Linkuri accesibilitate

Reforma justiţiei, unitatea Alianţei şi alegerile


Marian Lupu
Marian Lupu

Preşedintele interimar, speakerul Parlamentului Marian Lupu răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.


Europa Liberă: Ce şanse există ca această reformă să fie promovată?

Marian Lupu: „Am constatat că de fapt trebuie să ne mişcăm pe căi paralele. Un pic trist, dar asta este realitatea.”

Europa Liberă: Căi paralele însemnând?


Marian Lupu despre reforma justiţiei, unitatea AIE şi alegeri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:54 0:00
Link direct



Marian Lupu: „Căi paralele însemnând că elaborarea strategiei de dezvoltare a sistemului de justiţie este o sarcină, care trebuie să fie îndeplinită în continuare de Minister, de Guvern, însă elaborarea acestui document o să ia nu mai puţin de un an. Deci, este prima direcţie de mişcare. Noi nu trebuie să aşteptăm, când va fi terminată elaborarea acestei strategii şi apoi să ne apucăm de realizarea ei. Iată de ce calea paralelă este: pe acele sectoare din sistemul justiţiei şi organelor de drept, unde putem să constatăm că avem o viziune clară reieşind din programul de guvernare, pe aceste segmente s-o numim mica reformă. Fiindcă cea mare o să ia ani de zile. Deci, viteza şi buna calitate.

Există un pachet de patru, cinci, şase legi, care se elaborează astăzi. Anume aceste legi vor fi puse în discuţie la consiliu. Care va fi următoarea? Ministerul Justiţiei cu grupurile de lucru, Guvernul pregăteşte aceste proiecte, ele sunt discutate în cadrul consiliului, la nivel de specialişti, la nivel de ong-uri, societate civilă. Venim cu o viziune comună. După aia aceste proiecte urmează să treacă calea standard, potrivit legislaţiei – aprobarea la Guvern şi trimiterea la Parlament.”

Europa Liberă: Dar credeţi că o lege schimbă mentalitatea judecătorului?

Marian Lupu: „Nu cred.”

Europa Liberă: Dar câţi ani i-ar trebui Moldovei ca să aibă o justiţie reformată?

Marian Lupu: „Nu e vorba numai doar de justiţie. Aţi atins o zonă foarte importantă – aţi vorbit despre mentalitate. O mentalitate păguboasă, o mentalitate cu multe defecte şi atunci sunt lucruri care poţi chiar cu forţa să le implementezi cu ritmuri mai rapide. Astea sunt lucruri, care pentru a fi schimbate, îmi pare rău să spun acest lucru, dar vreau să spun adevărul: pentru ca să se resimtă aceste schimbări în anumite sectoare, schimbarea de mentalitate se face odată cu schimbarea de generaţii.”

Europa Liberă: Dar întrebam despre un termen?

Marian Lupu: „Această întrebare a fost adresată ministrului Justiţiei. Ministrul responsabil a spus aşa: de fapt, un an de zile elaborarea strategiei, implementarea strategiei a zis de un termen şi de cinci şi de şapte ani de zile. Dacă este să dăm crezare specialistului, asta ar fi perioada plus-minus indicată.”

Europa Liberă: Instanţele economice judecătoreşti trebuie să fie lichidate?

Marian Lupu

Marian Lupu: „Chiar zilele trecute am avut un set de documente, care mi-a fost prezentat. O petiţie. E vorba de o mare întreprindere de stat, de mai mulţi ani de zile în proces de faliment şi acum era vorba să fie organizat concursul, transparent pentru scoaterea acestei întreprinderi din starea de faliment. Am înţeles că s-a şi găsit soluţia, tot s-a făcut, potrivit legii. Şi când colo, o decizie a Curţii de Apel Economice, care pune stop la tot acest proces. Văzând documentele şi rapoartele, care mi-au fost prezentate de instituţiile de resort, nu este curat ceva la mijloc. Este o intervenţie, un lobby, de interes, folosindu-se instrumentele judecătoreşti. Nimeni nu poate să nege că un grad foarte înalt de corupţie este în acest sistem de judecătorie.”

Europa Liberă: După 5 iunie discutaţi în Parlament această chestiune?

Marian Lupu
: „Staţi puţin. Oamenii trebuie să înţeleagă un lucru: lichidarea acestor instanţe este pasul întâi.”

Europa Liberă: Pasul doi?

Marian Lupu: „Noi trebuie să ştim deja azi, care e pasul doi şi care e pasul trei.”

Europa Liberă: Şi îl cunoaşteţi?

Marian Lupu: „Nu-l cunoaştem, asta şi e problema. Fiindcă dacă se vine cu legea, care spune că lichidăm aceste instanţe judecătoreşti, toată lumea e de acord. Noi întrebăm autorii: dar mai departe ce facem? Fiindcă doar lichidarea acestor instanţe judecătoreşti economice nu duce la rezolvarea problemei de combatere a corupţiei. Nu putem să vorbim de toţi, că sunt şi judecători oneşti. Dar acei judecători corupţi, care au muncit până acum în instanţele judecătoreşti vor fi automat transferaţi la lucru în alte instanţe judecătoreşti, ca să continue să judece cauze economice. Spuneţi-mi, vă rog, o să se schimbe ceva? N-o să se schimbe. Noi o să votăm această lege, suntem de acord. Dar fiţi vă rog profesionişti, veniţi, vă rog, şi ne spuneţi ce urmează? Iată aici este mărul discordiei.”

Europa Liberă: Domnule Lupu, acum o să vă întreb, în calitate de lider al Partidului Democrat. Până mai deunăzi în Parlament aţi avut un oponent foarte clar, care era PCRM-ul. După ce se încearcă promovarea acestei reforme, v-aţi pomenit că mai aveţi un duşman – PLDM-ul. Pentru că sunt voci, care acreditează ideea că aceasta ar putea împinge PLDM-ul spre o coaliţie cu PCRM-ul.

Marian Lupu: „Cei care acreditează aceste idei, pot fi doar acei, care de hăt mai demult timp aveau în capurile lor pregătit un asemenea plan şi poate aveau nevoie doar de o justificare, aşa-numită quasi-justificare a unui asemenea pas. Să nu uităm că acest subiect, despre harbuz, se discuta de mult timp. Bine, las pe conştiinţa lor acest lucru şi nu doar pe conştiinţă, ci las la latitudinea acestor exponenţi, eu mă refer la exponenţii societăţii civile, analişti, experţi, ş.a.m.d.

Noi, politicienii, avem o altă misiune. Să realizăm acele lucruri, cu care am venit în faţa alegătorilor. Sincer să fie, eu niciodată nu am fost şi nu voi fi mofturos, capricios. Eu ştiu un lucru, că la nivel personal cineva din partenerii mei, în Parlament, deputaţi, miniştri, oriunde nu ar fi, la nivel personal eu aş putea să nu simpatizez o persoană sau alta. Însă, acest lucru nu înseamnă că o relaţie pe plan personal o voi extrapola-o pe plan profesional. Şi să ştim să ne controlăm emoţiile. Fiindcă dacă ne folosim de posturile noastre pentru a ne promova orgoliile, mendrele, ambiţiile, capriciile – halal de noi.”

Europa Liberă: Bine, dar trebuie să recunoaşteţi – această Alianţă s-a creat prin mari chinuri. Această Alianţă e vulnerabilă şi pe parcursul activităţii, iată după alegerile parlamentare şi până acum.

Vlad Filat, Marian Lupu, Mihai Ghimpu, 21august 2009

Marian Lupu: „O alianţă poate să meargă, nu zic ideal, fiindcă nici într-o ţară n-o să găsiţi alianţe ideale, dar să meargă bine, atunci când toate componentele acestei alianţe ştiu să fie suficient de flexibile, să fie oneste şi să pună pe prim plan într-adevăr un interes comun şi o înţelegere comună. Fiindcă da, avem interese de partid, însă, ştiţi, soarta fiecăruia din partidele actualei Alianţe este în interdependenţă cu ceilalţi. Fiindcă dacă pierdem, pierdem toţi împreună. Dacă câştigăm, câştigăm toţi.”

Europa Liberă: Dar Dumneavoastră vorbiţi despre cedare. Credeţi că domnul Filat a făcut o cedare, renunţând la crearea consiliului pe lângă Guvern?

Marian Lupu: „Eu nu consider că lucrul ăsta este ca o cedare, fiindcă eu nu am pretins la nimic. Eu n-am cerut ceva. Oricum trebuie să fie mecanisme de coordonare la nivel guvernamental. Şi sincer să vă zic, existenţa unui asemenea consiliu la primă etapă – de scriere a proiectelor, dar poate chiar era să fie şi mai mult. Serios vă zic. Şi atunci, consiliul de experţi, de specialişti la etapa de scriere a proiectelor, după care următoare etapă vine consiliul pe lângă şeful statului, pentru o platformă de discuţii şi mai departe mergi cu el la Parlament.”

Europa Liberă: Vreau să vă întreb dacă totuşi Alianţa va rămâne consolidată după alegerile locale din 5 iunie? Şi nu întâmplător vă adresez această întrebare, că iată tot vă chinuiţi să vă convocaţi în şedinţă consiliul Alianţei şi...

Marian Lupu: „Aveţi dreptate. Şi noi am fost informaţi în două reprize că haideţi să ne convocăm şi cu puţin timp înainte de ora convocării, când toată lumea era de acord, se anula această convocare. Poate la mijloc e şi această perioadă de campanie. Iată ultimele câteva săptămâni chiar n-am avut prilej de comunicare pe motivul lipsei acestor şedinţe a consiliului. Şi eu gândesc că partea care deţine preşedinţia ar trebui să ţină cont de acest lucru.”

Europa Liberă: Cine o deţine?

Marian Lupu: „Acum este partidul Liberal-Democrat. Şi haideţi să vorbim despre unitate – păi altă cale nici nu există.”

Europa Liberă: Bine, dar temeinicia Alianţei, coaliţiei de guvernământ depinde totuşi de faptul, dacă poate fi ales sau nu şeful statului.

Marian Lupu: „Dacă ajungem într-o situaţie nefericită că nu se alege şeful statului şi din această cauză Republica Moldova intră din nou pe fază de aprofundare a crizei politice şi din nou la sfârşit de an ne pomenim cu alegeri anticipate, da riscul este foarte mare. Nu se ştie rezultatele, care vor veni ca urmare a acestui scrutin, nu doar pentru partidele Alianţei separat, dar şi pentru toţi împreună. Nemaivorbind de faptul că aceste alegeri, de fapt dramatice vor fi pentru ţară.”

Europa Liberă: Până la urmă, preşedinte interimar pe patru ani? Alegeri anticipate? Sau totuşi alegerea şefului statului?

Marian Lupu: „Până la urmă ce avem ca scenarii? Cam pe la sfârşitul lunii iunie Comisia de la Veneţia trebuie să se pronunţe pe marginea sesizării. Probabil, pe parcursul primei jumătăţi a lunii iulie, după o examinare a acestui aviz trebuie să se pronunţe şi Curtea Constituţională. Dacă acest răspuns va deschide o portiţă constituţională, una legitimă, care ar putea atinge condiţiile de alegere a şefului statului, inclusiv numărul de voturi.”

Europa Liberă: De la două treimi să scadă?

Marian Lupu: „Nu mă întrebaţi, rămâne să vedem ce scrie Curtea Constituţională. Şi atunci se alege cu uşurinţă şeful statului. Există şi o a doua posibilitate: în funcţie de rezultatul alegerilor locale, într-adevăr să fie formate anumite premize pentru ca şi în condiţiile actuale, dacă Curtea dă un răspuns negativ, să găsim soluţia de alegere a şefului statului. Dar aici cu un singur „dar”. Condiţia este că toată lumea din Alianţă, nu doar la nivel de declaraţii, care pe alocuri când le auzi, cam sunt dubioase, dar şi la nivel de fapte reale, fapte care se fac mai departe de ochiul publicului, să se muncească cu toţi împreună în această direcţie. Şi nu un ochi să privească la făină, iar altul să privească la slănină.”

Europa Liberă: Bine, dar domnul Filat zicea că poartă negocieri cu deputaţii PCRM anume pentru a depăşi această criză constituţională.

Marian Lupu: „Iată, îmi pare bine să aud aceste lucruri prin intermediul presei. Eu zic că era să fie mult mai bine, dacă erau discuţii directe în cadrul consiliului Alianţei. Dacă asta este aşa şi aceste cuvinte vor fi confirmate şi de fapte, rezultatul poate fi obţinut, pentru toată lumea ca să asigurăm această stabilitate şi să muncim toţi împreună pe următorii patru ani de zile, cât avem. Respectiv, următorul scenariu, care este eventual posibil: totul depinde din nou de ce ne spune Comisia de la Veneţia şi Curtea Constituţională. S-au mai pronunţat şi unii reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, unii din colegii noştri de aici din Alianţă au spus că până ce nu se asigură rezultatul pozitiv al scrutinului, să nu ne grăbim fiindcă asta ar însemna în mod automat să generăm alegeri anticipate.

Și ultimul scenariu, cel mai nefericit, într-adevăr alegeri anticipate. Proaste pentru Republica Moldova, pierdere de credibilitate pe plan internaţional, stoparea de programe şi proiecte financiare, stoparea tuturor negocierilor importante pentru ţara noastră. Fiindcă, într-adevăr vom fi în continuare priviţi ca o zonă de instabilitate, investiţii directe n-o să vină. Deci, sunt multe consecinţe proaste pentru noi în acest scenariu. Problema este comunicarea, problema este coordonarea, orgolii, rânză, ambiţii.”

Europa Liberă: Dar cine e mai orgolios în cadrul Alianţei?

Marian Lupu: „Haideţi aşa: nu trebuie eu să zic. Eu cred că societatea este suficient de inteligentă. Totul se vede foarte bine.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG