Mai multe agenţii de ştiri, cu trimetere la Reuters, au scris despre o posibilă interdicţie oficială a importului de vin moldovenesc de către Federaţia Rusă. Reuters susţinea că a intrat în posesia unui ordin distribuit de serviciul federal vamal al Rusiei tuturor punctelor de control vamal, în care se spune că nu au voie să accepte „vinuri, material vinicol şi coniacuri produse în Republica Moldova”. Ce spun însă oficialii moldoveni despre acest lucru?
Solicitat de Europa Liberă să comenteze ştirea difuzată de Reuters, ministrul agriculturii Valeriu Cosarciuc a spus că partea moldovenească nu deţine documente oficiale care ar confirma că Federaţia Rusă ar fi interzis importul de vinuri fabricate în Moldova.
Valeriu Cosarciuc: „Eu cred că ei pur şi simplu ceva au încurcat. Noi n-avem altă informaţie de nicăieri. Am discutat şi cu ambasadorul. Astăzi sînt în Moscova grupul de experţi. Grupul de experţi se află acum la Centrul de Medicină Preventivă din oraşul Moscova. Vor lucra în acest centru pînă vineri, adică pînă mîine după amiază şi mîine seară se vor întoarce acasă. Atunci vom afla mai multă informaţie.”
Mai mult decît atît, potrivit lui Cosarciuc, în afară de această ştire nu ar exista alte semne care ar întări supoziţia embargoului oficial introdus de Federaţia Rusă.
Valeriu Cosarciuc: „Pe 30 iulie este scrisoarea lui Onişcenko şi în 4 august este scrisoarea de la serviciul vamal. Alaltăieri Onişcenko a dat o informaţie că uite se aşteaptă experţii din Republica Moldova, adică vor să discute cu producătorii de vinuri din R. Moldova şi nimeni n-a spus că cineva a interzis. La Solnţevo se află maşini încărcate cu vin, trec procedura, adică nu e stopată procedura.”
În plus, nici ministerul rus de externe nu a confirmat că ar exista asemenea interdicţie, a mai spus postului nostru de radio Valeriu Cosarciuc.
Valeriu Cosarciuc: „Am vorbit cu ai noştri de la ambasadă astăzi. Ieri seară, noi am avut informaţia de aseară, s-a vorbit cu viceministrul de externe dl. Karasin dar n-au confirmat cele comunicate.”
Preşedintele Uniunii oenologilor, Gheorghe Arpentin crede că mai degrabă ar fi vorba de o confuzie. O scrisoare adresată şefului vămii federale din partea lui Onişcenko emisă în aceeaşi perioadă ar cere doar ca vinul moldovenesc odată ajuns în Belarus şi Kazahstan să nu treacă pe teritoriul Federaţiei Ruse. Prin această măsură, autorităţile ruse de control ar fi urmărit ca toate vinurile moldoveneşti să treacă doar prin terminalul Solnţevo, ca să poată fi verificate, crede Gheorghe Arpentin. Oenologul a confirmat că vinurile fabricate în Moldova ajung totuşi în Federaţia Rusă.
Gheorghe Arpentin: „Ajung, e o altă problemă că producătorii sînt îngrijoraţi, nu-i o certitudine ce-o să fie mai departe. E o problemă că producătorii nu prea trimit încolo. Chiar dacă trimit sub felul că trimit un camion încolo cu vin sub pretextul ca să ieie altul înapoi dacă a fost declasificat un lot. Dar nu se fac exporturi, absolut. Producătorii nu vor să-şi asume riscul ăsta.”
Preşedintele Uniunii oenologilor nu crede că grupul de experţi care se află acum la Moscova ar putea aduce mai multă lumină în disputa asupra vinurilor.
Gheorghe Arpentin: „Acolo eu ştiu că s-au dus trei experţi, dar nu-s pentru negocieri, să afle cum metodic să determine butilftalatul. Nu putem să ne aşteptăm la mai mult de la aşa experţi”.
Un alt grup de experţi a mers la Moscova la începutul lunii pentru a prezenta autorităţilor ruse de control un plan de acţiuni pentru îmbunătăţirea calităţii producţiei vinicole exportate în Rusia, plan respins însă de Onişcenko pe motiv că ar fi prea general. Tot atunci, Ghenadi Onişcenko a declarat că i se pare mai productiv să se negocieze cu exportatorii de vinuri şi nu cu oficiali moldoveni.
Amintim că la începutul lui iulie Federaţia Rusă a blocat în vama Solnţevo de lîngă Moscova zeci de camioane cu vin. Pricina invocată de sanitarul şef al Rusiei a fost prezenţa în vin a unor substanţe nocive pentru sănătate, fapt infirmat însă de autorităţile de la Chişinău.