Linkuri accesibilitate

Intru binele public și candidații independenți


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Alegătorul a însușit că votul dat unui candidat independent este unul aruncat în vânt.


Are ceva special actuala campanie electorală? Este întrebarea adresată de corespondentul nostru Vasile Botnaru istoricului şi publicistului din Chişinău Gheorghe Cojocaru.

Gheorghe Cojocaru: Actuala campanie electorală este marcată de mai multe elemente care-i imprimă un colorit propriu, între care, înainte de toate, o legislație mai relaxată, un prag de trecere coborât la 4 %, mai accesibil partidelor politice, sau de 2% pentru candidații independenți. În consecință, ca nici odată, probabil, și mai ales, în comparație cu alegerile de anul trecut, a crescut numărul candidaților independenți, dar și al formațiunilor politice aspirante la mandatul de parlamentar, candidații independenți egalând, practic, numărul partidelor politice înscrise în cursa electorală.

Europa Liberă: Să rămînem la independenţi. Cum explicați, totuși, numărul mare al acestora, sau relativ mare. Doar e o urmare a reduceri pragului sau exista şi alte motive pe care le putem doar bănui?

Gheorghe Cojocaru: Dacă rostul partidelor politice este clar - ele sunt formate pentru a participa la procesul electoral și a lupta pentru accederea la putere și, din această perspectivă, este de la sine înțeles că ele și-ar pierde rațiunea de a exista dacă vor ezita să se implice în jocul politic, mai puțin clar este rolul independenților în procesul politic din Republica Moldova. Mai mult decât atât, se cunoaște că până în prezent nici o tentativă a independenților de a pătrunde în Parlament nu s-a încununat de succes și că, cu o excepție-două, nici unul dintre candidații independenți nu a reușit să depășească unu la sută din voturile valabil exprimate.

Istoria eșecurilor de până acum ale tuturor independenților de a obține un mandat de deputat nu servește, însă, după cum se vede, drept lecție actualilor aspiranți, iar motivațiile acestora de a participa la competiția electorală de cele mai dese ori, dincolo de faptul că orice cetățean are dreptul să aleagă și să fie ales, au un caracter strict personal sau de grup.

Europa Liberă: Cum credeți, ce efecte are asupra procesului electoral participarea candidaților independenți în campania electorală și includerea lor pe buletinul de vot care, de altfel, cineva deja a calculat dimensiunile fîşiei de hîrtie, va să aibă peste un metru?


Gheorghe Cojocaru: Aceste efecte sunt în funcție de personalitatea care compare în fața alegătorului, de abilitățile sale personale de a articula un mesaj și de a capta atenția publicului, de a se face remarcată dintre numeroși alți actori care urmăresc aceleași scopuri. Un lucru, însă, ar trebui de reținut în legătură cu prezența acestei categorii de candidați în lupta electorală: dacă aceștia nu au învățat nimic din rateurile predecesorilor lor în această calitate, alegătorul, în schimb, a însușit că votul dat unui candidat independent este unul aruncat în vânt, de unde și concluzia că și de această dată efectele participării candidaților independenți la campania electorală vor fi nesemnificative.

Europa Liberă: Mă rog, cum spuneaţi mai devreme, e dreptul lor, al independenţilor să irosească nişte bani, în cazul lui Gabriel Stati, de exemplu, sau nişte timp, cum e cazul Valentinei Cuşnir, bunăoară. Totuşi, dacă ne referim la această listă impresionantă, putem să ne întrebăm dacă se poate într-un stat democratic cumva reglementa cumva această participare la competiția electorală, întru binele procesului electoral, aşa cum sugeraţi dumneavoastră?

Gheorghe Cojocaru
: Sigur că drepturile fundamentale ale omului trebuie respectate și nu trebuie admise nici un fel de constrângeri în acest sens, dar, în același timp, pentru a spori responsabilitatea celor care doresc să se implice în viața publică și întru binele public nu ar fi inutil, între altele, să se analizeze și posibilitatea introducerii unor taxe de participare la procesul electoral.
Previous Next

XS
SM
MD
LG