Linkuri accesibilitate

Ministrul economiei Videanu pledează pentru o nouă filosofie fiscală


Adrian Videanu
Adrian Videanu

Reacție la declarația ministrului finanțelor Vlădescu potrivit căreia România va trebui să treacă la un regim de impozitare progresiv









Oficialii romani cu responsabilitati economice au facut si ieri, dar mai ales astazi, declaratii ferme privind sustinerea sistemului privat, dupa ce cu trei zile in urma ministrul finantelor spusese ca incepind de anul viitor Romania va trebui sa abandoneze cota unica si sa treaca la un regim de impozitare progresiv.

Din 2005, Romania a adoptat un impozit unic de 16 la suta pentru a incuraja investitorii si munca, de aceea declaratia ministrului Sebastian Vladescu a creat rumoare in rindul oamenilor de finante si raspunsuri dure din partea Bancii Nationale si a ministrilor cabinetului roman. Ministrul economiei Adrian Videanu a subliniat astazi ca “principala preocupare a guvernului roman a fost sprijinirea mediului privat” fiindca “niciodata nu omori vaca de la care iei lapte”. Practic 70 la suta din veniturile bugetului de stat provin din taxele platite de firmele private, iar cresterea economica din perioada 2005-2008 s-a bazat tocmai pe scaderea impozitelor si impunerea taxei unice de 16 la suta.

Mai mult, ministrul Videanu sustine ca Romania ar fi putut ajunge in acest trimestru la crestere economica zero, daca nu ar fi fost inundatii si daca nu s-ar fi luat masura cresterii taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 19 la 24 la suta.

Guvernatorul Bancii Nationale din Romania (BNR), Mugur Isarescu a atras la rindul sau atentia ca statul trebuie sa echilibreze deficitul sistemului de pensii, probabil prin impozitarea pensiilor si a mai tras un semnal de alarma: statul roman va avea dificultati tot mai mari sa se imprumute daca guvernul nu va taia din cheltuieli si nu va veni cu un discurs public coerent. Seful bancii centrale considera ca principala problema este deficitul sistemului de asigurari sociale, care a ajuns anul acesta la 3 miliarde de euro, iar sustinerea lui ar putea sa inghita intreaga rezerva de a aur a BNR

Reprezentantii mediului de afaceri sint oricum nemultumiti de faptul ca statul roman nu reuseste sa-si reduca din cheltuieli, dar creste TVA si alte taxe adiacente, iar cind ministrul fianantelor a spus ca si cota unica este in pericol, reactiile au fost si mai accentuate, cu atit mai mult cu cit statele din jurul Romaniei si-au redus fiscalitatea: Ungaria si Bulgaria au impus cota unica de 10 la suta, Serbia are 14 la suta, iar Ucraina 15 la suta. De altfel multe dintre micile intreprinderi romanesti au fugit deja spre Bulgaria si Ungaria, in vreme ce marii investitori par extrem de nemultumiti de instabilitatea sistemului fiscal autohton si ameninta cu retragerea capitalului investit.

Pentru restabilirea increderii, ministrul Economiei, el insusi un om de afaceri de succes, a a anuntat ca va infiinta un Departament pentru Relansarea Economica a Romaniei si ca militeaza pentru mentinerea cotei unice. In acelasi timp, insa ministrul Videanu considera ca e nevoie de o dezbatere nationala, fiindca Romania are nevoie de o noua filosofie fiscala, simpla, clara, coerenta, care sa stimuleze mediul de afaceri.

In acest sens premierul roman Emil Boc a explicat astazi ca de la toamna se va desfiinta impozitul minim si se va reveni la cota unica generalizata. Impozitul minim obligatoriu a dus la falimentul multor firme mici, care fie erau in amortire, fie in pierdere, dar care erau obligate sa plateasca 500 de euro anual, descurajindu-i astfel pe micii intreprinzatori.
XS
SM
MD
LG