Linkuri accesibilitate

The Economist: raportul dintre creștere economică și datoria publică


Pentru Moldova, ceasul arată în acest moment o datorie publică a guvernului de 25.6% din PIB dar singură această cifră nu spune nimic.


Înaintea reuniunii anuale a Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, care începe astăzi la Washington, FMI a estimat că economia globală va creşte anul acesta peste aşteptări, cu 4,8 %. Optimiştilor această prognoză le spune că recesiunea economică a rămas în urmă. Dar revista britanică Economist trage un semnal de alarmă, punând-o în balanţă cu nivelul de îndatorare a ţărilor lumii.

Specialiştii de la Economist au construit un ceas al datoriilor pentru majoritatea ţărilor şi avertizează guvernele şi cetăţenii deopotrivă să stea cu ochii pe acele lui. Un asemenea ceas există la New York şi arată cum fluctuează datoria publică a Statelor Unite. Ceasul celor de la Economist arată nivelul de îndatorare la scară globală.

Pentru Moldova, ceasul arată în acest moment o datorie publică a guvernului de 25.6 % din Produsul Intern Brut. Singură această cifră nu spune nimic. Nu spune nici măcar prin simpla comparare cu alte ţări. Un nivel mare de îndatorare al unei economii nu înseamnă neapărat că este o economie cu probleme. Dimpotrivă, poate însemna că se bucură de încrederea creditorilor dispuşi să-i ofere împrumuturi.

Datoria publică a Germaniei, de exemplu, este de 75,5 % din PIB iar a Statelor Unite - de 58 %. Relevanţa nivelului de îndatorare este explicată de Economist prin comparaţie cu cel de creştere economică. Când datoria creşte mai rapid decât producţia, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, aceasta înseamnă o intervenţie mai mare a guvernului în economie şi impozite mai mari pe viitor.

Economist
subliniază nevoia ca datoria publică să fie la vedere aşa încât cetăţenii s-o poată pune oricând în balanţă cu dezvoltarea economică şi să poată da note guvernelor, obligându-le să calculeze cu mai multă responsabilitate riscurile. În caz contrar, i se poate întâmpla oricui aşa ca Greciei lovită la începutul lui 2010 de o gravă criză a datoriilor.

Concluzia revistei britanice este că riscul unor crize fiscale şi financiare sporeşte pe măsură ce creşte datoria guvernelor la nivel global iar cu cât este mai mare datoria cu atât mai mare poate fi impactul economic al unei asemenea crize.

În cazul Moldovei, datoria publică a scăzut constant în ultimii 10 ani pe un fundal de creştere economică şi lipsa împrumuturilor externe masive. După scăderea economică de 6,5 % anul trecut, Fondul Monetar Internaţional anticipează o creştere de 3,2 % anul acesta şi 3,5 % anul viitor. Economist estimează că datoria publică a Moldovei va continua să scadă în cursul anului viitor.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG