Linkuri accesibilitate

Camera Deputaților se opune extinderii cercetării penale în dosarele a doi deputați PDL


Această raportare a parlamentarilor la noile cazuri de corupție face tot mai puțin probabilă acceptarea României în zona Schengen în martie 2011.

In Romania Parlamentul continua sa-i apere pe parlamentarii acuzati de coruptie, desi justitia autohtona este monitorizata de Comisia Europeana, iar evaluarile facute la Bruxelles ar putea conta pentru aderarea la Spatiul Schengen de libera circulatie.

Camera deputatilor s-a opus pina acum de mai multe ori pentru extinderea cercetarii penale in doua cazuri: fosta ministra a Tineretului Monica Iacob Ridzi, acuzata de coruptie si deputatul Dan Pasat, acuzat de santaj si violenta. Procuratura anticorptie a cerut pentru acesta din urma chiar incuvintarea arestarii sale.

Cei doi sint membri ai Partidului Democrat Liberal, aflat la putere in Romania. Votul impotriva extinderii cercetarii penale a fostei ministre a fost aspru criticat de presedintele Romaniei, care a incercat să explice atitudinea deputatilor puterii spunind ca acestia sint “sensibili” la situatia complicata prin care trece colega lor, Monica Iacob Ridzi, despre care Traian Basescu a povestit ca a avut o nastere cu probleme, iar copilul ei are deficiente. In plus fosta ministra are, potrivit relatarilor din presa, nevoie de un transplant de maduva.

Dincolo de aceste drame personale, Traian Basescu le-a cerut insa fostilor sai colegi din partid sa respecte principiile pe baza carora PDL a cistigat alegerile in 2008.

Sloganul anticoruptie al democrat-liberalilor romani pare sa se fi inversat tocmai fiindca politicienii acestui partid sint protejati impotriva procurorilor anticoruptie. Acestia nu pot verifica de pilda computerul fostei ministre si nu-l pot aresta pe deputatul violent si santajist.

Aceste amanunte sint urmarite cu atentie de specialistii de la Bruxelles care monitorizeaza felul in care progreseaza Romania in lupta anti-coruptie si in privinta reformelor juridice. Romania a fost primita in 2007 in Uniunea Europeana, la fel ca si Bulgaria, dar ambele state sint tinute sub observatie atenta cu ajutorul Mecanismului de Cooperare si Control, care analizeaza anual plusurile si minusurile din aceasta zona vulnerabila: justitia si coruptia.

In Romania, pina acum, nu a fost arestat nici un inalt demnitar, desi mai multi fosti ministri si chiar un fost prim ministru sint trimisi in judecata pentru fapte de coruptie. Europenii considera ca e ceva necurat in faptul ca acesti fosti inalti demnitari se afla in procese de patru-cinci ani de zile, iar judecatorii treneaza lucrurile, in vreme ce in alte cazuri probatoriile procurorilor sint superficiale.

Prin felul in care se raporteaza parlamentarii la noile cazuri de mare coruptie, Romania revine de fapt la o stadiul de dinaintea aderarii, iar reprosurile sint pe masura, de aceea acceptarea tarii in zona Schengen anul viitor in martie devine tot mai putin probabila.
XS
SM
MD
LG