In Romania, primarul general al Bucureştiului, medicul Sorin Oprescu a anunţat ieri că dintre cele 21 de spitale ale capitalei Romaniei numai trei au sisteme de alarmă în caz de incendiu. Declaraţia a fost facută după ce, săptămîna trecută, un mare incendiu la o maternitate de prestigiu s-a soldat cu moartea a cinci nou nascuţi, alţi șase fiind în stare foarte gravă. Agentia Associated Press publică o relatare despre starea deplorabilă a sistemului de sănătate din Romania şi Bulgaria. Un rezumat de la Oana Serafim:
Cazul de la Maternitatea Giuleşti din Bucuresti a fost în atenţia presei internaţionale în ultimul timp. Ieri, procuratura de la Bucureşti a anunţat că a fost începută urmărire penală împotriva unei asistente medicale de la serviciul de terapie întensivă a maternităţii. Femeia este pusă sub acuzare pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă şi poate fi condamnată la închisoare între 2 şi 7 ani.
Dar interesul agentiei Associated Press nu a fost captat de aceasta declaraţie a Procuraturii ci de cea făcută de primarul general al capitalei, doctorul Sorin Oprescu, care afirmase tot ieri că din cele 21 de spitale din capitala Romaniei, numai 3 au sisteme de alarmă pentru incendii si sisteme de stingere a unor eventuale incendii. Evident, maternitatea Giuleşti nu avea.
„O lipsă masivă de personal medical calificat, mita dată medicilor, asistentelor şi surorilor pentru un tratament mai bun, cronica lipsă de finanţare a sistemului de sănătate şi imensele datorii la stat pe care le au spitalele, au dus la actuala criza profunda a sistemului de sănătate din Romania, scrie AP.
90 % dintre cei intervievaţi anul acesta de agenţie în cadrul unui proiect legat de corupţie, spun că „corupţia are un efect direct asupra pacienţilor. Raportul Comisiei europene dat publicităţii luna trecută, remarca de asemenea că două treimi din romani au declarat că au dat mită personalului medical, iar 81 dintre cei intervievaţi de Comisia Europeana au spus că mita are un rol extrem de important şi condiţionează modul în care sunt trataţi pacienţii in spitalele romaneşti... Aşadar, scrie AP, problema sunt banii – sau lipsa lor.
Agenţia mai notează că în aceste condiţii, majoritatea liderilor Romaniei nu merg spitalele din ţară, preferînd ca intervenţiile lor chirurgicale, chiar şi cele cu risc mic, să fie făcute în străinăte. Putem menţiona cazurile preşedintelui Traian Băsescu şi fostului premier Calin Popescu Tariceanu. Băsescu a beneficiat de asistenţă medicala vieneză în timp ce Tariceanu de cea franceză....
Doctorii şi surorile medicale de înaltă calificare din Romania si Bulgaria, scrie AP sunt plătiţi foarte prost, cu mai puţin de 1000 de euro pe lună, motiv pentru care, primirea de mita a devenit ceva obişnuit şi continuă şi după perioada comunistă. In Occident, precizează AP, medicii nu au voie să primească nici măcar flori de la pacienţi, ca semn de recunoştinţă.
Potrivit ministerului Sănătăţii de la Bucureşti 8000 de medici au cerut să îşi facă actele pentru a pleca sa muncă în străinătate în ultimii 3 ani.
Condiţiile sunt similare şi în Bulgaria. Preşedinta asociaţiei surorilor şi asistentelor medicale din Bulgaria a declarat agenţiei AP că ar trebui dublat numarul personalului sanitar mediu, pentru ca situaţia să fie apropiată de cea normală în ţările Uniunii Europene. Ca şi în Romania, şi în Bulgaria medicii şi personalul mediu specializat se îndreaptă către Marea Britanie, Spania sau Grecia unde salariul unei asistente medicale cu o specialitate este de cel puţin 5 ori mai mare decît în Bulgaria.
Romania are 19 doctori şi 42 de surori medicala la 10 mii de locuitori, în timp ce în regiunea Balcanilor, potrivit agenţiei ONU pentru Sănătate (OMS), media este de 32 de doctori si 79 de surori medicale la 10 mii de oameni.
Ministrul roman al sănătăţii, Attila Cseke a cerut să i se permită să angajeze mai mult personal pentru ca tragedii precum cea de la maternitatea Giuleşti să nu se mai repete, dar în actualele condiţii de austeritate financiară acest demers nu are şanse de reuşită.
Agenţia Associated Press scrie că accidente medicale se întimplă şi în cele mai prospere ţări ale Uniunii Europene şi aminteşte de situaţia de la Mainz, unde , la clinica universitară din oraş doi copii pînă la 1 an, au murit după ce li s-au făcut perfuzii cu un lichid ce era infectat cu o bacterie necunoscută. In total au fost infectaţi 11 sugari, unul fiind în stare gravă. Luni, Procuratura germană a anunţat o investigaţie.
Dar, scrie AP în Romania problemele din sistemul de sănătate sunt mult mai profunde şi îşi încheie relatare citînd declaraţia unei contabile din Cluj, Agnes Sekely: „de vină sunt doctorii, surorile medicale, paza, electricienii, lipsa de fonduri, într-un cuvînt, întregul sistem - mi-e lehamite”....