Linkuri accesibilitate

Hotărîre pilot împotriva României pronunțată de CEDO


Curtea de la Strasbourg acordă Bucureștiului un răgaz de 18 luni pentru a soluționa restituirea proprietăților confiscate de comuniști.


Intr-o hotarare pilot publicata astazi si care abordeaza problema generala a cazurilor privind restituirea proprietatilor private confiscate in timpul regimului comunist, CEDO spune ca acestea necesita masuri „generale la nivel national”.

In hotararea pilot, care se refera la unul dintre numeroasele astfel de cazuri (mai exact la cazul Maria Atanasiu si altii versus Romania) Curtea a decis ca reclamantilor le-a fost incalcat dreptul la un proces corect si dreptul la proprietate.

De aceasta data, insa, CEDO precizeaza pentru prima data ca „Romania trebuie sa ia masuri generale pentru a asigura protectia drepturilor garantate de prevederile Conventiei pentru apararea drepturilor omului cu privire la proprietate”.

Mai exact, potrivit acestei hotarîri pilot, Romania va trebui, practic, sa isi modifice legislatia astfel incat toate persoanele carora CEDO le-a dat dreptate sa beneficieze de masuri compensatorii din partea statului roman.

Ca si in alte cazuri, CEDO spune in decizia de azi ca „guvernul roman nu a oferit nici un motiv pentru esecul sau in procesul de compensare a celor carora locuintele le-au fost confiscate abuziv”.

„Acest esec, ca si nesiguranta cu privire la termenul si sumele ce ar fi urmat sa fie oferite drept compensatie, reprezinta o incalcare a drepturilor prevazute de Conventia cu privire la drepturile omului”.

Hotararea de a oferi o decizie pilot este motivata de curte prin urmatoarele: „in scopul de a asista Romania sa isi indeplineasca rolul prin rezolvarea, mai rapida, a problemelor structurale ale sistemului judiciar la nivel national”.

CEDO considera ca guvernul roman ar trebui sa se inspire din felul in care alte state au rezolvat aceste probleme prin crearea unei scheme de compensatii predictibile, stabilirea unui plafon de compensare si de plata care sa permita plata in rate pe o perioada mai lungã.

Avand in vedere numarul foarte mare de cereri cu privire la probleme similare, Curtea a decis sa amane examinarea acestor cereri pentru 18 luni de la data la care prezenta hotarare a devenit definitiva, in asteptarea adoptarii de catre autoritatile romane de masuri capabile sa furnizeze mecanisme de recurs adecvate.
XS
SM
MD
LG