Linkuri accesibilitate

Decret de dizolvare a Parlamentului


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Noul legislativ se va alege la 28 noiembrie - campania electorală oficială este deschisă.

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a semnat azi decretul despre dizolvarea legislativului. Prin acelaşi decret a fost stabilită data alegerilor anticipate. Acestea urmează să aibă loc la 28 noiembrie, exact peste 60 de zile cîte sînt prevăzute de legislaţie pentru campania electorală. De mîine principala instituţie electorală va începe pregătirile de alegeri, iar partidele politice vor intra în competiţie deschisă.

Partidele politice intră în campania pentru anticipate avînd păreri diferite în ce priveşte durata acesteia. Deşi guvernul a avizat iniţiativa PLDM de scurtare a campaniei pînă la 30 de zile, propunerea nu a fost discutată şi în parlament, celelalte componente ale alianţei dînd de înţeles că nu ar agrea o campanie prea scurtă, decît poate una de compromis care să dureze nu mai puţin de 45 de zile.

Secretarul CEC Iurie Ciocan se arată însă mulţumit de faptul că termenul vechi aşa şi nu a fost modificat: Odată ce se respectă norma legală şi noi vom avea conform codului electoral acele 60 de zile pentru pregătiri, ele s-au arătat a fi suficiente ca timp.

Sub aspect legal, campania electorală începe odată cu semnarea decretului care anunţă data alegerilor anticipate. Cît de pregătită este CEC să înceapă campania în acest moment?

Iurie Ciocan: Noi am fost în aşteptarea acestui eveniment şi nu am stat tot acest timp, chiar inclusiv şi în perioada campaniei pentru referendum, dar şi imediat după, nu am stat într-o simplă aşteptare, într-o pauză, dar am întreprins mai multe acţiuni, inclusiv este elaborat deja şi planul calendaristic, sînt elaborate toate formularele de documente necesare pentru a fi înregistrate candidaturile şi alte chestiuni de ordin tehnic care ne vor fi utile în campanile. Deci noi nu am pierdut acest timp.

În următoarele zile directorii instituţiilor media vor fi convocaţi de CEC pentru a discuta detaliile regulamentului de reflectare a campaniei. După modificările din iunie, potrivit Codului electoral, partidele politice vor putea participa le dezbaterile electorale organizate de instituţiile publice şi private imediat după ce vor fi înscrise la CEC, fără să-l aştepte pe ultimul înregistrat, după cum prevedea vechiul cod.

Componentele alianţei vor merge în alegeri separat, cu liste proprii, fapt confirmat azi de preşedintele interimar Mihai Ghimpu. Prin urmare, partidele politice care se vor înscrie în cursa electorală au la dispoziţie două luni pentru a-şi convinge simpatizanţii să voteze lista de candidaţi pentru funcţiile de deputaţi.

Cele mai recente modificări operate în codul electoral în iunie, prevăd pentru partidele politice pragul de accedere de 4 la sută, faţă de 6 la sută, barem valabil la scrutinul din aprilie 2009 şi de 5 la sută, prag stabilit pentru scrutinul din iulie 2009. În plus partidele au posibilitatea să formeze blocuri electorale, avînd de trecut însă praguri mai mari. Blocurile constituite din 2 partide vor trebui să obţină 7% din voturile alegătorilor pentru a ajunge în legislativ, şi respectiv 9 la sută dacă sînt formate din 3 partide.

Prognozele analiştilor nu dau niciunui partid politic şansa de a obţine o majoritate confortabilă, astfel încît după anticipate, cel mai probabil, RM urmează să aibă din nou un guvern de coaliţie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG