Linkuri accesibilitate

Parlamentul aprobă componenţa Comisiei Electorale Centrale


Un amendament la legea electorală dă dreptul fracţiunilor să-şi delege membrii proporţional cu numărul de mandate în parlament.

Parlamentul a aprobat astazi componenţa nominala a Comsiei Electorale Centrale, aşa cum a fost ea propusa de catre grupurile parlamentare. Noii membri vor trebui sa renunţe la activitatea politică, dar nu există în legislaţie un termen la care cei propusi acum de partidele politice să renunţe la partidele care i-au promovat.

Numeric, noua componenţă a autorităţii electorale centrale a rămas aceeaşi, de 9 persoane, modelul matematic de împărţire a mandatelor însă s-a schimbat. Un amendament la legea electorală dă dreptul fracţiunilor să-şi delege membrii proporţional cu numărul de mandate pe care le deţin în parlament, adică cîte trei de la PLDM şi PCRM, şi cîte 1 de la PL şi PD, al nouălea membru fiind numit de preşedintele ţării.

Marian Lupu, preşedintele interimar, a semnat încă ieri un decret prin care l-a numit membru al comisiei pe fostul reprezentant al PD la CEC Andrei Volentir. PLDM i-a delegat pe Iurie Ciocan, Vasile Gafton (ambii din componenţa veche a CEC) şi pe Ştefan Creangă, iar PCRM pe Vadim Moţarschi, Igor Vremea şi Alexei Semionov. Din partea PD la CEC va activa Svetlana Guţu, şi Ştefan Urîtu de la PL.

Cum în noua componenţă s-au regăsit membri mai vechi ai comisiei, în şedinţa de azi nu au lipsit învinuiri de favorizare pentru anumite forţe politice la alegerile din 28 noiembrie. Iată cum a răspuns incriminărilor ce i s-au adus de comunistul Zagorodnîi fostul secretar al CEC-ului Iurie Ciocan: „Niciun partid, inclusiv PCRM nu şi-a permis să intre în activitatea CEC-ului pe perioada mandatului precedent. Şi vă asigur că nici alt partid nu avea succes pe această cale, dacă va încerca să facă. Ideologia este lăsată la discreţia partidelor şi parlamentului. Noi sîntem în exercitarea mandatului doar în baza legii, nu mai mult.”

Noua componenţă a fost votată unanim, dar trebuie spus că cel puţin unul din membrii aleşi este şi membru de partid, Ştefan Urîtu de la PL.

Europa Liberă l-a întrebat pe Victor Popa, preşedintele Comisiei juridice pentru numiri şi imunităţi, dacă acest lucru nu contravine legii. „Faptul că fracţiunile parlamentare, astea sînt organe politice, au dreptul să înainteze candidaţi în aceste organe, inclusiv şi membri săi de partid. Însă legea spune clar că perioada în care el îşi exercită funcţia acolo, funcţia de membru de partid este suspendată. E simplu.”

Europa Liberă: Dar asta nu exclude că ar putea să existe nişte suspiciuni că ar putea fi angajat politic.

Victor Popa: „Nu este adevărat. Ce înseamnă angajat politic? El a dat jurămîntul, el a semnat pentru asta. Deci el poartă responsabilitate în cazul în care începe să facă nişte activităţi cu caracter politic. Înseamnă că lui poate să i se retragă acest mandat, în baza că a încălcat jurămîntul pe care l-a dat în faţa Parlamentului. Şi a semnat pentru asta.”

Cît timp au la dispoziţie membrii de partid să renunţe la această calitate a sa?- a fost întrebat de ziarişti Iurie Ciocan, fostul secretar al CEC: ”În Codul Electoral un asemenea termen nu este prevăzut, dar probabil este acelaşi termen de incompatibilitate de o lună de zile.”

Chiar dacă au votat toate candidaturile propuse de fracţiuni, comuniştii, prin Vladimir Voronin, şi-au exprimat nemulţimirea pentru că nu le-a fost acceptată propunerea mai veche prin care opoziţiei i-ar reveni cinci mandate în loc de trei.

V. Voronin: “Aceste instituţii sînt repartizate nu prea cinstit. Noi în 2005 le-am oferit conducerea în toate aceste instituţii.”

Amintim că anterior un membru al CEC era nominalizat de preşedintele ţării, unul de guvern şi şapte de Parlament, cu condiţia ca cinci să revină opoziţiei. Voronin a sugerat că reprezentanţii partidului său îşi doresc să obţină una din funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte sau secretar al CEC-ului. Potrivit legii, preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul comisiei se aleg din rîndul membrilor prin vot direct. Comisia urmează să-şi aleagă conducerea marţi, într-o şedinţă festivă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG