Linkuri accesibilitate

Observatorii APCE deplîng prezența slabă a moldovenilor la urne


Șeful misiunii APCE Egidijus Vareikis a calificat îndemnul lansat de PCRM de a boicota plebiscitul drept tentativă de a influenţa rezultatul.

Observatori străini şi naţionali se declară mulţumiţi de felul în care s-a desfăşurat plebiscitul de ieri, dar recomandă actorilor politici să găsească soluţii pentru o funcţionare mai stabilă a instituţiilor statului şi pentru depăşirea impasului politic legat de nealegerea şefului statului. Îndemn care urmează constatării unei prezenţe slabe la urne a alegătorilor.

După ce a trecut în revistă observaţiile privind organizarea şi desfăşurarea plebiscitului de duminică şi a făcut o comparaţie cu scrutinul precedent la care a asistat, şeful misiunii delegate de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei Egidijus Vareikis a conchis că situaţia în ce priveşte desfăşurarea alegerilor din RM se îmbunătăţeşte. Cu toate acestea, delegaţia regretă participarea slabă a moldovenilor la urne. Observatorii au calificat îndemnul lansat de Partidul comunist de a boicota plebiscitul drept tentativă de a influenţa rezultatul, indiferent dacă şi-au făcut sau nu efectul aceste presiuni. „RM este o democraţie, a spus Egidijus Vareikis, iar într-o democraţie oamenii sînt liberi să-şi exprime voinţa. Neparticiparea la referendum nu reprezintă o exprimare a voinţei. Asta e o exprimare a nimic”, a constatat şeful misiunii.

Aşa cum referendumul cel mai probabil nu va fi validat, delegaţia a îndemnat liderii politici de la Chişinău să găsească soluţii pentru depăşirea impasului politic şi a amintit despre angajamentul pe care şi l-au asumat faţă de Consiliul Europei. Şi anume acela de a organiza alegeri parlamentare anticipate. „Dacă ne uităm la norma legală şi la cea constituţională din RM se pare că nu există altă alegere”, a constatat şeful delegaţiei Egidijus Vareikis. Toate celelalte posibilităţi deja au fost epuizate. Acest referendum nu a spus nimic în esenţă, a adăugat el, prin urmare urmează să fie aplicate celelalte norme constituţionale din ţară”.

Printre punctele pozitive pe care le-a remarcat delegaţia au fost transparenţa instituţiilor care au organizat referendumul şi deschiderea secţiilor de vot peste hotarele ţării, dar, în acelaşi timp, misiunea constată şi „neacurateţea” listelor electorale, care ar crea dificultăţi, pe de o parte, şi nevoia de o înregistrare mai bună pe liste a cetăţenilor moldoveni din străinătate. Nereguli pe care le-au remarcat de altfel şi observatori naţionali.

Un raport preliminar al asociaţiei Promo-lex, organizaţie care a delegat pentru acest referendum 300 de observatori – inclusiv 80 de persoane la secţiile de peste hotare - arată că au existat secţii de votare în republică şi peste hotare care n-au fost amenajate corespunzător sau care nu s-au deschis la timp şi în unele cazuri cu membri ai birourilor electorale care absentau sau erau prost instruiţi. Pe de altă parte, raportul remarcă şi cazuri de agitaţie electorală în ziua scrutinului şi atrage atenţia asupra afişelor electorale plasate în apropierea secţiilor de vot.

Chiar dacă se înregistrează un trend pozitiv, constată preşedintele asociaţiei Ion Manole, încălcările minore, dar numeroase, redau starea reală de lucruri.

Ion Manole: “Din experienţa noastră vedem o deschidere mai largă din partea organelor electorale centrale, e vorba de CEC. În general, problema organelor electorale, la nivel de birouri electorale ale secţiilor de votare, persistă, rămîne una destul de serioasă şi tocmai din cauză că aceşti funcţionari sînt destul de des schimbaţi. Vedem că din cauza acestei situaţii apar foarte multe nereguli sau probleme minore, dar care într-un fel sau altul arată o dinamică negativă”.

Cea mai gravă încălcare remarcată şi de observatorii străini, şi de cei de pe loc s-a comis la Corjova, în Transnistria, unde cetăţenii moldoveni n-au putut să-şi exercite dreptul de a vota din cauză că secţia de vot a fost blocată de forţe trimise de administraţia de la Tiraspol.

Ambele echipe de observatori au anunţat că vor prezenta rapoartele oficiale asupra scrutinului de duminică mai tîrziu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG