Linkuri accesibilitate

Moldova inclusă în planurile UE privind țările dunărene


Olivier Baudelet (Comisia Europeană) și Dumitru Alaiba (Cancelaria guvernului)
Olivier Baudelet (Comisia Europeană) și Dumitru Alaiba (Cancelaria guvernului)

Strategia elaborată de UE îşi propune să elimine discrepanţele economice dintre ţările riverane.

Printre firele tot mai numeroase care leagă Republica Moldova de UE se numără mai nou Dunărea. Chiar dacă trece aproape neobservat prin capătul de sud al ţării, al doilea fluviu al continentului oferă moldovenilor şansa de a profita de strategii – şi de bani – din partea Bruxelles-ului. Aşa spun cel puţin emisarii UE prezenţi în aceste zile la Chişinău.

RM ar putea să îmbunătăţească nivelul de trai al cetăţenilor săi graţie unei strategii noi a UE, prezentată azi la Chişinău. Strategia vizează 14 ţări din regiunea Dunării, între care şi nemembre ale UE cum este Moldova, şi are obiective ambiţioase în ce priveşte modernizarea infrastructurii de transport şi energetică, protejarea mediului înconjurător, stimularea creşterii economice şi a dezvoltării sociale.

Pînă în 2020, strategia prevede, bunăoară, mărirea traficului pe Dunăre cu 20%, ceea ce înseamnă transport mai curat, planuri bine elaborate de reducere a riscurilor de inundaţii, creşterea numărului de patente cu 50% şi al tinerilor cu studii superioare pînă la 40%.

În prezentarea pe care a făcut-o la Chişinău, Olivier Baudelet de la Comisia Europeană, a subliniat că strategia este văzută ca o acţiune comună privind problemele comune. Concret, “pentru Moldova această strategie oferă o mai mare oportunitate de a conlucra strîns cu UE şi cu vecinii săi”, a mai spus oficialul european.

Printre proiectele concrete elaborate special pentru Moldova, Olivier Baudelet a numit proiectul de interconexiune energetică între Moldova şi România. “E adevărat că Moldova are doar cîţiva km la Dunăre, dar dacă se îmbunătăţeşte strategia de combatere a inundaţiilor va avea de profitat şi RM. Categoric Moldova va beneficia de un schimb de studenţi mai bun în această regiune, precum şi de proiecte de cercetare comune cu alte ţări. Şi deoarece strategia presupune o cooperare culturală mai bună în regiune şi promovarea regiunii ca atare, Moldova ar putea profita şi de dezvoltarea turismului”, crede oficialul.

Moldova nu are deocamdată proiecte concrete cu bugete estimate, a spus la prezentarea strategiei Dumitru Alaiba, de la Cancelaria de stat, dar Moldova este interesată mai ales de domeniul economic al strategiei.

Dumitru Alaiba: “Oportunitatea care se deschide prin această platformă este anume contactele dintre diferiţi agenţi economici din diferite ţări ale regiunii.”

Strategia elaborată de UE îşi propune să elimine discrepanţele dintre ţările cu economii puternice şi cele cu nivel de dezvoltare modestă, cum este RM. Există şi un plan de acţiuni concrete care ţintesc dezvoltarea economică în regiune prin companii mai competitive, educaţie mai calitativă şi locuri de muncă mai bune. Pe lîngă acestea, o dată pe an va fi convocat un forum al oamenilor de afaceri din regiune.

Moldova ar putea trage foloase mari de pe urma strategiei, consideră reprezentantul guvernului Dumitru Alaiba, dar “depinde de gradul de implicare a unui guvern aparte sau a unei părţi componente a acestor iniţiative. În măsura în care se implică, în aceeaşi măsură se şi resimt beneficiile.”

Concret, în cadrul acestei strategii Moldova speră să modernizeze portul de la Giurgiuleşti, singura sa ieşire la Dunăre.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG