Linkuri accesibilitate

„Cred că partidele pro-europene nu s-au mobilizat suficient”


Norica Nicolai
Norica Nicolai

Interviu cu Norica Nicolai, europarlamentar liberal român, vicepreședinte al Subcomisiei de Apărare din Parlamentul European











Europa Libera: Doamna Nicolai, cat bine si cat rau a facut acest scandal cu Wikileaks, care a intors lumea pe dos, relatiilor dintre SUA si UE, respectiv relatiei UE-Rusia?

Norica Nicolai: Cred ca face rau tuturor pentru ca dovedeste inca o data cat de vulnerabile sunt serviciile de informatii ale multor state, inclusive SUA si tari membre ale UE, iar asta este destul de grav pentru ca securitatea nationala are nevoie de un anumit grad de confidentialitate. Dincolo de asta, cred ca foarte multe informatii, sunt informatii de analiza, fie din surse oculte fie din surse deschise si dovedesc o stare de amicitie globala aparenta dar in realitate interese de tip national manifeste. Prin urmare, in continuare, indiferent din ce club ar face parte, statele functioneaza pe principiile statelor nationale si nu sunt dispuse sa isi abandoneze foarte mult suveranitatea in favoarea cooperarii lor intr-o alianta sau alta.

Europa Libera: Si atunci, in esenta, e ceva nou in ceea ce dezvaluie Wikileaks, in afara faptului ca sunt documente secrete expuse in vazul lumii?

Norica Nicolai: Dupa parerea mea, tot ce a aparut este cunoscut de multa vreme. Apropos de relatia cu Rusia, reiese ca europenii isi exprima o anumita indoiala. Nici Rusia nu este foarte fericita din momentul extinderii NATO spre Romania si Bulgaria. Ulterior s-a dovedit clar ca blocheaza proiectul NATO - ce s-a intamplat cu Ucraina si probabil ca Georgia va fi in aceeasi situatie. Asta nu dovedeste ca e vorba de un nou razboi rece, ci de interese prioritar economice pe care marii jucatori globali si le securizeaza si promoveaza constant. Sigur, in ceea ce priveste relatia dintre Rusia si UE, lucrurile stau putin altfel pentru ca cetatenii rusi sunt destul de semnificativi in plan economic in UE. Foarte multi miliardari rusi sunt prezente economice semnificative in UE, iar tarile membre trebuie sa tina cont de lucrul asta. In al doilea rand dependenta energetica a UE si faptul ca nici pana astazi nu avem o viziune clara si comuna cu privire la politicile energetice dovedesc ca Rusia va continua sa isi mentina pentru o perioada destul de lunga importanta in relatia cu statele membre ale UE.

Europa Libera: Pentru ca incheiem un an important pentru Moldova, as vrea sa lasam deoparte fenomenul Wikileaks si sa va intreb cum vedeti anul 2010 pentru Moldova si eforturile sale de a coagula acum un nou guvern dupa alegeri?

Norica Nicolai: Noi am sprijinit guvernul democratic de la Chisinau, dar acest guvern (n.a. guvernul Filat) nu si-a facut treaba la Chisinau. O foarte mare parte a populatiei tinere din R. Moldova, foarte deschisa spre valorile europene, traieste in afara granitelor moldovenesti. Populatia care a ramas, este traditional ancorata intr-un anumit tip de repere. De aceea au si votat foarte mult comunistii. Nu pentru ca guvernul nu ar fi fost performant din punct de vedere economic pentru ca o serie de masuri pe care le-a luat au adus un anumit nivel de bunastare.

Europa Libera: Imediat dupa alegeri presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, ministrii de externe suedez si polonez, oficiali europeni s-au deplasat la Chisinau si au transmis un mesaj de sustinere foarte puternic, cum nu a mai primit nici un alt stat din Parteneriatul Estic.

Norica Nicolai: Categoric, pentru ca Moldova ramane un punct de interes, atat pentru UE cat si pentru Rusia. Insa, revin, cred ca partidele pro-europene nu s-au mobilizat suficient in alegeri. Pentru ca ar fi trebuit sa le castige. Si liberalii si liberal democratii, care sunt afiliati la PPE (Partidul Popular European) ar fi trebuit sa castige alegerile. Din pacate aceste partide au pierdut alegerile pentru orgolii. Pentru ca daca ar fi reusit sa isi mentina alianta si sa candideze uniti intr-un bloc, poate ca ar fi castigat alegerile si astazi nu ne-am fi pus problema ofertelor dintr-o parte sau din alta.
XS
SM
MD
LG