Pînă la 31 august alegătorii sînt chemaţi să verifice dacă în listele electorale nu s-a comis vreo greşeală în ce-i priveşte. Cei din Chişinău sînt mai norocoşi pentru că pot face acest lucru şi on-line, în restul republicii, ca să verifice dacă sînt sau nu pe liste, alegătorii trebuie să meargă la secţiile de votare.
La secţia de votare deschisă în clădirea liceului Spiru Haret din capitală am fost întîmpinată de … uşier. De îndată ce-am întrebat dacă secţia de votare se află aici, el s-a grăbit să scoată o mapă în care, după cum mi-am dat seama, se aflau listele electorale.
Europa Liberă: Acuma, de cînd aveţi listele, a venit cineva să verifice?
Uşierul: Da, vin. Se uită, găsesc şi se duc. Eu singur încă n-am fost unde eu (stau), dar o să mă duc să controlez, că şi acolo unde eu eram încă trei erau scrişi la mine.
Europa Liberă: Anul trecut?
Uşierul: Da. Cînd la control m-am dus nu era, dar cînd m-am dus la masă la votare scot buletinul şi mă uit în apartamententul 4 încă trei oameni. Ce-i asta? Iaca-aşa a fost.
Europa Liberă: Dar anul ăsta?
Uşierul: Anul ăsta numai ce s-a început, încă este. Pînă ce totu-i în regulă, nimeni nu s-a plîns că eu locuiesc singură iar la mine în apartament mai sînt atîţia… Dar poate o mai fi, nu ştim. Că în liste cînd controlezi iaca la astea nu-s scrişi dar cînd la votare acolo îs scrişi.
Europa Liberă: Dar vine lumea, se interesează, ştie că este referendum?
Uşierul: Vine dar nu pre…, nu pre… . Eu cînd stau aici la mine au fost vreo doi, aşa.
Europa Liberă: Dacă vine lumea cu dvoastră stă de vorbă, dvoastră le arătaţi listele.
Uşierul: Nu, noi chemăm… Dacă să controleze, da. Dar dacă are ceva probleme, în cabinet acolo se duc.
-----------
Locuitorii capitalei pot să verifice listele şi on-line, ceea ce nu pot face alegătorii din alte localitati din republică. Ma incumet sa presupun ca astfel se explica numărul mic de persoane care vin la secţiile de votare pentru verificări. Aflu de pe pagina web a primăriei că peste 26000 de persoane au accesat pina acum serviciul on-line de verificare a listelor. Acelaşi serviciu îţi propune să completezi un formular în caz că nu te găseşti pe liste sau vrei să corectezi informaţia. Peste două zile de la completarea formularului poţi să verifici din nou dacă lista a fost modificată.
Am sunat şi la cîteva primării din republică ca să aflu dacă şi în sate funcţionează secţiile de votare, aşa cum asigura acum cîteva zile CEC. La Zagorancea, Ungheni a răspuns la telefon bibliotecara din sat, Vasilisa Cojocaru, tot ea şi membră a biroului electoral.
Vasilisa Cojocaru: “Lista-i apărută. Iată azi ne-au conectat la telefon, căci nu era încă conectat telefonul. Totu-i în regulă. Începutul e cum se cere”.
Europa Liberă: “Dar vin oamenii să verifice dacă sînt în liste?”
Vasilisa Cojocaru: “Da. Dacă listele sînt, au venit şi s-au căutat, s-au controlat. Sînt mulţi puşi pe listă, dar ei sînt plecaţi. Sînt aici puşi la evidenţă, dar sînt plecaţi la muncă peste hotare. ”
Europa Liberă: “Oamenii vin să verifice ce?”
Vasilisa Cojocaru: “Să controleze dacă sînt pe listă. Sau dacă e unul tînăr care a atins vîrsta ca să meargă la votare vine şi el să vadă dacă e introdus în listă sau nu”.
Europa Liberă: „Mergeţi să invitaţi lumea la referendum?”
Vasilisa Cojocaru: „Da. Să le lămurim că pe data cutare are loc referendumul şi fiecare e liber să decidă”.
-----------
Spre deosebire de cei de acasă, cetăţenii moldoveni de peste hotare vor putea merge la vot fără să verifice din timp dacă sînt sau nu pe liste, aşa cum mi-a explicat secretarul CEC Iurie Ciocan.
Iurie Ciocan: Pentru ce au nevoie de acest lucru? Ei votează oricum. Dacă în Republica Moldova există restricţia că votezi doar la o anumită secţie de votare, peste hotare votezi acolo unde te-ai prezentat.
După ce la alegerile din aprilie de anul trecut au răsunat acuzaţii ale partidelor de opoziţie că alegerile au fost fraudate, CEC şi-a propus să îmbunătăţească calitatea listelor electorale şi a chemat alegătorii să verifice ca nu cumva şi în acest an să voteze cei care au decedat demult. Pentru a nu se ajunge la acuzaţii şi în acest an, CEC a hotărît să adauge în liste o rubrică nouă în care să-şi lase semnătura şi membrul comisiei care a înmînat alegătorului buletinul de vot.
După ce la CEC vor ajunge toate procesele verbale din localităţi, se va putea şti numărul exact al alegătorilor de pe liste.
La ultimul scrutin din iulie 2009 pe liste au fost înscrişi 2603158 de alegători.