Linkuri accesibilitate

Neutralitatea Moldovei - un concept anacronic


Paradă militară la Tiraspol
Paradă militară la Tiraspol

Vlad Lupan (PL): Frica unor politicieni de a schimba statutul de neutralitate al RM se trage de la amenințările Rusiei.


Deşi s-a declarat stat neutru încă prin Constituţia din 1994, Republica Moldova are şi acum o armată străină staţionată pe teritoriul său din stânga Nistrului, fapt ce-i face pe mulţi experţi să pună la indoiala utilitatea acestei prevederi constituţionale.

E şi punctul de vedere al deputatului liberal Vlad Lupan, în trecut diplomat responsabil pentru relaţiile cu NATO în ministerul de externe de la Chişinău.

Vlad Lupan: “În esenţa avem o situaţie în care de 20 de ani ne ţinem pe linia neutralităţii cu motivul oficial că aceasta înseamnă că nici o ţară nu poate disloca trupe pe teritoriul ţarii. Dar vedem că în realitate această prevedere din Constituţie nu a adus la rezultatul scontat. Cred că subiectul neutralităţii este anacron, mai cu seamă când vedem cum alte ţari, bunăoară Suedia, pleacă de la conceptul de neutralitate la cel de nonaliniere şi îşi garantează protecţia statutului său într-o cooperare foarte strânsă cu structurile care pot să le-o garanteze. În cazul dat este vorba despre NATO. “

20 de ani de neutralitate inutilă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct


Cât timp s-a aflat la putere, Partidul comuniştilor a apărat cu dârzenie statutul de neutralitate al RM şi continuă să o facă şi acum, când în coaliţia de guvernământ există partide care optează dacă nu pentru renunţarea la statutul de neutralitate, cel puţin pentru o redefinire a acestuia. Liderul comunist Vladimir Voronin crede că RM nu numai că ar trebui să-şi permanentizeze prin lege statutul de neutralitate, ci şi să renunţe la armată dacă vrea să soluţioneze vreodată conflictul transnistrean.

Vladimir Voronin: “Din toate punctele de vedre, Armata Naţională a noastră este inutilă. Ea este un simbol, dar să cheltuim anual în jur de 200 de milioane de lei pentru un simbol, e prea scump. În plus, armata este un factor iritant pentru Transnistria, armata căreia este de opt ori mai puternică decât armata noastră naţională. Dacă dorim să reunificăm ţara, trebuie să mergem cu paşi mai hotărâţi.”

Liberalul Vlad Lupan crede însă că la fel ca comuniştii, şi alte partide care optează pentru menţinerea acestui statut ar avea cu totul alte motive decât cele declarate.

Vlad Lupan: “Din cauza relaţiilor cu Federaţia Rusă, care a insistat în permanenţă să rămânem stat neutru şi frica unor politicieni din RM de a schimba acest statut este motivată politic, nu practic. ”

Vlad Lupan, reprezentantul de altfel al singurului partid aflat la guvernare care a declarat deschis că optează pentru renunţarea la statutul de neutralitate şi aderarea ulterioară la Alianţa-Nord Atlantică, spune însă că RM nu trebuie să se grăbească să se declare țară pro NATO. Pentru că aşa ar risca să fie considerată de Federaţia Rusă un adversar și în acelaș timp să nu fie acceptată de NATO. Lucrul pe care ar trebui să se concentreze acum politicienii ar fi demontarea preconcepţiilor legate de acest subiect, în situatia în care 57 la sută din moldoveni opteaza în sondaje pentru păstrarea statutului de neutralitate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG