Linkuri accesibilitate

15.05 - Chișinău: Convorbirile de la Bruxelles ale delegației moldovene


George Robertson: „Poziţia geografică şi strategică a Republicii Moldova o face un partener foarte important pentru NATO.



15 mai 2001

Ora Moldovei.

Convorbirile de la Bruxelles ale delegației moldovene.


Dan Ionescu: Aflat astăzi a doua zi în vizită la Bruxelles, unde participă la cea de a treia reuniune a Consiliului de cooperare dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, premierul moldovean Vasile Tarlev a fost primit de către mai multe oficialităţi europene, printre care şi secretarul general al NATO, George Robertson. Mai multe de la corespondentul nostru la Bruxelles, Dan Alexe.

În vizită astăzi la Bruxelles, însoţit de o delegaţie din care face parte, printre alţii, şi ministrul de Externe, Nicolae Cernomaz, primul ministrul al Moldovei, Vasile Tarlev, a vizitat în jurul prânzului sediul Alianţei Nord Atlantice, NATO, unde s-a întâlnit cu secretarul general al Alianţei, lordul George Robertson. După convorbiri, cei doi au ţinut o conferinţă de presă comună, conferinţă tradusă simultan prin grija Ambasadei Moldovei.

George Robertson: „Poziţia geografică şi strategică a Republicii Moldova o face un partener foarte important pentru NATO. Am avut posibilitatea în cadrul întrevederii să discutăm cu primul ministru al Republicii Moldova mai multe subiecte, care reprezintă interes comun, inclusiv în ceea ce priveşte cooperarea între Republica Moldova şi NATO. Noul Guvern al Republicii Moldova este determinat să continue colaborarea reciproc avantajoasă cu instituţiile internaţionale şi cu NATO, inclusiv prin intermediul Programului Parteneriatul pentru pace. Sunt dispus pentru aprofundarea acestei colaborări şi aştept cu nerăbdare posibilitatea de a conlucra într-o manieră constructivă cu primul ministru al Republicii Moldova.”

Vasile Tarlev: „Eu mă bucur foarte mult că am avut ocazia să discut cu domnul Robertson. Am confirmat încă o dată, că Republica Moldova doreşte ca să fie un participant activ în toate colaborările cu NATO, inclusiv în primul rând în Pactul Parteneriatul pentru pace. De aceea şi sistemul de instruire a militarilor noştri prin diferite acţiuni, pentru menţinerea păcii, pentru ajutoarele umanitare şi securitatea în Europa.”

Întrebarea pentru domnul secretar general şi domnul prim-ministru: dacă în cadrul discuţiilor Dumneavoastră s-a abordat problema Transnistriei? A doua întrebare se referă la domnul prim-ministru al Republicii Moldova: dacă Dumneavoastră credeţi, că îndată cu sosirea comuniştilor la putere, problema care există în privinţa conflictului transnistrean între Rusia şi Moldova va fi definitiv soluţionată?

George Robertson: „Răspunsul la întrebarea Dumneavoastră este, că da, a fost abordată problema conflictului transnistrean în cadrul discuţiei. Este o regiune aparte în această zonă a Europei, care trezeşte foarte multe îngrijorări. Desigur şi Rusia este ţara participantă la Programul Parteneriatului pentru pace şi sperăm foarte mult, că problema retragerii trupelor ruse din Republica Moldova va fi soluţionată. Şi îşi va găsi o soluţie în cadrul relaţiilor dintre Rusia şi noua conducere a Republicii Moldova.”

Vasile Tarlev: „Da, într-adevăr, eu pot să confirm, că problema Transnistriei a fost abordată şi a fost informat domnul secretar general detaliat, care este situaţia la ziua de astăzi. Aceste raioane de Est ale Republicii Moldova este o pată neagră atât pentru ţara mea, cât şi pentru întreaga Europă şi acest proces nu trebuie de îndelungat, el trebuie soluţionat cât mai operativ, fiindcă dacă pe acest lot de pământ va fi rău, evident că nu va fi bine nimănui în Europa. Şi după alegerile ce au avut loc în Moldova din februarie, practic acei lideri aşa-numiţi transnistreni nu au nici un argument de a menţine acest lot de pământ sub influenţa lor. La întrebarea Dumneavoastră cu venirea comuniştilor la putere, dacă se va soluţiona problema - mie îmi pare rău că mass media din toată lumea atât speculează cu această denumire. De aceea eu cred, că inclusiv relaţiile cu toate ţările vecine şi cu acei parteneri, cu care am lucrat, noi vom colabora şi mai departe.”

Europa Liberă: O întrebare: Pentru că şi Moldova, şi Federaţia Rusă participă în cadrul Programului parteneriat pentru pace, nu vi se pare că Moscova promovează politica standardelor duble cu referire la soluţionarea conflictului transnistrean?

George Robertson:
„Eu cred că noi trebuie să colaborăm atât cu Moldova, cât şi cu Federaţia Rusă în vederea depăşirii tuturor problemelor şi dificultăţilor pentru a asigura o soluţionare a conflictului transnistrean. Răspunsul la această şi alte probleme regionale este dialogul, ci nu confruntarea. Rusia îşi cunoaşte foarte bine angajamentele şi obligaţiunile şi lor li se va reaminti despre existenţa acestora.”

În timpul dimineţii primul ministru s-a mai întâlnit şi cu comisarul european responsabil cu relaţiile externe ale Uniunii, Christopher Patten, precum şi cu şeful diplomaţiei europene, Javier Solana. Iar în cursul după amiezii premierul Tarlev a participat la cea de-a treia reuniune a Consdiliului de cooperare Moldova-Uniunea Europeană.

Aşa cum a făcut-o şi la sediul NATO, premierul a ridicat chestiunea Transnistriei şi în întâlnirea sa cu Javier Solana. Solana a spus, că aşteaptă ca Rusia să-şi respecte angajamentele şi să-şi retragă trupele din Transnistria până la sfârşitul anului viitor. Solana a promis, că îi va spune acest lucru preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care îl va întâlni mîine la Moscova. Altminteri, a spus Solana, dacă nu se rezolvă situaţia transnistreană, Moldova ar putea deveni o primejdie pentru Europa, prin traficul cu arme, droguri şi criminalitatea, care tranzitează pe acolo. N-aş dori, a spus Solana, ca Moldova, Ucraina şi Belorus să rămână înafara graniţelor Europei, ca nişte rachete neghidate. Pentru asta, însă, a conchis Javier Solana, Bruxleles-ul aşteaptă de la Moldova fapte concrete şi nu declaraţii frumoase.

Bruxelles, Dan Alexe, pentru Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu:
Într-o conferinţă de presă, susţinută la încheierea reuniunii, premierul Vasile Tarlev a declarat, că prioritatea Guvernului moldovean rămâne integrarea în Uniunea Europeană, o primă etapă fiind aderarea la Pactul de stabilitate pentru Europa de Sud-Est. Întrebat între ce va opta Moldova? Între Uniunea Rusia-Belarus şi Uniunea Europeană? Premierul moldovean a răspuns, că Guvernul va păstra relaţii bune cu toţi vecinii, dar prioritară rămâne integrarea în Ununea Europeană. Prezenţi la conferinţa de presă, oficiali europeni s-au arătat mulţumiţi de mesajul extern al noii guvernări de la Chişinău şi au felicitat Republica Moldova pentru aderarea la Organizaţia Mondială a Comerţului şi viitoarea aderare la Pactul de stabilitate. Oficiali de la Comisia Europeană s-au arătat şi ei mulţumiţi de activitatea Programului TACIS şi au promis continuarea asistenţei financiare şi tehnice din partea Uniunii Europene.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG