„Ostasi, va ordon: treceti Prutul” , acesta este ordinul dat de maresalul Ion Antonescu in noaptea de 21 spre 22 iunie 1941, odata cu decizia Germaniei de a invada Rusia prin punerea in aplicare a operatiunii Barbarossa. Italia si Romania declara la rindul lor razboi URSS.
Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Atacarea Uniunii Sovietice de catre Germania si aliatii sai acum 70 de ani a facut, de fapt, caduc tratatul de neagresiune, Ribbentrop Molotov, semnat la 23 august 1939, al carui protocol secret face referire la Basarabia.
In imaginarul public a ramas insa ideea ca Basarabia a fost pierduta ca urmare a pactului sovieto-german. Pactul a fost un factor care a contribuit la crearea premiselor cedarii actualului teritoriu al Republicii Moldova, dar renuntarea la Basarabia s-a facut fara nici un foc de arma, in urma unui schimb de note intre Bucuresti si Moscova.
Sub pretextul recuperarii Basarabiei, Antonescu a dat ordin armatei romane sa treaca Prutul la 22 iunie 1941, dar a uitat sa opreasca inaintarea trupelor la Nistru, de aceea Romania a iesit infrinta din al Doilea Razboi Mondial.
Ce s-ar fi intimplat daca armata romana s-ar fi oprit la Nistru si care ar fi fost traseul Basarabiei intr-o astfel de situatie sint ipoteze fara raspuns.
Cert este ca la mai putin de o saptamina dupa trecerea Prutului, la 27 iunie 1941, Ion Antonescu, seful statului roman la acea data i-a dat comandantului garnizoanei Iasi urmatorul ordin: „Evacuarea populatiei evreieisti (…) totala, inclusiv femeile si copiii”.
In Iasi incepe terorizarea semitilor, in masa, acestia sint acuzati de „colaborare cu inamicul sovietic, de atacuri armate si chiar de semnalizarea catre avioanele de bomabardament rusesc”. Ca urmare a acestor acuzatii in zilele de 28 si 29 iunie sute de evrei au fost ucisi pe strazi sau in apropierea caselor in care locuiau, iar multi altii au fost strinsi si impuscati.
Mii de evrei ieseni au fost urcati in trenuri de marfa cu destinatii spre sudul Romaniei, in vagoane inchise, supraaglomerate si fara hrana. Trenurile au circulat pe aceleasi rute timp indelungat, oprindu-se doar pentru a descarca mortii. Potrivit cercetarilor istorice, pogromul si cursele in cerc ale trenurilor mortii au facut in jur de 14 mii de victime.
Asadar, ordinul Maresalului Antonescu de acum 70 de ani a dus la transformarea definitiva a Basarabiei in Republica Moldova si la punerea Romaniei pe harta marilor pogromuri.