Linkuri accesibilitate

Profesionalism în toate de la dereticătoare şi pînă la director


Astăzi la Liceul Spiru Haret
Astăzi la Liceul Spiru Haret

Ce își doresc părinții și profesorii la început de an școlar ?


Anul şcolar care a început azi în Moldova stă sub semnul reformei în învăţămînt. Ministerul Educaţiei a anunţat mai multe schimbări în şcoală, de la programe simplificate la discipline noi. Ce aşteptări au însă părinţii şi profesorii de la această reformă? Lucia Diaconu a fost la serbarea de început de an la un liceu din Chişinău şi a stat de vorbă cu cîţiva părinţi şi profesori
.

Deschiderea anului de învăţămînt la Liceul Spiru Haret din capitală a fost în consonanţă cu practica uzuală de sărbătorire a zilei de 1 septembrie a moldovenilor. Ca şi pe timpuri, părinţii şi-au însoţit copiii la şcoală, iar de la ceremonie nu a lipsit un demnitar. Anul acesta însă se arată a fi deosebit, de vreme ce guvernul a decis să primenească sistemul moldovenesc de învăţămînt. I-am întrebat pe cîţiva părinţi la ce se aşteaptă de la reforma anunţată:

- „Am vrea să avem profesori cît mai buni, oameni care să se dedice în întregime, pe de altă parte slaba finanţare nu ne permite să avem condiţii bune pentru elevi, să avem şcoli bine amenajate, să avem echipamente performante în şcoală. E parcă un cerc vicios pentru că lipsa unei baze materiale solide e un teren pentru corupţie şi atunci asta tot îngrijorează.”

- „Trebuie să fie profesionalism în toate începînd de la dereticătoare şi terminînd cu directorul.”

- „Un sistem lipsit de corupţie, asta-i principalul.”

- „Nu aştept nimic pentru copii bun în timpul apropiat în ţara asta. Cu regret. Copilul cel mai mare a terminat anul trecut şcoala şi iaca pleacă din ţară şi ştiu şi că mulţi prieteni de-ai lui pleacă. Copii deştepţi, care au învăţat bine şi puteau să facă multe pentru ţara noastră.”

Reforma pe care o propune ministerul se referă însă la lucruri tangibile mai degrabă, cum ar fi bunăoară simplificarea programei şcolare. Pas pe care părinţii se pare că îl încuviinţează. Cum va arăta la modul practic acest deziderat al ministerului?

Iată explicaţia primită de la profesoara de română de la acest liceu, Mariana Jitari, după prima lecţie pe care a avut-o la început de an şcolar.

Mariana Jitari: „Elevul ar trebui s-o simtă în primul rînd în minimul teoretic. Adică mult mai puţină teorie şi mult mai multă aplicare. Asta-i una. Al doilea: foarte multă atitudine individuală ar trebui să simtă, fiindcă curriculum axat pe competenţe presupune să aduci elevul pînă la convingerea că poate şi el. Pînă acum se arunca ceva general. Cine putea - lua, cine nu – venea din urmă.”

Cum însă reforma e abia la început, m-am interest cîte şanse de succes îi dă un profesor.

Mariana Jitari: „Mie îmi pare că totul depinde de cadrele didactice. Profesorul nostru nu este întotdeauna pregătit. Este şi complexat, şi mai puţin instruit şi este foarte puţin flexibil. Şi atunci ne aşteptăm la nişte reticenţe, la nişte rezerve.”

În prima zi de şcoală însă, şi la începutul transformărilor, moldovenii vor să fie optimişti, or dictonul cel mai des auzit la orice început de schimbare e speranţa moare ultima.
Previous Next

XS
SM
MD
LG