Linkuri accesibilitate

BNS semnalează o creștere de 6,5% a economiei în primele 3 trimestre


Viorel Chivriga, IDIS Viitorul
Viorel Chivriga, IDIS Viitorul

Analiștii economici consideră că recuperarea economică se datorează conjuncturii externe și nu creșterii productivității muncii.










Datele Biroului Naţional de Statistică arată că economia Moldovei a crescut cu 6,5% în primele trei trimestre ale anului. O creştere peste aşteptările autorităţilor, după recesiunea de aproape 7% de anul trecut a economiei, dar care nu adaugă mai nimic în buzunarul cetăţeanului de rînd.

Rezultatele înregistrate în primele trimestre inspiră optimism, spun mai mulţi analişti care rămîn însă precauţi. Temerile analiştilor sînt legate de calitatea acestei creşteri.

Viorel Chivriga de la Institutul IDIS Viitorul: „Practic, dacă analizăm mai bine în ce constă această creştere, noi vedem nişte schimbări care au apărut în diferite sectoare, cum ar fi agricultura, cum ar fi industria, sfera serviciilor, dar intrînd în detalii vedem că schimbările care s-au produs în aceste sectoare nu sînt nici ele de calitate. M-aş referi la agricultură: această creştere mai mult arată că ceea ce s-a întîmplat peste hotarele RM a avut un impact foarte mare asupra evoluţiei acestui sector, în primul rînd preţurile. Deci recolte, randamente aşa să zicem mediocre, dar preţuri foarte mari. ”

Ana Popa
În acelaşi timp, evoluţiile pozitive din unele sectoare sînt umbrite de cele negative din alte domenii, aşa încît această creştere înregistrată practic nu este resimţită de oamenii simpli, spune Ana Popa de la Expert-Grup: “Pînă la urmă efectul rămîne unul neutru. Şi numai privind pe sectoare vedem că, da, agricultura a crescut, e un trend pozitiv, şi creşte productivitatea – alt trend pozitiv. De asemenea, au crescut salariile. Pentru cei care primesc salarii ăsta e desigur un trend pozitiv, iar faptul că populaţia e disponibilizată şi şomajul rămîne un fapt negativ. Din această cauză, per ansamblu, situaţia nu s-a schimbat foarte mult”.

O analiză a centrului Expert-Grup arată că în ultimul trimestru rata de ocupare a populaţiei a scăzut şi mai mult, iar cea de şomaj este în creştere. În acelaşi timp, a crescut cu aproape 5 la sută numărul persoanelor care caută un loc de muncă peste hotare, ceea ce îi face pe analiştii de la Expert-Grup să tragă concluzia că recuperarea economică are loc fără crearea locurilor de muncă şi prin urmare nu are cum să contribuie la bunăstarea populaţiei.

Am întrebat-o pe Ana Popa ce model de creştere ar putea aduce prosperitate pentru cetăţeanul de rînd?

Ana Popa: “Omul de rind va simţi aceasta cînd vom avea, într-adevăr, o economie competitivă care va oferi locuri de muncă tuturor celor care doresc să lucreze în Republica Moldova şi cînd productivitatea muncii în toate sectoarele va creşte pînă la aşa un nivel care să permită şi salarii decente”.

Mai mulţi analişti economici consideră că creşterea productivităţii muncii ar fi un scop şi o ieşire din situaţie în toate sectoarele economiei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG