Linkuri accesibilitate

„Alianţa trebuie s-o păstrăm”


Mihai Ghimpu: „Sunt mulţi doritori, inclusiv din afara Republicii, care nu privesc această Alianţă cu ochi buni”.


În declaraţii făcute în această campanie electorală pentru alegerile locale din 5 iunie de mai mulţi candidaţi sau lideri din partea Alianţei pentru Integrare Europeană apare destul de evidentă o stare de nelinişte faţa de viitorul acestei alianţe, faţă de şansele ei de a rezista fireştilor presiuni şi declaraţii electorale. Valentina Ursu a căutat să afle care este în realitate „starea de sănătate” a Alianţei.

Europa Libera l-a intrebat pe deputatul liberal-democrat Iurie Ţap pe cât de important este în acest moment ca această Alianţă de guvernare să nu se clatine.

Iurie Ţap

- „Alianţa trebuie s-o păstrăm, dar aceasta nu înseamnă că componentele Alianţei pot să-şi permită să facă ce vor dori. Fiindcă principala problemă este corupţia şi dacă unii reprezentanţi ai componentelor din Alianţă se vor face vinoveţi, aici trebuie să le spunem lucrurile pe faţă. Şi să încercăm să menţinem Alianţa pentru a pregăti şi promova reformele necesare, dar şi a soluţiona acele probleme cu care ne confruntăm. Inclusiv m-am referit la acest flagel – corupţia. Cei care sunt vizaţi, se răgăsesc foarte bine. Şi de aceea urmează să învăţăm lecţiile şi să facem tot posibilul să păstrăm unitatea. Pentru că noi creând partidul, ne-am pus un scop – să facem ca într-adevăr în Moldova oamenii să se simtă bine.”

Este Alianţa pentru Integrare Europeană în pericol în faţa acestor alegeri locale generale din 5 iunie? Este întrebarea, pe care Europa Libera a adresat-o şi liderului PL, Mihai Ghimpu.

- „Alegerile locale sunt de importanţă istorică. În cazul în care câştigă puterea locală comuniştii, este clar ce va fi la nivel central – haos, lupte permanente, nealegerea preşedintelui. De aceea e de dorit ca cetăţenii să menţină victoria, pe care ei de fapt au câştigat-o în alegerile din toamnă. Nu văd că comuniştii ar putea să rezolve ceea ce ne-am asumat noi. Şi în sfârşit să ne simţim cetăţeni ai unui stat cu adevărat de drept şi democratic, unde prevalează libertăţile, viaţa decentă, legea. Toate trei partide componente ale Alianţei trebuie să mergem împreună. În cazul în care unul din noi va lua altă decizie, va fi fatală pentru ei, pentru Republică, talaghir pentru o perioadă. Dar nicidecum nu opreşte drumul, pe care noi am început să mergem.”

Europa Liberă: Dumneavoastră spuneţi, că nu din interiorul Alianţei se încearcă distrugerea coaliţiei de guvernământ. Atunci cine ar fi interesat să se clatine această Alianţă?

Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu: „Sunt mulţi doritori, inclusiv din afara Republicii, care nu privesc această Alianţă cu ochi buni. Care doresc ca în Republica Moldova să persiste permanent mizeria şi sărăcia, ca cetăţenii să se sature de această democraţie, să vrea viaţa de ieri, din cadrul unui imperiu mare sau mai mic. Şi la noi sunt oameni, care au interesul de afaceri, de bani, de milioane, de miliarde, nu-i interesează pe ei cum trăiesc alţi cetăţeni. Poate această situaţie, care s-a creat, ne va pune pe gânduri, vom medita şi vom trage nişte concluzii. Concluziile că aşa a vrut Dumnezeu – ne-a unit pentru binele statului, cetăţenilor.”

Europa Liberă: Dumneavoastră mai credeţi că Alianţa va fi unită?

Mihai Ghimpu: „Da, chiar cu toate divergenţele, care poate să mai apară, probleme. Dar în cazul în care unul din noi face un pas în stânga, să-şi asume aceasta. E nevoie de unitate ca niciodată. Noi am avut exemplu în istoria noastră, ADR-ul, unde în loc să se mobilizeze pentru rezolvarea problemelor, s-au mobilizat pentru a distruge alianţa şi a avea alegeri anticipate. Şi am ajuns cu guvernare comunistă, opt ani de zile în care a fost furat poporul, statul, averea lui şi au devenit oligarhi, miliardari şi milionari. Şi cetăţenii săraci şi împrăştiaţi prin toată lumea. Nu aceasta aşteaptă electoratul, cetăţenii de la această Alianţă.”

Despre apariţia destul de evidentă a unei stări de nelinişte faţa de viitorul AIE, faţă de şansele ei de a rezista, fireştelor presiuni şi declaraţii electorale, am discutat şi cu Oazu Nantoi, expert al Institutului de Politici Publice.

Oazu Nantoi

- „Nu putem vorbi că Alianţa este în pericol, deoarece în alegerile locale oamenii votează pentru primari, pentru consilieri locali, consilieri raionali.

Excepţie este municipiul Chişinău, un punct important şi nevralgic în concurenţa politică, dar totuşi nu atotcuprinzător. În urma alegerilor din 5 iunie ar putea să se schimbe şi atitudinea faţă de ceea ce se numeşte alegerea şefului statului. Dacă nu greşesc, domnul Marian Lupu a spus, că dacă Curtea Constituţională nu se va pronunţa în favoarea scenariului de alegere a şefului statului cu o majoritate simplă, în toamnă vom avea alegeri anticipate. Ceea ce înseamnă că iarăşi revenim la situaţia când, pe de o parte, există Alianţa pentru Integrarea Europeană.

Pe de altă parte, concurenţa în interiorul Alianţei este mult mai acerbă decât în raport cu opoziţia. Deci, asta este calea moldovenească de trecere de la trecutul sovietic spre viitorul confuz. Deocamdată batem pasul pe loc şi în pofida lozincilor pro europene, în mare parte suntem sovietici.”

Aşa sau altfel, sunt tot mai multe voci, care spun, că Alianţa pentru Integrare Europeană se clatină, dar încă mai rezistă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG