Că puţine legi moldoveneşti sunt mai ineficiente ca cea despre averile demnitarilor au ajuns să recunoască chiar şi funcţionarii de rang înalt, adică cei ce constituie în mod firesc obiectul acestei legi. Ministrul Justiţiei Alexandru Tănase dezvăluia anul trecut postului nostru de radio că a fost nevoit să completeze în mod repetat declaraţia din cauza ambiguităţii normei legale. De ce însă timp de nouă ani cât există, această lege nu a suferit îmbunăţăţiri, este o întrebare la care, din pespectiva societăţi civile, există un singur răspuns - pentru că nu există voinţă politică.
Cum o remarcă avocatul Ion Păduraru, o altă explicaţie de ce de atâta vreme nu este amendată o normă ce îi obligă pe demnitarii să-şi scoată la vedere veniturile, nu şi cheltuielile, este greu de găsit.
Ion Păduraru: „Lipseşte elementul cel mai important de fapt – cheltuielile. Şi chiar dacă la un demnitar a apărut în declaraţie o proprietate nouă, nimeni nu se interesează din ce bani. Dacă se dorea cu adevărat, ar fi trebuit să fie declarate şi cheltuielile. Şi atunci ar fi fost foarte simplu – dacă cheltuielile nu corespund cu veniturile, iar de multe ori întreţinerea unei case în care stă demnitarul depăşeşte de câteva ori veniturile lui legale, ori îl eliberezi din funcţie, ori îl trimiţi în judecată. Se spune că nu există legislaţie. Da cine trebuie s-o facă? După mine, este dovadă a lipsei totale de voinţă politică.”
Schimbarea guvernării adusese aparent şi o modificare de atitudine faţă de problema controlului asupra averilor demnitarilor. Guvernul Alianţei pentru Integrare Europeană a promis să elaboreze şi să pună pe masa legiuitorilor o nouă lege care să asigure trasparenţa dorită. Numai că deşi proiectul a fost elaborat cu suficient timp înainte de anticipate astfel încât să poată fi adoptat încă de vechiul legislativ, spune unul dintre coautorii documentului, Cristina Cojocaru de la Alianţa Anticorupţie, documentul aşa şi nu a ajuns în dezbatere parlamentară.
Cristina Cojocaru: „Era mare interes ca anul trecut el să fie promovat. Şi a existat timp suficient, dar asta a decăzut ulterior din priorităţi în momentul în care a apărut nevoia referendumului, apoi anticipate. Nu vreau să cred că s-a făcut cu rea credinţă. Dar să vedem...”
I-am cerut o explicaţie vice-ministrului Justiţiei Oleg Efrim: „Da cum credeţi, înainte de alegeri cine era să-l adopte. Când proiectul era gata, parlamentul era deja dizolvat, iar guvernul îşi aştepta dizolvarea. Dar, este un pachet de documente foarte bun, la el s-a muncit foarte mult şi presa va fi surprinsă plăcut când va fi adoptat”, laudă vice-ministrul documentul despre care spune că a ajuns deja pe masa cabinetului de miniştri.
Cât de sigur este că norma legală va fi îmbunătăţită întratât încât să existe siguranţa că nimeni nu foloseşte fotoliul pentru a se îmbogăţi pe contul banului public?
Cristina Cojocaru se declară optimistă: „Formularul va deveni mult mai minuţios, dar şi mai clar. S-au concretizat obiectele declaraţiei, ce se declară, cum se declară, demnitarii sunt obligati sa-si facă publice şi cheltuielile. Termenul în care se verifică este extins pentru tot anul, nu cele 15 zile care face imposibila aceasta verificare. Într-un cuvânt, este un proiect foarte ambiţios, care ia în calcul cele mai bune experienţe.”
Deocamdată însă, demnitarii continuă să-şi declare bunurile şi veniturile conform normei de până acum. Normă care admite, precum remarca zilele trecute sarcastic premierul, ca chiar şi cei mai bogaţi dintre demnitari să afişeze averi atât de mici de-ţi vine să le plângi de milă.