Linkuri accesibilitate

2.02 - București: Intenții și probleme ale guvernului Năstase


Adrian Năstase: inflaţia este în mare măsură un proces psihologic, iar anunţul referitor la creşterea preţului energiei ar putea determina şi creşterea altor preţuri.


2 februarie 2001

Actualitatea. (Moderator: Cristian Teodorescu; corespondent: Sabina Fati).

Intenții și probleme ale guvernului Năstase.

În această dimineaţă premierul Năstase a avut o teleconferinţă cu prefecţii în care, în afară de atacuri la adresa Partidului Democrat, premierul a punctat cîteva dintre priorităţile executivului.

După o serie de declaraţii întortocheate şi uneori contrare şi uneori venite din interiorul cabinetului, Adrian Năstase a făcut astazi căteva aprecieri importante subliniind că anunţul făcut de Nicu Tănase, secretar de stat la ministerul finantelor, potrivit căruia preţul energiei urmează să crească a fost inadmisibil, precizînd totodată că cei care vor ieşi din disciplina guvernamentală vor fi sancţionaţi.

Domnul Tănase anunţase miercuri la o conferinţă de presă la care a participat şi ministrul finanţelor că preţul energiei electrice şi termice, ar trebui să crească cu 25 %. Deşi a fost de faţă la acest anunţ, ministrul de resort nu l-a contrazis pe subordonatul său. La o zi după aceasta conferinţă de presă, el a cerut însă sancţionarea lui Nicu Tănase.

Controversa apărută pare să contrazică şi declaraţiile mai vechi făcute atât de şeful guvernului cât şi de Mihai Tănăsescu, deţinătorul portofoliului finanţelor care îl acuzau pe Mugur Isărescu, fostul premier, că nu a aliniat preţurile la energie în toamnă, din motive electorale. Astazi însă şeful cabinetului dela Bucureşti a revenit asupra acestei chestiuni explicînd că inflaţia este în mare măsură un proces psihologic, iar anunţul referitor la creşterea preţului energiei ar putea determina şi creşterea altor preţuri. Cu acest argument domnul Năstase nu dă o explicaţie economică problemei şi nu răspunde la întrebarea cine şi cu ce bani acoperă diferenţa dintre preţul real al energiei şi cel practicat în acest moment. [...]

Tot la teleconferinţa cu prefecţii Adrian Năstase a vorbit de pe pozitii cel puțin ironice despre protestul Partidului Democrat referitor la legea administraţiei publice locale, numind acest protest „o manipulare” şi „o obraznicie”. Şeful cabinetului a reamintit că sub preşedinţia lui Petre Roman, Senatul a adoptat articolul 77 care se referă la posibilitatea suspendării din funcţie a primarilor de către prefecţi.

A. Năstase: „Putem să bănuim că PD dorea să suspende primarii PDSR-ului. Între timp domnul primar Băsescu a început să considere că trebuie ştearsă cu guma prevederea respectivă pentru că nu-i mai convine acum în calitate de primar general. Eu vreau să spun că prevederea ca atare nu este în ordine.”

De partea cealaltă, liderii PD recunosc acest lucru, dar le reamintesc celor din PDSR că la votarea legii în Senat aceştia s-au opus cu vehemenţă. În orice caz, democraţii nu se prea pot apăra în această chestiune deşi specialistii lor spun acum că legea aşa cum arată ea înainte de mediere nu corespunde standardelor europene în vigoare şi nici cartei europene a autonomiei locale ratificată de Parlamentul roman. [...]

Probabil că acest articol controversat va fi eliminat din lege fiindcă premierul Adrian Năstase a declarat că a cerut ministerului administraţiei publice să pregătească un proiect de lege de modificare a legii administraţiei publice locale referitor la prevederea potivit căreia prefecţii pot suspenda primarii în cazul începerii urmăririi penale.
XS
SM
MD
LG