune promptă în cazul în care există deturnare de fonduri. Or în situaţia în care avem de administrat ajutoarele umanitare, această normă urmează să fie aplicată mai prompt şi mai sever. Deoarece oamenii din suflet acordă acest ajutor pentru a fi ajutaţi oameni, dar nu pentru ca cineva să se căpătuiască. Pentru a asigura transparenţă maximă în acest proces de distribuire a ajutoarelor umanitare, noi implicăm activ reprezentanţii comunităţilor locale, reprezentanţii societăţii civile. Mai mult, la şedinţa următoare de guvern urmează să instituim Comisia Naţională de supraveghere a procesului de administrare a fondului care e acumulat acum pentru ajutorarea sinistraţilor. Spuneam că este o normă legală şi sînt absolut sigur că există şi norma morală care îi stăpîneşte pe cei care administrează aceste ajutoare”.

Europa Liberă: „Dle Filat, lumea spune că ar fi puţin timp pînă-n iarnă pentru a se construi locuinţele necesare. Ce asigurări le daţi sau ce puteţi să le spuneţi ca să vă creadă? Aveţi sumele necesare sau pe ce fonduri vă bazaţi?”

Vlad Filat: „Deci sub aspect tehnologic, am asigurările date de experţi, de specialişti, că sîntem în situaţia ca pînă la perioada rece a anului oamenii să-şi primească cheile de la case. Cu cel puţin o cameră dotată, bucătărie şi antreu. Nu am motive să nu cred acest lucru. Avem companii specializate şi cred că sîntem în situaţia în care vom administra eficient şi rapid procesul de construcţie. În rest, ceea ce ţine de finanţare, sursele pentru prima tranşă, pentru avansul în construcţia acestor case sînt identificate. Acele 30% le avem pentru a începe lucrările. Urmează să administrăm acele ajutoare sau relaţii pe care le avem deja cu partenerii de dezvoltare, urmează să finalizăm discuţiile cu Guvernul României pentru ca o parte din grantul de 100 milioane de euro să fie folosită la construcţia acestor case. Avem solicitări adresate şi către Comisia Europeană. Şi oamenii de la noi contribuie, avem deja acumulate 7 milioane lei în acest fond. Cred că vom îndeplini acest obiectiv care nu este doar al guvernului, ci şi al întregii societăţi. Este, dacă vreţi, un exerciţiu în care trebuie să demonstrăm unitate. Iar în caz de necesitate, vom interveni şi cu resurse bugetare. ”

Europa Liberă: „Dle Filat, în primele zile am avut impresia că oamenii au fost mai prost informaţi. Şi eu ca ziaristă aş fi vrut cel puţin să fie afişate cotele apelor sau informaţii care să anunţe pericolul sau măcar oamenii să ştie situaţia la zi. Într-o atare situaţie, ce aţi face altfel decît aţi făcut acum?”

Vlad Filat: „În mare parte noi ne-am făcut datoria. Ceea ce ţine de sistemul de informare, oamenii au fost informaţi, cu excepţia celor de la Nemţeni, care s-au trezit cu apele în curţi. La ora 15.00 a fost făcută această inspecţie, ca la ora 22.00 să vină apele peste ei. În rest, cei din Cotul Morii şi Sărăteni au fost informaţi din timp. Oamenii, pe de altă parte, refuzau să creadă că aşa ceva poate să li se întîmple. Dar au fost scoase în evidenţă şi carenţe în activitatea sistemelor de prevenire şi de intervenţie rapidă. Urmează să intervenim şi să redimensionăm şi sub aspect instituţional activităţi în structura guvernului. Şi mai mult, sistemul de informare şi intervenţie. În acest sens avem deja un proiect lansat cu Banca Mondială – crearea acelui Centru de Intervenţie Urgentă, ceea ce va permite ca de la un singur punct să monitorizăm tot ce se întîmplă în mai multe domenii, nu numai în ceea ce ţine de inundaţii. ”

Europa Liberă: „Lumea din satele astea este foarte supărată pe primari. Sîntem în întîrziere cu reforma administraţiei publice locale.”

Vlad Filat: „Şi eu aveam semne de întrebare atunci cînd am venit în prima zi în sensul de cum s-a organizat inclusiv administraţia publică locală. Vă aduceţi aminte, era dezorganizare totală. Însă şi primarii sînt oameni, chiar dacă au atribuţii şi sarcini mult mai directe. Nu vreau să trag concluzii. Oamenii vor ajunge în situaţia în care vor putea să se gîndească la rece şi să ia decizii. Cu toate că urmează să mai rezolvăm o problemă – capacitatea comunităţilor locale de a se ajutora în primă instanţă.”

Europa Liberă: „În ce măsură există în acest moment o coeziune în Alianţa pentru Integrare Europeană de vreme ce componentele Alianţei acordă ajutoare fiecare în parte?”

Vlad Filat: „Nu cred că este corect să abordăm problema în aşa fel. Nici nu cred că e corect să mergem de mînuţă toţi patru. Este important ca prin ceea ce facem să ajutăm oamenii. Şi dacă acest lucru se face în perioade de timp diferite şi în locuri diferite nu văd nimic complicat în el. Or, noi avem sarcina de a guverna ţara împreună şi acest lucru îl realizăm. Chiar dacă mai apar puncte de vedere diferite”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG