OSCE a trimis pentru monitorizarea alegerilor 11 experţi şi 14 observatori care au urmărit votarea în 7 localităţi selectate aleatoriu. În acelaşi timp alegerile au fost urmărite şi de observatori trimişi de Congresul Autorităţilor locale şi regionale ale Consiliului Europei.
Observatorii internaţionali: raport preliminar
Într-o declaraţie preliminară, observatorii s-a arătat mulţumiţi de felul în care s-au desfăşurat alegerile. Potrivit lui Gerald Mitchell, şeful misiunii OSCE, „alegerile în mare măsură s-au conformat la cerinţele OSCE şi ale Consiliului Europei”. Dar observatorii internaţionali au formulat şi nişte obiecţii.
Gerald Mitchell a atras atenţia asupra unei probleme care persistă de mai multă vreme şi anume erorile din listele alegătorilor: „De mai multe ori s-a menţionat necesitatea de implementare a registrului electronic al alegătorilor care acuma s-a amînat pînă în 2015. Din acest motiv listele electorale au fost alcătuite de autorităţile locale, acest lucru lăsînd loc pentru anumite erori. O confuzie s-a întîmplat din motivul deficitului de experienţă a autorităţilor care s-au ocupat de alcătuirea listelor alegătorilor. ”
Britt-Marie Lovgren, şeful delegaţiei Congresului autorităţilor locale ale Consiliului Europei , a notat şi că s-ar cere o transparenţă mai mare a felului cum şi-au finanţat campania partidele politice: „Astăzi noi chiar nu avem un tablou clar, nu ştie nimeni cîţi bani au fost alocaţi de către partidele politice pentru aceste alegeri. Nici nu ştim de unde vin aceşti bani . În cadrul Consiliului Europei avem multe reguli care reglementează acest aspect şi evident că mult mai multe urmează să fie făcute decît se face astăzi. E clar că se cer reguli mai bine puse la punct. Şi atîta timp cît cetăţenii cred că nu este totul bine, evident că n-o să avem încrederea în sistemul politic care este necesară. ”
Pe lista de obiecţii a fost trecută şi lipsa unei divizări clare a competenţelor atribuite organelor de administrare de diferite nivele. „Dacă autorităţile locale sunt responsabile de aspect ale organizării şi desfăşurării alegerilor, acest lucru trebuie să fie clar prevăzut în lege şi în acest scop trebuie să fie alocate resurse suficiente.” – a mai notat Britt-Marie Lovgren.
Observatorii internaţionali au trecut la obiecţii şi faptul că unele modificări ale Codului Electoral au fost operate cu puţin timp înaintea scrutinului, ceea ce “nu corespunde bunei practici electorale internaţionale”.
Un raport mai detaliat al misiunii OSCE la alegerile din 5 iunie va fi făcut public peste 2 săptămîni, acesta avînd mai curînd valoarea unui brevet moral decît juridic.