Linkuri accesibilitate

Copârâții excluși din procesul Oleinic-Mocanu


Alexandru Oleinic
Alexandru Oleinic

Ministrul Alexandru Oleinic anunță că instituţiile media au apărut în dosarul de calomnie intentat lui Sergiu Mocanu doar în virtutea prevederilor legii.


În această dimineaţă, se răspândea ştirea că ministrul Alexandru Oleinic ar fi dat în judecată mai multe televiziuni, agenţii de ştiri si portale pe internet, pentru faptul că au „răspândit” informaţiile calomnioase, lansate la adresa sa de Sergiu Mocanu. În esenţă se afirma că Oleinic ar fi unul din colaboratorii controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc.

După câteva ore, ministrul a dezminţit ştirea, afirmând că l-ar fi dat în judecată pentru „lezarea onoarei, demnităţii şi reputaţiei profesionale” numai pe Sergiu Mocanu. Şi cerea ca instituţiile media să publice retractările la care ar fi condamnat Sergiu Mocanu. Rămâne un lucru neclar: de ce instituţiile media, menţionate în plângerea ministrului Oleinic, sunt numite „copârâţi” ?

Alexandru Oleinic a spus postului nostru de radio că instituţiile media au apărut în dosar doar în virtutea prevederilor legii şi că nicidecum nu a urmărit să sancţioneze presa, aşa cum a fost interpretat de dimineaţă gestul său.

Alexandru Oleinic: „Cererea a fost depusă nicidecum contra presei, dar contra domnului Sergiu Mocanu. Dar articolul 17 al Codului de procedură civilă prevede expres că acţiunea care conţine cerinţa privind dezminţirea informaţiei răspîndite în mijloacele mass-media în calitate de pîrît figurează şi autorul şi organul de informare în masă”.

Într-o declaraţie oficială, ministrul a anunţat că va solicita instanţei să fie omise din cererea sa, în calitatea lor de copîrîţi, instituţiile media, pentru „a evita pricinuirea unor incomodităţi reprezentanţilor mass-media menţionate”.

Iată însă cum a lămurit acest pas al său Alexandru Oleinic pentru Europa Liberă: „Unii reprezentanţi ai mass-media au interpretat într-o formă că Oleinic atacă presa. Păi, eu ca să exclud şi pe mai departe aşa reflectări am decis ca să exclud din cererea depusă sursele mass-media ca să nu afecteze din imaginea mass-mediei pînă la urmă şi să nu fie tratat că eu atac presa”.

După ce dimineaţă o agenţie de ştiri a difuzat noutatea despre chemarea în instanţă a patru instituţii de presă în calitate de copîrîţi, unele organizaţii de media s-au arătat indignate că sînt vizate în dosar şi au confirmat că sînt gata să publice o eventuală reacţie ca răspuns la acuzaţiile ce i se aduc ministrului.

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei spune însă că în acest caz presa greşeşte a doua oară şi că, atunci cînd sînt prezentate subiecte ce conţin acuzaţii, corect ar fi ca instituţiile media să solicite şi opinia persoanelor învinuite.

Petru Macovei: „Din moment ce instituţiile media nu au făcut acest lucru, au greşit foarte grav din punct de vedere deontologic. În situaţia în care această cerere în instanţă nu cere din partea presei decît să publice dezminţiri mi se pare foarte corect”.

În aceste circumstanţe, după părerea lui Petru Macovei, presei nu i se poate imputa altceva decît încălcările de ordin etic.

Petru Macovei: „Aceste acuzaţii au fost făcute cu trimitere la sursa care a proliferat acuzaţiile, iar presa în cazul dat nu şi-a făcut decît meseria de a informa despre anumite evenimente, iar declaraţiile lui Sergiu Mocanu şi tot ce se întîmplă în jurul acestor declaraţii au devenit subiect de interes public major”.

Directorul Asociaţiei presei independente consideră că acest gen de conflicte ar fi mai potrivit să fie rezolvate prin intermediul Consiliului de presă, nu în instanţă, un organ independent creat anul trecut tocmai pentru a examina plîngeri care se referă la activitatea editorială a instituţiilor media.

Amintim că cu mai puţin de o lună în urmă, două posturi de televiziune au fost vizate în alt dosar, intentat de omul de afaceri Vlad Plahotniuc pe numele lui Victor şi Viorel Ţopa, pentru că ar fi difuzat declaraţii considerate false.
Previous Next

XS
SM
MD
LG