Linkuri accesibilitate

Noi mărturii despre evrei uciși de armata antonesciană în 1941


Vasile Enache, săteanul martor al masacrului și cercetătorul Adrian Cioflâncă
Vasile Enache, săteanul martor al masacrului și cercetătorul Adrian Cioflâncă

La Popricani, evreii au fost obligați să-si sape singuri gropile, au fost apoi dezbrăcați, împușcați și aruncați în gropi comune peste care s-a turnat var.


În România, într-o pădure de lângă Iaşi, a fost descoperit un mormânt comun din perioada Holocaustului în care se află corpurile neînsufleţite ale aproximativ 100 de evrei ucişi de armata română. Anunţul a fost făcut astăzi de cercetătorii Institutului Naţional Elie Wiesel pentru Studierea al Holocaustului din România. Relatează de la Bucureşti, Sabina Fati:

La 10 kilometri de Iasi in mijlocul padurii din comuna Popricani, pe Valea Climoaiei istoricii si arheologii romani au descoperit o noua groapa comuna din perioada celui de-al doilea Razboi Mondial. Trupurile celor peste 100 de evrei masacrati in 1941 in aceasta zona se adauga tristului bilant de 420 de mii de evrei care au fost omorati de trupele romane in perioada in care Romania era aliata cu Germania nazista.

Potrivit cercetatorilor care lucreaza pentru Institutul National de Studierea Holocaustului din Romania exista inca martori care au vazut scenele dramatice din acea perioada. De fapt, chiar descoperirea gropii commune de la Popricani se datoreaza unui pensionar de 88 de ani, care avea 16 ani in 1941 si care facuse initial parte din lotul celor care au fost ulterior ucisi sub singura acuzatie ca sint evrei.

Desi arheologii romani au sapat si cu ani in urma in zone indicate de localnici pentru a se descoperi gropi comune in care au fost ingropati evreii ucisi in timpul pogromului de la Iasi, se pare ca sapaturile au fost superficiale. Cercetatorul Adrian Cioflâncă, impreuna cu o echipa de arheologi condusa de dr. Neculai Bolohan, de la Facultatea de Istorie din Iasi, au reluat cazul si, cu ajutorul supravietuitorului de 88 de ani, au reusit sa scoata la iveala ramasitele evreilor carora li s-a luat viata in 1941. Craniile a 16 dintre ei si parti din corpuri au fost dezgropate in ultimele zile in Valea Climoaiei, iar sapaturile continua.

S-au descoperit, de asemenea, gloante ce apartineau Pirotehniei Armatei Romane, produse la Copsa Mica Cugir, fabricate in 1939 si 1940, fapt ce atesta implicarea romanilor in pogrom. Conform martorului cheie, au fost ucisi atunci si ingropati in „Valea Climoaiei” peste o suta de evrei.

Document de arhivă atestînd execuțiile evreilor de la Iași
Alti supravietuitori din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial povestesc ca mai multe coloane de evrei care proveneau din Iasi si care erau escortate de soldati si jandarmi au fost aduse in aceasta zona a padurii Popricani de linga Iasi. Evreii au fost obligati sa-si sape singuri gropile, au fost apoi dezbracati, impuscati si aruncati in gropi comune peste care s-a turnat var. Au fost citeva sute de victime, iar martorii presupun ca masacrul era legat de pogromul de la Iasi care a izbucnit la sfirsitul lunii iunie a anului 1941. Ei afirma ca masacrul era cunoscut de toata lumea in timpul razboiului si ca a ramas ca o evidenta in memoria colectiva.

Aceasta este a doua locatie din Romania in care au fost descoperite gropi comune. In toamna anului 1945, au fost exhumate 311 cadavre din 3 gropi comune de la Stanca Roznovanu, tot din judetul Iasi. Victimele proveneau din targul Sculeni, Republica Moldova, si au fost executate de un Regimentul VI vinatori, implicat, conform aprecierii istoricului Adrian Cioflanca, initiatorul sapaturilor arheologice din comuna Popricani, si in alte masacre soldate cu gropi comune din Republica Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG