Rusia nu a impus un nou embargo asupra vinurilor moldoveneşti dar a limitat intrarea lor în ţară, a declarat sanitarul şef al ţării. Ghennadi Onişcenko, citat de agenţia Interfax. Onişenko a respins drept “lipsit de orice idee productivă” lista de măsuri pe care guvernul de la Chişinău ar dori să le ia pentru a asigura calitatea vinurilor, listă care i-a fost prezentată vineri de ambasadorul moldovean la Moscova. “Se pare că ar fi mai productiv”, a continuat Onişcenko să intrăm direct în contact cu oamenii de afaceri din Moldova respectiv cu elitele care nu au legătură directă cu guvernul. Vinurile si apele minerale georgiene rămân sub embargo.
Autorităţile moldovene sînt în aşteptarea unei reacţii oficiale din partea organelor sanitare ruseşti. Solicitat de Europa Liberă să comenteze ştirea potrivit căreia Rusia cere Kazahstanului şi Belarusului să ia măsuri ca vinul moldovenesc să nu ajungă pe piaţa rusă, Valeriu Cosarciuc, ministrul agriculturii, a spus că acest fapt nu ar anula înţelegerile anterioare cu partea rusă. Potrivit ministrului, experţii moldoveni au prezentat în timp util autorităţilor sanitare de la Moscova dovezi care să probeze respectarea standardelor de calitate impuse de Federaţia Rusă.
Valeriu Cosarciuc: „Noi le-am prezentat scrisoarea, le-am prezentat un plan de acţiuni şi aşteptăm reacţia. Noi nu discutăm acuma ca şi cum Chişinăul discută cu Bălţiul şi atunci noi ştim precis cînd poate să fie şi aşa mai departe. Noi discutăm cu un stat străin care are proceduri”.
Potrivit lui Gheorghe Arpentin, preşedintele uniunii oenologilor din Moldova, la moment exportul de vinuri pe piaţa rusă a fost întrerupt pînă la o nouă decizie a autorităţilor de la Moscova.
Gheorghe Arpentin: „Sînt probleme cu unele loturi, undeva un milion de litri de vin care sînt blocate, o parte au fost întoarse, o parte mai rămîne blocată, dar nimeni acum nu mai exportă încolo, nu-şi mai asumă riscul.”
După părerea lui Gheorghe Arpentin, reacţiile în lanţ ale sanitarului şef Onişcenko ar fi determinate de lipsa de consistenţă a dovezilor prezentate de experţii moldoveni.
Gheorghe Arpentin: „Nu se simte că ei l-au convins pe Rospotrebnadzor. Eu cred că dacă problema persistă şi dacă ei ies cu alte declaraţii înseamnă că e o problemă care n-a fost dusă pînă la capăt”.
L-am întrebat pe preşedintele oenologilor dacă noua cerinţă a Rusiei adresată Kazahstanului şi Belarusului ar putea duce, pînă la urmă, la un nou embargo pentru vinurile moldoveneşti.
Gheorghe Arpentin: „Nu, nu, nu înseamnă un embargo şi eu nu cred că o să ajungă pînă la un embargo. Eu cred că mai departe deciziile Rospotrebnadzor o să alunece totuşi înspre societăţi concrete care încalcă, care au probleme sanitare cu vinurile dar n-o să ajungă total să iasă la embargo cum a fost în 2006”.
Gheorghe Arpentin susţine însă că noua măsură revendicată de Rusia faţă de partenerii săi de uniune vamală ar putea ridica totuşi probleme suplimentare. Asta pentru că aproape jumătate din vinul moldovenesc care ajunge bunăoară în Belarus este livrat în vrac. Prin urmare, această cantitate putea fi exportată pînă acum sub altă marcă pe piaţa rusă.
După ce la începutul lunii iulie Federaţia Rusă blocase zeci de camioane cu vinuri la vama rusească pe motiv că acestea ar conţine substanţe toxice, Republica Moldova a fost avertizată că nu va mai putea exporta producţie vinicolă în Rusia dacă nu respectă standardele impuse de Moscova. La 30 iulie, termen stabilit de autorităţile ruse, R. Moldova a prezentat un plan de măsuri de control al calităţii vinurilor care ajung pe piaţa rusă. Cu toate acestea autorităţile moldovene insistă că vinuri de aceeaşi calitate sînt exportate în ţările Uniunii Europene fără însă să fie rebutate.