Opozitia din Romania stia inainte sa depuna motiunea de cenzura impotriva guvernului ca nu are nici o sansa sa darime cabinetul condus de Emil Boc. Liberalii si socialistii romani au nevoie de circa 25 de voturi pentru a putea da jos guvernul, dar motiunile pe care le-au pregatit acum impotriva legilor care fac parte din programul de reforme convenit cu Fondul Monetar International intra in jocul retorici antiguvernamentale.
Premierul roman a declarat astazi in Parlament ca prin motiunea de cenzura impotriva Legii cadru a salarizarii pe care guvernul si-a angajat raspunderea, opozitia “urmareste blocarea transelor de la FMI si de la Uniunea Europeana”, “impiedicarea adoptarii bugetului de stat” si vrea “sa compromita imaginea Romaniei pe plan extern”.
Dupa respingerea motiunii de cenzura, care ar fi avut nevoie de jumatate plus unu din voturile tuturor parlamentarilor pentru a trece, premierul roman a anuntat ca “a invins ratiunea” si ca in acest fel Legea salarizarii pentru anul 2011 va intra in vigoare, iar bugetarii vor putea primi marirea de 15 la suta.
Anul acesta lefurilor celor care sint platiti de la bugetul public au scazut cu 25 la suta, iar in 2011 salariile lor nu vor reveni la nivelul de la inceputul anului 2010, dar vor recupera totusi cele 15 procente prevazute in lege. Cei circa 1.300.000 de bugetari “au primit astazi o veste buna” a spus premierul Emil Boc.
Motiunea de cenzura intitulata de opozitie "Legea privind salarizarea in anul 2011 - ultima teapa trasa romanilor de guvernarea Basescu-Udrea-Boc" a primit 190 de voturi pentru si unul împotriva, fiind astfel respinsa. Pentru a trece motiunea avea nevoie de 236 de voturi. Parlamentarii din arcul guvernamental au refuzat ostentativ sa voteze pentru a-si demonstra superioritatea, in vreme ce liderii opozitiei il acuza pe premierul roman ca promisiunea sa initiala a fost ca taierea celor 25 de procente din lefurile bugetarilor va dura doar in 2010.
Oficialii guvernului roman recunosc ca bugetul de stat nu si-a revenit inca suficient si ca atare nu poate recupera in intregime salariile bugetarilor. Pe de alta parte premierul Emil Boc spera ca prin punerea in aplicare a legilor care reformeaza salariile si pensiile va echilibra in cele din urma bugetul de stat pe anul 2011.