Linkuri accesibilitate

Consultările de la Tiraspol


Soldate cu decizia de a relua convorbirile neoficiale în format 5+2 la sfîrșitul lunii la Viena.


Ieri la Tiraspol au avut loc mai multe întîlniri intre mediatorii şi observatorii în negocierile pentru soluţionarea conflictului transnistrean pe de o parte şi exponenţi ai administraţiei de la Tiraspol pe de altă parte pentru convorbiri pe tema reluării negocierilor în formatul 5+2. Astăzi, în cadrul unui briefing la care a făcut bilanţul întrevederilor, reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru conflictele nesoluţionate, Bolat Nurgaliyev a anunţat că convorbirile neoficiale, dar în format complet, vor continua la Viena pe 27-28 septembrie.

Reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru conflictele nesoluţionate spune că vizita la Tiraspol a fost una „folositoare” pentru ceea ce urmează să se discute la Viena săptămîna viitoare, în cadrul următoarei runde de consultări, la care vor participa şi reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului. Nurgaliyev nu s-a întîlnit la Tiraspol cu Igor Smirnov, în schimb grupul de mediatori şi observatori a avut întrevederi cu reprezentantul regiunii în procesul de negocieri Vladimir Iastrebceak şi cu experţii transnistreni din aşa-numitele grupuri pentru sporirea încrederii între Chişinău şi Tiraspol. Întrevederi de care reprezentantul preşedintelui în exerciţiu al OSCE s-a arătat mulţumit pentru faptul că au scos în evidenţă obstacolele ce stau în calea problemelor care se vor soluţionate şi de Chişinău, şi de Tiraspol, în egală măsură. Cel mai mare interes pentru mediatori l-a avut grupul de experţi pentru economie şi comerţ, care pe parcursul acestui an a avut o singură întîlnire.

Bolat Nurgaliyev: „Preocupările ce ţin de competenţa grupului sînt foarte importante. Şi asta pentru că există interesele fireşti ale agenţilor economici de pe ambele maluri ale Nistrului. Iar eforturile depuse de ministerele şi departamentele de profil pentru sporirea rentabilităţii, eliminarea barierelor artificiale şi circulaţia mărfurilor sînt eforturi-cheie, dacă ne gîndim că această regiune intră şi ea în albia proceselor economice integraţioniste care sînt dominante în Europa”.

Nurgaliyev a sugerat totodată că ar trebui intensificată colaborarea şi în domeniul învăţămîntului, pentru a elimina problemele ce ţin de funcţionarea şcolilor din stînga Nistrului.

Mediatorii au salutat reluarea în curînd a circulaţiei trenului „Chişinău-Odessa” pe segmentul transnistrean al căii ferate şi speră ca pînă la reuniunea de la Viena să se lămurească şi aspectele tehnice pentru care încă nu s-a găsit înţelegere. „Fie acesta un pas mic. Dar e un pas în direcţia corectă deoarece în final va avea de cîştigat populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului”, este de părere Bolat Nurgaliyev.

Alianţa de guvernămînt a ales calea potrivită pentru rezolvarea conflictului, crede reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru conflictele nesoluţionate, referindu-se la contactele directe şi permanente dintre reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului.

Bolat Nurgaliyev: „Angajamentele asumate sînt îndeplinite şi în aşa fel fiecare dintre părţi se convinge că poate colabora cu celălalt. În opinia mea, faptul că guvernul de coaliţie al Moldovei a schimbat macazul a avut rezultate pozitive. Putem constata, cu un optimism temperat, că ne mişcăm înainte, spre reglementarea politică”.

Bolat Nurgaliyev a anunţat că problema transnistreană va fi inclusă pe ordinea de zi a summitului OSCE de la începutul lunii decembrie la Astana, capitala Kazahstanului, care deţine în acest an preşedinţia rotativă a Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa.

De rezultatele întîlnirilor de ieri de la Tiraspol a rămas mulţumit şi noul reprezentant al Rusiei în procesul de negocieri, Serghei Gubarev, relatează agenţia Novîi Region. Gubarev a spus că Rusia sprijină activitatea grupurilor de experţi pentru întărirea încrederii între Chişinău şi Tiraspol şi este dispusă să facă mai multe pentru ca acestea să fie mai eficiente. Diplomatul rus a apreciat aceste întîlniri, precum şi reluarea circulaţiei trenului Chişinău-Odessa pe segmentul transnistrean, după o întrerupere de 4 ani, drept „paşi concreţi” de rezolvare a conflictului.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG