Linkuri accesibilitate

Leguma de pe alte meridiane


În cazul în care se va descoperi vreo bacterie exotică şi se va pune problema interzicerii importului, nu prea vom avea ce să mîncăm.


Frica generată de infecţia intestinală, care a răpus deja 16 europeni, ia amploare. Germania, care a avut de suferit cel mai mult, a declarat că bacteria ucigaşă s-a aflat în nişte castraveţi aduşi din Spania. Mai multe companii europene au renunţat imediat să importeze legume din Spania. Pe de altă parte, ministra agriculturii din Spania a respins acuzaţiile şi chiar a ingurgitat un castravete în cadrul unei emisiuni televizate.


Realitatea cu amănuntul şi cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct


A reacţionat cu promtitudine şi un personaj foarte cunoscut în Moldova, medicul şef sanitar al Rusiei, Ghennadi Onişcenko. Acesta a declarat că Rusia a interzis importul de legume din toate ţările Uniunii Europene pînă cînd lucrurile nu se limpezesc, pînă cînd nu e stabilit focarul de infecţie. Onişcenko a remarcat că bacteria agresivă proliferează şi că deja în nouă ţări europene există victime ale acesteia. Iar în final, le-a recomandat ruşilor să consume legumele producătorilor autohtoni.

Cum au reacţionat însă ai noştri guvernanţi şi responsabili? Păi, deocamdată am auzit doar un mesaj încurajator, acela că R. Moldova nu importă legume spaniole şi că, prin urmare, putem fi liniştiţi. Fireşte, e perfect că momentan nu importăm castraveţi spanioli şi, bineînţeles, nu e cazul să ne panicăm înainte de vreme, chiar dacă domnul Onişcenko a şi luat măsuri drastice.

Dar să reflectăm niţel nu ar strica. Iată, bunăoară, se ştie că bacteria a făcut ravagii în nordul Germaniei. Nu ştiu dacă Moldova importă legume din Germania, dar roşii din Olanda, care nu e departe de nemţi, am cumpărat eu însumi recent din piaţa de pe strada Sarmizegetusa.

Şi aici simt nevoia unei precizări. Deşi Moldova e o ţară agricolă, care se laudă cu un cernoziom fantastic, ea a devenit în anii tranziţiei dependentă de legumele aduse de pe alte meridiane. Îşi mai imaginează moldoveanul simplu viaţa fără roşiile turceşti? Dar fără cartofii polonezi?

Nu vreau să spun că e rău să imporţi legume străine. Rău e altceva. Că nu se ştie cît de loială e concurenţa dintre importatori şi producătorii autohtoni. Şi că, în cazul în care se va descoperi vreo bacterie exotică şi se va pune problema interzicerii importului, nu prea vom avea ce să mîncăm. În caz de forţă majoră, producătorii noştri agricoli nu ne vor putea asigura cu legume.

Sau, poate, dimpotrivă, abia atunci va apărea necesitatea revigorării agriculturii autohtone...
XS
SM
MD
LG