Linkuri accesibilitate

ANRE amînă decizia asupra prețului la gazele naturale


Moldova Gaz cere autorităţii energetice să-i acorde timp pentru a elabora un plan de diminuare treptată a pierderilor.

ANRE urma să anunţe în această seară preţul majorat al gazelor, dar mult sub nivelul revendicat de Moldovagaz. Proiectul noului tarif a fost publicat de dimineaţă pe site-ul agenţiei şi prevedea o majorare cu aproximativ 11 la sută pentru consumatorii finali. În cele din urmă, decizia s-a amânat din nou.

Disputa ce a dat peste cap adoptarea tarifului este legată de noua metodologie de calculare a pierderilor în reţea. Moldovagaz s-a arătat nemulţumită de faptul că ANRE a încercat să o impună chiar în ziua în care a publicat documentul în Monitorul Oficial, fără să lase răgaz pentru eventuale contestări.

Alexandr Gusev
ANRE îi cere furnizorului să reducă de patru ori pierderile pe care le trece în facturi, ceea ce a stîrnit nedumerirea preşedintelui consiliului de administrare al companiei Alexandr Gusev: “A fost publicat regulamentul cu care categoric nu sîntem de acord, şi cei prezenţi îşi amintesc că vinerea trecută propunerea noastră era să discutăm condiţiile regulamentului în baza unei analize suplimentare cu specialiştii şi după aprobarea tarifelor. Din păcate, n-am fost auziţi. Uitaţi-vă la statistici, la ce se întîmplă în alte ţări. În nici o ţară nimeni nu a redus într-un an pierderile de 4 ori. Această mică modificare făcută de ANRE va costa întreprinderile noastre 196 milioane lei. Iar în total 350 milioane lei scoşi din tarif”.

Iată însă cum a explicat Victor Parlicov poziţia agenţiei: “Noi considerăm că în ţevile de gaze, în sistemul de distribuţie, nu-i posibil să se piardă, să dispară, să fie consum tehnologic în mărime de peste 5% cum raportează Moldova Gaz. În opinia noastră, e ceva incorect şi ieşit din comun, care trebuia abordat. Şi a fost abordat de Agenţie. Mai mult, obiecţiile privind respectiva metodologie au parvenit pe parcursul discuţiilor. Totodată, noi am spus ce şi de ce acceptăm sau nu acceptăm din argumentarea celor de la Moldova Gaz. Noi am atras în procesul de elaborare a acestei metodologii specialişti tehnici şi teoreticieni de la catedre. Eu nu văd nici o problemă cu metodologia respectivă decît doar simpla dorinţă de a o ignora şi a merge pe vechi”.

Furnizorul de gaze a contestat şi preţul mediu de achiziţie a gazelor, calculat de ANRE pentru intregul an 2011, dar şi cursul valutar luat ca bază de agenţie, diferit de prognozele pe care le are in vedere Moldovagaz. Cele mai mari găuri în veniturile companiei ar fi cauzate însă de modul în care sînt calculate pierderile, aşa că Moldovagaz a fost de acord că trebuie să le reducă, dar în proporţie de maxim 5 la sută pe an. De aceea furnizorul a cerut autorităţii energetice să-i acorde timp pentru a elabora un plan propriu de diminuare treptată a pierderilor.

ANRE i-a dat răgaz furnizorului pînă luni, iar noul plan cel mai probabil va fi luat în calcul de agenţie, a lăsat să se înţeleagă directorul acesteia Victor Parlicov: “Eu vreau să văd acest plan al lor, vreau să văd ce prevede el, vreau să văd nişte obligaţiuni. Vreau să vă spun că în practica internaţională în principiu există mecanisme cînd reglementatorul impune o micşorare treptată a pierderilor. Nişte condiţii de reducere obligatorii. Aşa s-a procedat cu Union Fenosa, de pildă. Cînd Union Fenosa a venit în Moldova, aşa-numitele pierderi în reţeaua de distribuţie erau 36%. Şi s-a impus un fel de grafic de reducere a acestor pierderi normative în tarif. Şi acum ele în tarif sînt 13%. Adică există o practică într-adevăr corectă”.

ANRE a anunţat că va pune în discuţie noul tarif imediat după ce Moldovagaz va prezenta noile argumente, atfel încît marţi in sfirsit să se ia o decizie finală.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG