Linkuri accesibilitate

Camera Deputaților decide reducerea la 5% a TVA pentru alimentele de bază


Deputații adoptă și propunerea de ridicare a pragului de impozitare a pensiilor de la 1000 la 2000 de lei.

Delegatia Fondului Monetar International este in Romania pentru evaluarea acordului aflat in derulare si a fost luata prin surprindere de votul din Camera
Deputatilor care a decis pe neasteptate reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) la 5 la suta pentru alimentele de baza, piine, lapte, carne, zahar, ulei.
A fost un vot unanim, dar deputatii principalului partid de guvernamint sustin ca a fost o gresala. Daca scaderea TVA de la 24 la 5 la suta pentru produsele de baza va intra in vigoare, paguba la bugetul de stat ar fi in jur de un miliard de euro.

Tot Camera Deputatilor a mai adoptat de altfel o propunere legislativa venita din arcul guvernamental care prevede ridicarea pragului de impozitare a pensiilor de la 1000 de lei la 2000 de lei. Purtatoarea de cuvint a executivului roman a declarat ca aceste modificari legislative legate scaderea TVA la
alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor nu sint in concordanta cu Strategia fiscala trimisa de guvern parlamentului. Cele doua proiecte au primit de fapt girul legislativului si vor ajunge zilele acestea la presedintie pentru promulgare.

Voit sau nu democrat-liberalii romani l-au lasat din nou pe seful statului roman sa-si asume in locul lor decizia nepopulara de a nu scadea pretul alimentelor si de a impozita pensiile. Pe de alta parte formatiunea maghiara aliata la guvernare a sustinut pe fata aceste masuri, iar pe viitor chiar daca presedintele Traian Basescu retrimite legea in parlament lucrurile ar putea ramine in acest fel, iar cei un miliard de euro cit costa ele vor trebui acoperiti din alta parte.

Reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu a declarat ca deciziile parlamentului sint suverane in fiecare stat si ca nimeni nu poate sa intervina pentru schimbarea lor, iar daca legea privind tva va intra in vigoare, Fondul va discuta consecintele asupra bugetului.

In Romania lucrurile sint destul de complicate fiindca arcul puterii are o majoritate fragila de doar 21 de voturi in fata opozitiei, iar daca formatiunea maghiara decide la rindul sau sa plece de la guvernare, atunci riscul de a intra intr-o criza politica accentuata este destul de mare. In acest caz nici raporturile cu FMI nu vor putea ramine in aceeasi ecuatie, in vreme ce criza economica s-ar putea accentua.
XS
SM
MD
LG