Linkuri accesibilitate

Medicina privată: o viitoare acoperire de piață de 15% în Moldova


Mihai Hotineanu: O provocare care stă în faţa autorităţilor este să modernizeze instituţiile medicale publice astfel încât să facă faţă concurenţei private.

Instituţiile medicale private acoperă în prezent doar 2-3 procente din piaţa medicală moldovenească, iar una din cauzele acestei cote extrem de reduse este, desigur, păstrarea până nu demult a monopolului statului, tributar al unei viziuni de tip sovietic, asupra dezvoltării medicinii, în anumite tipuri de servicii cum ar fi operaţiile, naşterile sau oncologia. Aşa se face că cu excepţia unor cabinete stomatologice şi ginecologice, puţini privaţi s-au aventurat în alte domenii considerate a fi cu profituri negarantate.

În 2010, autorităţile au renunţat la toate interdicţiile, iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. Într-un termen record, de puţin peste un an, primul spital privat cu o maternitate, patru săli de operaţie şi două unităţi de terapie intensivă a fost inaugurat la Chişinău, fiind finanţat de investitori din SUA şi Turcia.

Directorul spitalului, Mihai Ciocanu, se arată convins că acesta este doar începutul: “În viitorii cinci - zece ani, în RM vor veni marii investitori, pentru dezvoltarea serviciilor spitaliceşti, pentru dezvoltarea centrelor de imagistică şi radiologie, a laboratoarelor.”

O acoperire de piaţă de 15 la sută – astfel estimează Mihai Ciocanu viitorul medicinii private din RM.

Problema de acum încolo a autorităţilor va fi însă, aşa cum afirmă fostul ministru al sănătăţii, Mihai Hotineanu, în prezent preşedinte al comisiei parlamentare pentru sănătate, să asigure cetăţeanului siguranţa şi securitatea pe care şi-o doreşte.

Mihai Hotineanu: “Accentuez încă o dată – este foarte important ca acuma Ministerul Sănătăţii să creeze un sistem de monitorizare a calităţii serviciilor medicale în sistemul privat, aşa cum există şi în sistemul public.”

O altă provocare care stă în faţa autorităţilor moldovene este să modernizeze instituţiile medicale publice, să le doteze cu utilaje performante, astfel încât acestea să facă faţă concurenţei cu instituţiile private, mai spune Mihai Hotineanu:
“Pentru că accesibilitatea cetăţenilor la sistemul privat nu este mare şi cetăţeanul sărac nu poate să meargă acolo.”

Utilaje medicale performante, receptivitatea la inovaţii şi medici buni atraşi de un sistem de salarizare corespunzător. Iată câteva avantaje care determină autorităţile să ofere sistemului privat toate condiţiile pentru a se dezvolta. Totuşi, aşa cum remarcă experţii, medicii buni sunt puţini şi insuficient plătiţi, de aceea prestează şi la stat, dar colaborează şi cu mediul privat, iar asta ridică problema unei concurenţe neloiale şi pune deseori pacientul în tot felul de situţii nedorite.
Previous Next

XS
SM
MD
LG