Linkuri accesibilitate

„Votul tinerilor contează foarte mult, ei au viziuni mai progresiste”


„Sî nu ne întoarcem niciodată înapoi, înainte de 2009, înainte de revoluţie”.



În Chişinău îşi fac studiile în jur de 100 de mii de studenţi, dar o parte dintre ei votează în localităţile de baştină, pentru că nu au viză de reşedinţă în capitală. Corespondenta noastră, Liliana Barbăroşie a aflat însă cum au votat cei cu reşedinţa în Chişinău:

Cum și pentru ce au votat studenții?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct


De la balcoanele căminelor studenţeşti ale Universităţii de Stat pe care le-am vizitat în această dimineaţă puteau fi văzute afişe electorale exclusiv ale partidelor Alianţei pentru Integrare Europeană.

Dar mulţi studenţi se plîng că căminele au rămas cam pustii în această duminică:

- „Foarte mulţi au plecat ieri acasă. Chiar dacă au următorul examen mâine-poimîne şi trebuie să se întoarcă. Nu ştiu de ce. Probabil dorul de casă. Dar îmi pare rău. Eu de exemplu am rămas doar pentru asta.”

- „Parcă m-am aşteptat să vină mai mulţi. Ca tinerii să fie mai receptivi. Dar se va vedea pînă deseară, poate vor veni. Ştiţi cum sunt tinerii – le place să doarmă mai mult dimineaţa.”




La ieşirea din secţia de votare întîlnesc un tânăr pregătindu-se să încalece o bicicletă. Este Vasile Gavrilan, student, şi a făcut în această dimineaţă 20 de km. cu bicicleta pentru a ajunge la Chişinău să voteze: „Şi încă 20 mă aşteaptă la întoarcere. Am reşedinţa aici, în cpminut 10, dar locuiesc acasă, la Mileştii Mici.”

Pentru ce şi-a dat votul, îl întreb: „Pentru că sî nu ne întoarcem niciodată înapoi, înainte de 2009, înainte de revoluţie. Votul tinerilor contează foarte mult. Ei au viziuni mai progresiste. Iar cei bărtîni în cazul nostru sunt nostalgici după timpurile comuniste şi au alte preferinţe politice.”

O tânără pe care o întreb ce fel de primar şi-ar dori, îmi răspunde: „Doamne, nu mai ştiu ce să vreau. Că aici, ce n-ai dori, nu se mai schimbă nimic. Oricum comuniştii se menţin pe linia de plutire. Cât o să ţină ţara asta cu comuniştii? Nu mai ştiu.”

Am întîlnit însă şi suficienţi studenţi care ştiu exact ce aşteaptă de la cei ce vor ocupa după aceste alegeri fotoliul de primar. Iată doar cîteva opinii:

- „Să aibă competenţe profesionale, manageriale, creativitate, spirit de iniţiativă, să poată să lucreze în echipă. În general, eu cred că s-au făcut multe schimbări în ultimii ani. Iată, de exemplu, în căminul nostru a fost instalat internet Wi-Fi. Foarte bun lucru.”

- „Eu sunt sigur că vor cîştiga cei care merită şi care reprezintă o perspectivă reală că îşi vor aduce aportul la o dezvoltarea firească, în spirit european al acestei ţari.”

- „Eu sunt mândru pentru felul cum a fost condusă primăria pînă acum. Iar chiar dacă nu au existat prea mari succese, e pentru că nu a existat susţinerea. Problema principală este în consiliu, nu în primar. Primarul trebuie să aibă o susţinere în consiliu ca să facă ceva.”

- „După concluziile pe care le-am tras pînă acum este că trebuie să votezi nu pentru cel mai bun, că cel mai bun nu există, ci pentru cel ce va face mai puţin rău”.

Acestea sînt cîteva din opiniile culese de la studenţii din Chişinău care au participat la scrutinul de astăzi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG