Linkuri accesibilitate

„Democraţia noastră - nică schimbări nu se vede”


Larisa Noroc: „Viziunea despre democraţie a oamenilor simpli este puternic influenţată de bunăstarea personală”.


Multora dintre cei cu care am stat de vorbă le-a fost greu să spună ce înseamnă democraţia pentru ei, chiar dacă aud acest cuvînt foarte frecvent. Iată cîteva dintre definiţiile formulate de oameni întîlniţi pe străzile din Chişinău.

- „Democraţie e cînd se respectă drepturile omului, cînd se respectă toate legile.”

- „Democratii v Moldove net, vot cito ia mogu skazati.”

- „Democraţia înseamnă libertate. Atît. ”

- „Democraţia e posibilitatea să-ţi găseşti un loc de muncă conform meseriei pe care o ai. E viitorul copiilor noştri. Să nu mă gîndesc cum să-i trimit după graniţă. ”

- „Cînd era cu Sovetski Soiuz era altfel. Dar acum, mă credeţi, ce să mai vorbim? Iaca te angajezi la lucru şi, dacă nu le place, te alungă a doua zi. Ce a fost n-o să mai fie.”

Europa Liberă: „Dar cînd auziţi cuvîntul democraţie la ce vă gîndiţi?”

- „Nu la bine. În alte ţări poate e altceva, dar aici nu.”

- „Rămîn numai cu vorbele care le promit la alegeri. Şi asta-i toată democraţia noastră. Restul nică schimbări nu se vede”.

- „Libertatea cuvîntului ar trebuie să fie. ”

- „Democraţia poate că-i libertate, mă rog, dar e mai multă vorbă decît libertate. ”

- „Să aibă omul dreptul la exprimare, dreptul la muncă, să lucreze legile. ”

- „Eu nu simt democraţia. Ar trebui să fie mai liber oleacă. Cuvînt liber să poţi să spui, să nu te ascunzi de poliţie, de la acela şi acela. Că la noi vrei să spui ceva, iar el spune că te închid. ”

- „Cum îi acum mie parcă îmi place. Îi normal parcă aşa. Democraţie este. Poţi să te jelui undeva, numai că e corupţia asta mare, trebuie să plăteşti, să plăteşti, să plăteşti. ”

- „Un proprietar care vrea să deschidă ceva bun să nu fie apăsat de guvern, dar să fie ajutat. Asta e democraţia. Eu aşa o înţeleg”.

În ce măsură percepţia oamenilor simpli se regăseşte în definiţiile academice? Iată ce spune profesoara universitară Larisa Noroc despre ceea ce ar trebui de fapt să constituie o democraţie, adică despre elementele principale ale acesteia.

Larisa Noroc: „În primul rind, libertatea opiniei, libertatea concurenţei. Democraţia este o formă de guvernare care ia în considerare domeniul economic şi domeniul politic şi domeniul social. Din punct de vedere politic, nu se admite monopolizarea puterii. Altă trăsătură a democraţiei ar fi superioritatea legii. Din punct de vedere social, e libertatea opiniei, libertatea gîndirii, nu se admite ideologizarea. Plus economia de piaţă”.

Europa Liberă: „În linii mari, vedem că coincide percepţia oamenilor despre democraţie şi ceea ce spuneţi dvoastră. Cu toate acestea, oamenii ne-au spus că nu simt pe pielea lor democraţia aici, în Republica Moldova”.

Larisa Noroc
: „Păi, aici am putea spune că pentru democraţie lumea a luptat sute de ani. La noi e o perioadă de tranziţie, dar încă nu sînt foarte trainice instituţiile politice şi societatea civilă ca să avem cu adevărat o formă democratică ”.

Politologul spune că viziunea despre democraţie a oamenilor simpli este puternic influenţată de bunăstarea personală, pe cînd accentul trebuie pus pe egalitatea tuturor în faţa legii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG