În urma cu 20 de ani, Grigore Eremei era prim secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Moldova Sovietica. Avea sa fie ultimul prim secretar al comunistilor din RSS Moldoveaneasca. Într-un interviu cu Valentina Ursu, Grigore Eremei vorbeşte despre trecut şi despre destrămarea URSS.
Grigore Eremei: „Să nu ai nostaligii ale trecutului, înseamnă să nu ai inimă. Dar să te gândeşti numai la trecut, însemnă să nu ai cap.”
Europa Liberă: Dar atunci când e vorba despre nostalgie, după ce aţi tânji?
Grigore Eremei: „Eu nu atât am tânjit, nu am avut atât o nostalgie după ceva concret, că am pierdut ceva. Dar cu atâta încredere în Uniunea Sovietică, cu atâta încredere în sistemul cela. Şi într-o minută o ţară aşa de puternică s-a distrus aşa de repede. Ştiţi, că şi Reagan, şi Baker, ei plănuiau să distrugă Uniunea Sovietică timp de 35-40 de ani. Dar, cum spun ei în unele cărţi, Gorbaciov şi Elţin au urgentat destrămarea Uniunii Sovietice, au făcut-o cu o aşa viteză, că noi ne-am speriat. Ştiţi, că ei se speriase în ultimul timp, că se distruge Uniunea Sovietică?”
Responsabilitatea de a fi patriot al acestui neam
Europa Liberă: De ce?
Grigore Eremei: „De ce? Pentru că aveau cu o singură ţară de afacere, care avea armament nuclear, dar aici de acum cu mai multe ţări – Belarus are, Kazahstanul are, Ucraina are, Rusia are. Nici nu ştii de unde e lovitura. Vreau să zic de ce s-a destrămat Uniunea Sovietică.”
Europa Liberă: Hai ziceţi, de ce s-a destrămat?
Grigore Eremei: „N-a fost inevitabil, şi n-a fost în stare de faliment economia Uniunii Sovietice, ca pe aceste motive să se destrame Uniunea Sovietică. A fost trădată din partea conducătorilor la cele mai înalte nivele. Au fost foarte mulţi din conducători racolaţi. Şi în primul rând a fost racolat Iacovlev, fost ambasador în Canada şi de acolo s-a început, Gorbaciov, pe linia sovietului suprem. Occidentul a studiat foarte serios, cine va fi succesorul lui Brejnev. A fost plecarea lui Gorbaciov în Anglia. Şi după ce s-a întâlnit cu Margaret Thatcher dar ea e femee foarte deşteaptă, ea vine şi îi spune la consilierul ei: Toarnă-mi o cupă de şampanie. Şi a servit-o şi spune: băiatul ăsta e omul nostru. Şi de aici s-au început toate. Vreau să vă zic: tot ce se face şi s-a făcut până acum în lume - o face Anglia. Şi n-o face America.”
Europa Liberă: Ce era în capul Dumneavoastră atunci, în 1991? La ce vă gândeaţi? Ce vă trecea prin minte?
Grigore Eremei: „Chiar dacă va fi destrămată Uniunea Sovietică, să nu fie război.”
Europa Liberă: De ce a apărut problema limbii?
Grigore Eremei: „Da problema limbii ce a făcut-o Moscova? Au făcut-o moldovenii. Voi sunteţi tineri.”
Europa Liberă: Domnule Eremei, totuşi, ruşii se împotriveau limbii române, sau denumirii limbii române, sau studierii limbii române.
Grigore Eremei: „În ceea ce priveşte, că o să fie numită limba română sau moldovenească, asta nu e prerogativa etniilor vorbitoare de rusă. Moldovenii trebuie să hotărască ce limbă vorbesc ei, moldoveneasca sau româna. Chiar dacă nu era problema limbii, totuna problema cu Transnistria avea să fie.”
Europa Liberă: De ce?
Grigore Eremei: „Pentru că armata a 14-cea a fost o unitate militară cea mai puternică din armata Uniunii Sovietice. Şi Federaţia Rusă este cointeresată să aibă aici o armată puternică. Transnistria s-a ivit înainte de a cădea URSS.”
Europa Liberă: Cum vă explicaţi?
Grigore Eremei: „S-a pregătit tot dinainte. De ce America nu ne ajută? Că America are posibilitate să ne ajute. Încă nu era hotărâtă problema cu Ţările Baltice, că sunt independente şi Bush a recunoscut independenţa lor. De ce America nu pune umărul să hotărască o dată pentru totdeauna problema cu Transnistria?”
Europa Liberă: De ce?
Grigore Eremei: „Că nu vrea să piardă relaţiile bune cu Rusia. Vedeţi, cu Rusia cam toţi se poartă cu mănuşi. Uniunea Europeană cât de frumos cu Rusia se poartă?! NATO.”
Europa Liberă: Cu cine din conducerea de pe atunci aţi discutat imediat după destrămare?
Grigore Eremei: „Cu Gorbaciov. El era prea încântat de aura ceea, pe care o avea el după hotare.”
Europa Liberă: Despre căderea URSS ce aţi discutat? Un gând?
Grigore Eremei: „N-a spus nimic. Unica ce pot să spun eu la dânsul, că s-a întâmplat asta fără vărsare de sânge. E un merit al lui.”
Europa Liberă: Domnule Eremei, care sunt părţile bune de pe atunci? Şi care sunt părţile slabe, proaste?
Grigore Eremei: „Uitaţi-vă, cum era grija faţă de om. Nici Uniunea Europeană, nici o ţară capitalistă, nici acum, nici peste o sută de ani nu o să hotărască aceea, cum a hotărât Uniunea Sovietică, şi anume ce? – Învăţământul, sănătatea, serviciile comunale, odihna. Primeau puţini bani, dar era valoarea rublei, şi trăia bine şi cela care primea salariul de 500 de ruble, eu primeam ca primul viceprim-ministru 560 de ruble, şi acela care primea şi o sută. Cel mai bun cărbune, mangalul, costa 14 lei o tonă. Acum un ţăran trebuie să lucreze un an de zile şi el nu-şi cumpără o tonă de cărbune. Şi o problemă cheie – omul era încrezut în ziua de mîine, că el nu rămâne fără lucru.”
Europa Liberă: Dar ce a fost prost atunci?
Grigore Eremei: „Dacă Uniunea Sovietică nu lua în mîinile ei centralizarea tuturor problemelor. De pildă, trebuia să dea mai multă libertate republicilor unionale, trebuia problema de cadre să se hotărască local.”
Europa Liberă: Nu la Moscova.
Grigore Eremei: „Nu la Moscova.”
Europa Liberă: Ideologic nu vă pare rău pentru nimic?
Grigore Eremei: „Îmi pare rău. În primul rând, ideologic îmi pare rău, că noi am studiat toate istoriile, înafară de istoria neamului. Asta e cea mai mare nenorocire. Eu l-am învăţat şi pe Pugaciov, şi pe Cinghiz Han şi reformele lui Stolâpin şi tot-tot, da cine-s eu, de unde mă trag eu, care imi sunt rădăcinile... Eu aş spune, că asta e cea mai mare nenorocire. Şi ordinul nu l-am primit, când m-a decorat Voronin, că am spus, că nu pot să iau un ordin din mîinile unui om, care mi-a luat mie şi poporului meu ceea ce e mai scump, încrederea în ziua de mîine. Credinţa, limba, istoria. Ce înseamnă istoria integrată? Prostii. Iată asta e problema cheie.”
Europa Liberă: Domnule Eremei, ce ne puteţi spune despre dosarele Securităţii şi rolul KGB-ului?
Grigore Eremei: „KGB-ul a fost un stat în stat. KGB-ul a fost asupra partidului şi a Guvernului.”
Europa Liberă: Dar l-a urcat mai sus tot partidul şi Guvernul.
Grigore Eremei: „De la început ei n-au avut intenţia asta, ca să facă aşa. Dar: dă-mi voie să mă culc la margine, că pe urmă nu mă scoli din mijloc. Aşa şi aici. Ei au intrat în gustul puterii. Dar cel mai periculos virus, boală, e virusul puterii. KGB-iştii aveau o putere excepţională.”
Europa Liberă: Adică?
Grigore Eremei: „Ei puteau să facă ce vor. Dar vreau să vă zic, că erau şi oameni foarte serioşi, de mare responsabilitate.”
Europa Liberă: Bine, dar KGB-iştii, activiştii de partid au fost cei, care au contribuit la deportarea multor oameni.
Grigore Eremei: „Unii din activiştii de partid.”
Europa Liberă: Era troica, aşa se zicea.
Grigore Eremei: „Era troica, NKVD, troica. Dar erau unii. Fiţi atenţi: de unde ştia Stalin, sau KGB-ul din Uniunea Sovietică că moş Gheorghe din Nisporeni sau din Târnova, raionul Edineţ, a avut un magazin, în care vindea boială? Erau care îl invidiau, că el era gospodar bun şi trebuia să lucreze la dânsul.”
Europa Liberă: Bine, dar de ce superiorii credeau în asta?
Grigore Eremei: „Asta e vina lor. Superiorii credeau, că el aducea informaţia. Ce credeţi? Şi preoţii mulţi au umblat, când spovăduiau oamenii. Dar ce acum nu lucrează cu comuniştii? De ce Voronin a făcut adunarea cu preoţii secretă? Sunt cazuri şi eu chiar aş aduce şi concret, dar asta e o mare nenorocire. Transmiterea dosarelor de la SIS la Arhivă e un lucru bun. Dar e un lucru, care o să aducă foarte mari neplăceri. Neplăceri şi duşmănie între cei mai apropiaţi, chiar între rude.”
Europa Liberă: Se turnau unul pe altul?
Grigore Eremei: „Că sunt cazuri, când ginerele l-a turnat pe socru-său. Sunt cazuri, când fratele l-a turnat pe fratele lui. M-a rugat unul de la mine din raion: te rog, cumva să-i dea voie să vadă dosarul cine l-a ridicat, când a fost deportat taică-său. Da eu spun: Jenea, ce-ţi trebuie ţie chestiile astea. Şi a insistat, şi a insistat. Şi am rugat eu, şi i-au dat. Şi ce credeţi? Ginerele a fost acela. Şi i-am zis: ei, ce acum? Ai să poţi să vorbeşti cu ginerele? Ai să te uiţi rău de-acum şi la sora ta, la nepoţii tăi. Nu trebuie aşa de uşuratic de tratat problemele astea. Au fost şi mulţi care şi acum se bat cu pumnul în piept, că-s democraţi nevoie. Dar au fost agenţi ai Securităţii. Iaca aceste lucruri rele au fost.”
Europa Liberă: Să insist să ne spuneţi: căderea Uniunii Sovietice a ajutat Republicii Moldova? Sau nu?
Grigore Eremei: „Căderea până când n-a ajutat.”
Europa Liberă: De ce ziceţi, că nu i-ar fi foat avantajos căderea URSS?
Grigore Eremei: „Nu, i-a fost. Dar mai departe ce s-a întâmplat? Ce am făcut de atunci? Ce am construit? Câte locuri de muncă?”
Europa Liberă: Domnule Eremei, totuşi eu vreau să insist şi să vă întreb, dacă vă pare rău după ceva ce aţi făcut atunci?
Grigore Eremei: „Dacă îmi pare rău, că am făcut greşeli?”
Europa Liberă: Da.
Grigore Eremei: „Da, sigur, sigur.”
Europa Liberă: Ce greşeli?
Grigore Eremei: „Mai mult de folosit din ceea ce ne dădea Moscova.”
Europa Liberă: Şi acum o spuneţi cu voce tare – nu vă pare rău că a căzut URSS!
Grigore Eremei: „Absolut nu-mi pare rău. Ce, m-am dus la Moscova să strig să fie restabilită Uniunea Sovietică? Eu mă simt astăzi mult mai bine, decât în perioada Uniunii Sovietice. Chiar şi când am fost în funcţie. Pentru că eu când eram la conducere răspundeam în faţa la mai multe organe: comitetul central al Uniunii, Guvernul Uniunii, comitetul controlului de partid al Uniunii, comitetul central al Republicii Moldova.”
Europa Liberă: În Moldova independentă vă simţiţi?
Grigore Eremei: „Mă simt independent. Mândru mă simt. Mândru şi cu capul sus, ridicat. Dar trebuie să muncim şi să facem ca să fie mândru întregul popor.”
Europa Liberă: Pentru că avem aceste sondaje de opinie, care se fac cu regularitate, aproape jumătate dintre cetăţenii Republicii Moldova regretă căderea URSS-ului. Găsiţi o percepţie realistă? O percepţie corectă?
Grigore Eremei: „Corectă. Nu mă tem să spun - corectă.”
Europa Liberă: Este imposibil să se refacă Uniunea Sovietică.
Grigore Eremei: „Nu pune nimeni întrebarea să se întoarcă Uniunea Sovietică înapoi. Asta este imposibil. „Legce cistiti zubî cerez nos, cem vernuti Sovietskii Soiuz obratno.” Este vorba ca să facem ceva, ca măcar să fim la nivelul cela, care am fost când era Uniunea Sovietică.”
Europa Liberă: Şi ziceţi că mai bine în CSI decât în UE?
Grigore Eremei: „Nu, eu n-am spus mai bine în CSI, decât în UE. Noi trebuie să avem o linie clară. Dacă noi vrem în Uniunea Europeană, trebuie să muncim zi şi noapte şi să aducem, în primul rând, legislaţia noastră la nivelul legislaţiei Uniunii Europene. Să aderăm la valorile Uniunii Europene. Dar trebuie să schimbăm mentalitatea oamenilor. Şi în primul rând a conducerii.”
Europa Liberă: Cum schimbăm mentalitatea?
Grigore Eremei: „Cum? Prin acţiuni concrete şi prin fapte concrete. Ce, nu vedeţi? Se duce la Moscova, vorbeşte una, se duce la Bruxelles vorbeşte alta. Ce fac ei pentru popor? Nimic. De aici se face. Noi trebuie să fim puţin mai deştepţi. Noi nu dictăm nimănui şi nu putem face nimic, că suntem slabi. Noi suntem o ţară falimentară. Şi trebuie să spunem asta. Pe noi ne scoate din situaţie acei nenorociţi oameni, care le spală picioarele la străini după hotare. Şi le trimit acasă bani. Aceia ne ţin pe noi – şi salariile, şi pensiile, ş.a.m.d.”
Europa Liberă: Într-un cuvânt, ce aţi dori să le spuneţi acestor persoane, care rămân nostalgice după URSS?
Grigore Eremei: „Fraţilor, de trecut nu trebuie să uităm, dar dacă ne uităm numai la trecut şi nu vom munci să ieşim din mocirla, în care se găseşte Republica Moldova astăzi, nu vom avea nimic şi vom fi nimeni. Nici ţară nu vom avea. Că de acum avem ţară, nu avem popor. Poporul a plecat după hotare. De muncit şi de terminat cu nostalgia trecutului. Hai să ne unim forţele, puterile, să schimbăm mentalitatea, să punem mînă de la mînă să facem tot ce e bun, să ieşim din impasul în care ne găsim astăzi.
Dacă conducerea de vârf nu vor găsi limbă comună să aleagă preşedintele, să fie alegerile anticipate şi să fie aleşi oameni noi. Trebuie să ne lămurim la noi acasă ce vrem noi. Ori vrem cu Uniunea Europeană, ori vrem cu CSI. Pentru că Rusia nu se grăbeşte în Uniunea Europeană. Dar Uniunea Europeană foarte bine colaborează cu Rusia. Şi Rusia a devenit de acum o forţă cu care se socot toţi. De ce să nu ne folosim noi, când am avut relaţii, legături foarte bune economice cu Rusia.”
Europa Liberă: De ce atât de mare deosebirea dintre ceea ce s-a întâmplat în Ţările Baltice şi în Republica Moldova?
Grigore Eremei: „Nu va fi regulă la noi în ţară, şi nu va fi economia, şi nu va fi stabilitate, până nu va fi ridicată responsabilitatea de a fi patriot al acestui neam. Noi avem nevoie de patrioţi. De oameni buni gospodari, pe care să-i doară sufletul pentru neamul lui, să facă ceva.”
Europa Liberă: Bine, domnule Eremei, dar Moldova a rămas în cadrul CSI. În ce măsură relaţiile cu CSI sunt importante?
Grigore Eremei: „Moldova oscilează între CSI şi Uniunea Europeană. Noi suntem nici cîine, nici ogar. Noi singuri nu ştim ce vrem noi.”
Europa Liberă: CSI-ul e un colac de salvare?
Grigore Eremei: „CSI-ul e colac de salvare acum pentru noi, pentru că noi avem legături economice, care au fost 50 de ani. Şi de rupt legăturile economice într-un timp aşa de scurt e periculos.”