Linkuri accesibilitate

Miere, ulei de nuci, tractoare - Made in Moldova


Un târg gândit să promoveze produsele moldoveneşti şi să trezească interesul unor posibili parteneri externi.

„Fabricat în Moldova”, expoziţie ajunsă la a 10-e ediţie , reuneşte anul acesta 300 de producători autohtoni. Un târg gândit să promoveze produsele moldoveneşti şi să trezească interesul unor posibili parteneri externi.

Îndată ce trec pragul expoziţiei „Fabricat în Moldova”, cu greu mă hotărăsc încotro să o apuc, pentru că ochii îmi fug ba spre genţile pe care văd că scrie „produs în Moldova”, ba spre borcanele cu miere.

Apicultor: „În raionul Hânceşti, satul Pereni. Suntem apicultori din anul 1980. Avem o miere de calitate superioară, pe care o putem exporta şi peste hotare”.

Vizavi de standul cu borcane cu miere îl găsesc pe cel cu ulei de seminţe din struguri, miez de nuci. Unde e produs acest ulei?

- „Producerea este la Ghidighici. Uleiuri naturale, produse din seminţe de struguri şi nuci de o companie moldo-germană care se ocupă cu producerea uleiurilor naturale. Trei ani noi suntem pe piaţa Moldovei, dar majoritatea producţiei este trimisă după hotare.”

EL: De ce, deseori, străinii sunt mai interesaţi să producă aici şi apoi să exporte la ei în ţară marfa?

- „În primul rând materia primă este mai ieftină şi în al doilea rând, forţa de muncă este mai ieftină”

Ion Cojocari
La expoziţia „Fabricat în Moldova” am găsit nu doar producători autohtoni, dar şi meşteri populari, cum este Ion Cojocari din satul Răscăieţi, raionul Ştefan-Vodă.

- „Suporturi pentru lumânări, suporturi pentru sticle cu vin, cuiere avem”

EL: Le faceţi dumneavoastră?

- „Da, împreună cu elevii mei pe care îi învăţ meserie care mai trziu îşi deschid afacerile lor”

EL: Cum reuşiţi să-i plătiţi? Din ce bani?

- „Fac cinci lucrări, a şasea o iau cu dânşii”

EL: Peste hotare trimiteţi lucrări?

- „Sunt multe care le transmitem prin rutiere în Italia, Cipru, Germania, la un preţ mult mai mare decât aici, în Moldova”.

EL: De exemplu, suportul pentru lumânări, în Moldova la ce preţ îl vindeţi?

- „180 de lei, dar în străinătate îl putem vinde dublu sau chiar triplu mai scump”

La expoziţie nu am văzut niciun producător din regiunea transnistrenă, decât reprezentantul unei firme de ulei din raionul Dubăsari, care mi-a explicat de ce lipsesc de la expoziţie firme din stânga Nistrului:

- „La noi vin din Transnistria şi prelucrează seminţe din floarea-soarelui. Au foarte mari probleme când vor producţia lor să o treacă la dânşii. Au impus minim de kg, nu li se permite mai mult de 50 de kg de răsărită, respectiv 6-7 litri de ulei”.

EL: Şi atunci ei ce fac?

- „Mai ascund, şmecherii... Ştiu că sunt probleme cu trecerea, trebuie documente pentru că fac probleme grănicerii. Noi suntem înregistraţi oficial, avem cec, factură şi nu avem probleme”

Andrei Ciuburciu
La expoziţia „Fabricat în Moldova” am aflat că în ţară se produc şi tractoare, mai bine-zis, după cum mi-a spus managerul companiei, Andrei Ciuburciu, în Ceadâr-Lunga.

EL: De când produceţi tractoare?

Andrei Ciuburciu: Din 2008.

EL: Piesele de unde le luaţi?

Andrei Ciuburciu: Din Ucraina şi Rusia. Aici tot se asamblează şi se strânge, şi se testeză, şi se dă la om direct acasă.

EL: Şi care e preţul unui tractor?

Andrei Ciuburciu: 650 de mii de lei, inclusiv TVA

EL: În comparaţie cu alte state, e scump, e ieftin?

Andrei Ciuburciu: E mai ieftin, fiindcă dacă să cumpăraţi aşa tractor şi să îl aduceţi în Moldova va costa mai mult cu o sută de mii.

EL: E uşor, e greu să produci tractoare în Moldova?

Andrei Ciuburciu: E greuţ pentru că apar întrebări la importarea pieselor. Trebuie să plăteşti şi vamarea şi devamarea, şi tot aşa mai departe. În plus, oamenii demult nu au auzit că se produc la noi aşa tractoare şi cam au dubii.

EL: Aveţi clienţi?

Andrei Ciuburciu: Da, am vândut deja mai mult de 20 de tractoare la noi în Moldova”
Previous Next

XS
SM
MD
LG